Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
B

bullterrier.se.neusmiva

3. 6. 2010 8:37
I když vaše články nemají vysokou karmu,

pište dál. Patří k tomu hodnotnějšímu, co zde na blozích lze nalézt. Díky.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

3. 6. 2010 9:39
Re: I když vaše články nemají vysokou karmu,

Díky, karma pro mě hraje jen velmi orientační roli, ještě jsem neklesl do stádia blogerů, kteří dávají karmu sami sobě. ;-)

-

Pro mě je nejdůležitější zpětná vazba, diskuze. Za neúspěch považuji, když se nenajde nikdo, kdo by k článkům něco dodal, nehledě na to, zda souhlasného nebo nesouhlasného. Výměna názorů je důvodem, proč se tady pachtím (psaní pro mě není úplně snadná činnost, i kdybych pominul svoji přirozenou lenost).

0 0
možnosti
K

ka-p

2. 6. 2010 23:34
Pohybujeme se v uzavřeném kruhu

Prosazovat " hodnoty",nebo řekněme ideje násilím je skutečně efektivní.Ovšem jen v krátkodobém horizontu.Důvodem je, že ty "pravé hodnoty", hodné prosazení jakýmikoliv prostředky,obvykle určuje nějaký demagog, a ne společenská objednávka.Každá skutečná hodnota,která se stala základem obecné morálky musela projít mnohastaletou volnou soutěží.Tak,jako skutečnou hodnotu zboží určuje trh,tak opravdovou HODNOTU prověřuje dlouhodobý vývoj a legalizuje společenská poptávka.Násilím lze skutečně krátkodobě prosadit cokoliv, ale výsledek nemá obvykle dlouhého trvání.Na tlak,reaguje společenský systém protitlakem.Irák a Afganistán jsou příklady toho,že násilí sice generuje rychlý výsledek, ale v boji o prosazení hodnot,které jsou systému cizí selhává.Každý systém se chová podle principu homeostázy.Čím urputněji se ho pokoušíme změnit,tím tvrději se brání.Násilím prosazovat např. nezabiješ,lze v našem civizačním prostoru,jinde byla vražda nutným krokem pro přiznání plného občanství (Sparta).

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

3. 6. 2010 6:43
Re: Pohybujeme se v uzavřeném kruhu

Heinlein neříká, že násilím se dá řešit vše. Jen upozorňuje na to, že násilí není bez efektu. Je nutné počítat s násilím, protože když ho přestaneme používat a protistrana nepřestane, prohrajeme. I obrana proti násilí je násilím.

-

Co se té hodnoty týče, nejsem si zcela jist, ale mám pocit, že trh neurčuje hodnotu, ale cenu zboží (směnnou hodnotu), hodnota je subjektivní a je dána užitkem daného zboží pro určitý subjekt. Podobně to hádám bude se zmíněnými společnými hodnotami, jejich hodnota je dána užitečností pro danou společnost.

0 0
možnosti
PS

WetSinglet

2. 6. 2010 22:08
pravda

a karma...a dotaz...budete psat i o dalsich jeho knihach? Prosim...rozeberte nejuzasnejsi teorii konspirace a revoluce, jakou jsem kdy cetla:-) Teda komentar mel byt o necem jinem, ale nez jsem ho odbouchla tak me to odhlasilo...kdeska uz podruhy...neco je pstane((

0 0
možnosti
PS

WetSinglet

2. 6. 2010 22:09
Re: pravda

ech...spatne...mam dost...pisu misto preklepu primo presmykcy..presmycky..:-)

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

2. 6. 2010 20:10
Je zajímavé

jak všichni ti čeští humanisti okamžitě otočí, jakmile se zavede řeč na vyvražďování a odsun sudetských Němců. Tam bylo samzřejmě násilí naprosto opodstatněné.

Nešlo také například si s Heydrichem sednout a promluvit si s ním? Možná by šlo něco dohodnout. Proč hned zabíjet a poté to celá desetiletí oslavovat?

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

2. 6. 2010 19:36
Zahlédl jsem kdes na youtube

Byl to voják, ne filozof, kdo vám přinesl svobodu.

Byl to voják, ne básník, kdo vám dal svobodu demonstrovat.

Byl to voják, ne organizátor protestních mítingů, kdo vám dal svobodu shromažďování.

Poznámka: Češi si v tomto textu  mohou ke každému slovu voják připsat slovo americký.

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

2. 6. 2010 19:38
Re: Zahlédl jsem kdes na youtube

Oprava druhého řádku 

Byl to voják, ne básník, kdo vám dal svobodu slova.

0 0
možnosti
ŠS

CHYREN

2. 6. 2010 19:03
Nesdílím takové nadšení z tohoto díla..

vychází z premisy, že člověk rezignuje na vyšší morální potažmo etické civilizační výdobitky, aby "nakopnul" efektivitu, spravedlnost a zodpovědnost zpátky do racionálních kolejí. Rákoskou. Bičem. Násilím. Na tohle nevěřím. Přesněji věřím na tohle víc, než na pseudohumanismus současnosti. Ale moje vlastní fundamenty stojí na MOTIVACI. Hloupost čerpá nejprve z nepochopené vášně z té, která člověka ovládá. Je jeho pánem. Racionálno je zcela potlačeno. Lepší forma hlouposti je racionálno. Bez vášně. Bohužel i tohle velmi často a neúnosně plodí hlouposti dostatek, aby opravdu osvícený člověk hledal něco mnohem ( nejméně o 2 řády lepšího ) což jsou fundamenty HARMONIE rozumu a citu, které se po nějaké delší zkušenosti transformují do MOUDROSTI. Zatímco HARMONIE je symetrická rovnováha..MOUDROST je velmi často extrémně asymetrická a přesto respektovaná i uznávaná všemi. Tedy všemi, kdo dokáží ocenit její půvab. A půvab ..je vrcholná záležitost citu pro individuální asymetrii.

0 0
možnosti
O

Obludni_K

2. 6. 2010 18:43
Literární pan

Dubois je velký rétorický manipulátor a šoumen, zneužívající toho že debatuje s protivníky o několik tříd slabšími :-) Ale jinak knížka hezká, líbila.

0 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1119x
Kdo z nás ví, kým doopravdy je? Já ani nevím, kým bych vlastně chtěl být, a docela by mě zajímalo, kým jsem kdy pro koho byl...

Věříte na reinkarnaci?

Seznam rubrik