Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

jirrii

2. 6. 2010 19:35
Film x knížka

Máte pravdu, že kniha a film kromě pár jme spolu moc nesouvisí. Leč právě film mne inspiroval k hledání knihy. Obojí má své kouzlo. Když jsem tehdy viděl film, měl jsem pocit, že je to skvělá propagace armády. Prostě ideální společnosti :) Dodnes mám ten film rád. Kniha je zas spíš z jiného těsta.

Podle mne udělal režisér dobrou věc, prostě natočil úplně něco jiného a kromě toho i dobře. Bohužel v mnoha adaptacích se pokoušejí o poloviční zpracování lit, předlohy a pak je to hrůza. Buď natočit film přesně..pak je film obvykle dlouhý...a nebo se jen nechat vzdáleně inspirovat...když se to zvládne jsou obě věci OK....

Mám podobnou zkušenost se Stalkerem od Tarkovského..předlouhou je Piknik u cesty od Strugasčich...obojí je skvělé a přitom zbyla jen inspirace knihou.

Problém téhle ideální společnosti je v tom. že ji realizují lidé. Takže zůstane jen v knize. Pravdou je, že právo bychom si měli i trochu zasloužit, ne jen jej užívat. Ale omezete volební právo..skončí to vždy revolucí...

0 0
možnosti
JR

jirrii

2. 6. 2010 19:40
Re: Film x knížka - dokončení

proč si myslíte, že lidé dělají povstání...cítí, že je někdo vyřadil z rozhodování o jejich osudu....  Volební systémy či vládní založené na původu, majetku, platbě daní byly všechny užívány v 19. století na celém světě... dřív či později skončily revolucí....Jestli byl výsledek revoluce lepší než to předtím neposuzuji..jen nám to ukazuje, jak končí vyloučení části obyvatel z procesu rozhodování.

..zajímavé je kolik typově různých knih napsal....a všechny jsem rád četl i když jsem ani netušil, že jde o stejného autora... :)  "Dvěře do léta"   je prostě krásná knížka:-)

0 0
možnosti
O

Obludni_K

2. 6. 2010 18:57
Řekl bych, že

jste při hodnocení filmu s vaničkou vylil i dítě. Já naopak mám film ve svém zlatém fondu a divím se, nesmírně se divím, jak něco tak krutě sociálně-politicky kritického mohlo vůbec v Americe vzniknout, byť rafinovaně zabalené do zlehčujícího sci-fi akčního obalu...

0 0
možnosti
MW

Hegemon

2. 6. 2010 19:00
Re: Řekl bych, že

Film nemá s knihou nic společného, jen jména postav. Pokud jste přečetl knihu, tak se na film nedá dívat.

0 0
možnosti
K

ka-p

2. 6. 2010 12:57
Jediné, s čím souhlasím je

konstatování, že kniha je o mnoho řádů lepší než filmTen představuje i v záplavě podobných sraček vrchol nevkusu.Se vším ostatním ostře nesouhlasím.Henleinova kniha je obecně považována za krajně kontroverzní, a to zcela po právu.Předkládá zde model nikoliv zodpovědné, ale 100% kontrolované,extrémně militarizované, totalitární společnosti.Považuje za přijatelné vyřadit většinu z rozhodovacího procesu  a opírá to o pochybné argumenty adorující rádoby občanskou odpovědnost,vyjádřenou především službou v armádě.Hodnoceno současným prizmatem, ti, kteří "za nás" bojují v Iráku a Afganistánu by měli být občanství spíše zbaveni.To, že tam jsou, při znalosti všech souvislosti,ochotní dál bojovat, je usvědčuje spíše z občanské neodpovědnosti.Totéž platí obecně "o službě státu" jako takové.Služba pochybnému státnímu útvaru ze mne dělá automaticky zodpovědnou bytost, hodnou občanství a volebního práva?Naprostý nesmysl.Henlein zde prezentuje jen další z forem dávno zkrachovalé teorie elit.

0 0
možnosti
LS(

Lobo se (z)vrací

2. 6. 2010 13:09
Re: Jediné, s čím souhlasím je

Můžeš mi říct příklad, kde je v té knížce něco o 100% kontrole společnosti? Nejlíp doslovnou citaci. A na bláboly o Iráku a Afgánistánu nemá smysl reagovat v tomhle tématu, bylo by to OT.

0 0
možnosti
PS

WetSinglet

2. 6. 2010 11:48
jo!

Heinlein je bozi! Nejlepsi je podle me Mesic je drsna milenka, ale me zivi pocitace, takze se neni cemu divit...jo a Cizinec v cizi zemi, taky skvely. Ma velmi neotrely pohled, jak delat normalni veci tak, aby si lidi neublizovali kvuli civilizacnim tabu - zrusit monogamii a nechat lidi, at si v tomto smeru delaji, co jim vyhovuje nejvic a byl by klid - pokud jsou vsichni spokojeni s danym typem manzelstvi, tak proc jim v tom sakra branit. A Hvezdna pechota je opravdu o necem uplne jinem nez film a navic tento zpusob vychovy je podle me jediny mozny. Samozrejme, ze nehodlam akceptovat bicovani deti. Ale dite, ktere dostava za zlobeni trest hned je vychovavane daleko lepe, nez dite, ktere slysi leda tak "pockej az prijde tatinek, ten ti da" a tatinek nakonec neda, protoze chape, ze ted uz je na trestani pozde, a pokud da, tak se to miji ucinkem a pouze ziskava v ocich ditete image "zleho, nespraedliveho tyrana", kdo by o to stal, ze? A nebo naopak, pokud nezvlada trestat tatinek.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

2. 6. 2010 11:59
Re: jo!

Pokud si pamatuji, ptal se pan Dubois na to, kdy naposledy byla použita rákoska, kterou měl k trestání ředitel školy, a byly to dva roky.

-

Existence tvrdého a odstrašujícího trestu by opravdu mohla mít očekávaný - tedy odstrašující efekt. Aspoň na drtivou většinu žáků. Skutečnost, že žákům ve škole dnes nehrozí vůbec žádný trest (pokud za trest nepovažujeme špatnou známku nebo mimořádný úkol) místy až paralyzuje naše základní školství. :-(

0 0
možnosti
C-HMC

CODY - hrdina Metro City

2. 6. 2010 11:08
zajimave

zajimava myslenka, a me se libi. Ale copak by rozmazlena spolecnost dnes neco takoveho pripustila ? Myslim ze 90% lidi by hlasovalo proti, dnes jsou to sama prava cloveka, ditete,. apod.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

2. 6. 2010 11:23
Re: zajimave

Dnešní společnost nepřipustí ledasco. Ale přesto (nebo možná právě proto) je důležité znát alternativy toho, co se tu odehrává pod hlavičkou jedině správné společnosti. :-/

0 0
možnosti
M

Majklova_proxy

2. 6. 2010 10:36
Podotek

Ze by se mi libilo volebni pravo omezene na ty, kdo prispivaji (at uz na odvedenou povinnost, nebo jednoduse na ty, kdo treba v aktualnim obdobi odvadi dane) jsem povidal uz pred trema rokama. Nejak to zapadlo. ;o)

0 0
možnosti
M

Majklova_proxy

2. 6. 2010 10:34
Heh...

Knizka je super, za film si Verhoven zaslouzi torturu nejmin v dylce svyho opusu zakonceny osvobozujicim uskrcenim strunou. Za ceskej dabing ("pojizdna pechota" me sundala ze zidle) ... deset roku v kamenolomu.

0 0
možnosti
LS(

Lobo se (z)vrací

2. 6. 2010 11:00
Re: Heh...

Myslím, že bičování by bylo stylovějšíR^

0 0
možnosti
B

bullterrier.se.neusmiva

2. 6. 2010 10:18
Mě osobně se v té knize líbí myšlenka občanství

Prostě ten, kdo pracuje, odslouží ve službě státu nějaké roky se může také na tento stát spolehnout a je v žebříčku nad těmi, kteří jen konzumují (i když v knize je občanství vázáno na službu státu bez ohledu na to, zda člověk pracuje nebo ne). To je paralela s dneškem více než bolestivá. Úplně by stačilo, aby dnes byl občan ten, kdo ročně odvede na daních víc, než je daň z minimální mzdy.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

2. 6. 2010 10:22
Re: Mě osobně se v té knize líbí myšlenka občanství

Určitě je to jedna ze stěžejních tezí. Další postřehy, úryvky a zamyšlení nad touto vskutku inspirativní knihou budou následovat. Proto jsem napsal do nadpisu nakonec to velké I s tečkou. ;-)

0 0
možnosti
PP

politik,tvůj pán

2. 6. 2010 10:06
:)

Zajímavé.:-)

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

2. 6. 2010 10:00
Výborně

Autore, proč myslíte, že Vámi prezentované názory jsou silně politicky nekorektní? Je v tom jen lenost "vychovatelů", nebo i pýcha hlasatelů politické korektnosti dobře hlídaných ve svých ohrazených vilách?

0 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1119x
Kdo z nás ví, kým doopravdy je? Já ani nevím, kým bych vlastně chtěl být, a docela by mě zajímalo, kým jsem kdy pro koho byl...

Věříte na reinkarnaci?

Seznam rubrik