Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

papaya.

18. 10. 2010 15:12
hm, zajímavé

poslední dobou o něčem takovém přemýšlím ... že by to byla pro některé lidi možná alternativa :)

0 0
možnosti
D

dino_na_idnes

16. 10. 2010 21:51
Zajímavé,

ale nejste přílišný optimista? Přiznávám, že definice manželství coby výlučného svazku libovolné skupiny plnoletých osob se mi docela líbí.

Mám známého, který žije se dvěma partnerkami. Už je to nějakých pět let a nic nenasvědčuje tomu, že by byl konec na obzoru. A přijde mi docela smutné, že legislativa upřednostňuje měsíční vztah dvou lidí před tím jejich.

Souhlasím též s tím, že by takový výjimečný vztah menší komunity mohl vyřešit některé projevy dnešní krize manželství.

Na druhou stranu, poskytnutá volnost nemusí být nutně samotným řešením krize. Ano, člověk dostane možnost realizovat se v jiném modelu, vyřeší to ale základní problém, že moderní člověk zvyklý na jistou úroveň blahobytu přestává být schopen činit kompromisy nutné k soužití s jiným člověkem (či dokonce více lidmi v případě S-skupiny)?

Za představení knihy ale děkuji, přečtu si ji, jako materiál ke konfrontaci svých názorů se zdá být vhodná.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

16. 10. 2010 22:27
Re: Zajímavé,

Navážu na svůj poslední příspěvek do této diskuze. Pokud je někdo neschopen žít v jakémkoli svazku s jinými, nic mu nepomůže. Variabilita svazků umožní pouze většímu množství lidí nalézt to, co hledají. 

-

Myslím, že to není málo. Umožnit těm, kterým to pomůže, aby byli šťastnější. Pravda je, že současný klasický model manželství nakládá na lidi hodně velkou zátěž. Spousta manželství dopadně špatně jen proto, že lidé nejsou schopni nebo ochotni tuto zátěž nést.

0 0
možnosti
W

Wendolene+

20. 7. 2010 20:48
Hmm, cekala jsem trosku neco jineho nez pojednani

o manzelstvi;-( Dobra tedy. Friday si ale vybrala tu skupinu pro pocit domova, stejne jako si muze zanedbany clovek najit domov v gangu, Friday vsak skutecny domov nachazi jinde, pozdeji a rozhodne to neni ona akciovka. Problem vsech multi poly manzelstvi je, ze lide jsou od prirody zarlivi a nedrzi domluvy. Lide totiz nejsou dokonali.

Napadlo vas take, ze jsou lide, kteri jsou spokojeni s tim, mit jednoho partnera? A kolik zen nezarli na milenku ci druhou manzelku? ( mnohozenstvi = islam)?

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

7. 9. 2010 6:59
Re: Hmm, cekala jsem trosku neco jineho nez pojednani

Právě o tom článek je. Někomu vyhovuje jeden partner a někomu by nevadilo větší společenství. Mnohoženství samozřejmě není zdaleka jen islám, mnohomužství myslím v žádné kultuře aktuálně zabydleno není.

-

Lidé, kteří nedrží domluvy, mají samozřejmě problémy s jakýmkoli typem svazku. Žárlivost se také týká jen určitého procenta lidí. Pro každého je myslím vhodný trochu jiný typ svazku a lidé by si sami měli přijít na to, co chtějí. Můj návrh jim k tomu jen dává mnohem širší prostor. ;-)

0 0
možnosti
S

skoog

20. 7. 2010 20:30
Zajimave uvahy!

Ale kdyz si to predstavim, stejne je mi nejblizsi soucasny model 1m+1z (bodejt, kdyz v tom clovek vyrostl).

0 0
možnosti
MW

Hegemon

12. 7. 2010 22:54
To by

asi chtělo nějakou katastrofu, aby se dostl z lidí "klasický" model soužití. Století máme uloženo, jak vypadá rodina a jen tak to nezmizí.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

12. 7. 2010 23:05
Re: To by

Možná trochu drastický postup, ale mohl by pro určité typy katastrof fungovat. ;-)

-

Ale ta katastrofa možná bude střet křesťanství s islámem, a jestli to umožní nějaké lepší modely soužití, tím si nejsem úplně jist.

0 0
možnosti

lost

12. 7. 2010 8:03
tak, na to se podivám

R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1119x
Kdo z nás ví, kým doopravdy je? Já ani nevím, kým bych vlastně chtěl být, a docela by mě zajímalo, kým jsem kdy pro koho byl...

Věříte na reinkarnaci?

Seznam rubrik