Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PN

malama99

18. 3. 2010 13:45
Věci veřejné

Ano, proto jsem pro zavedení přímé demokracie a proto budu volit Věci veřejné R^

0 0
možnosti
LU

pidla

15. 3. 2010 14:36
Ano,

chtěla bych vládu i parlament s přímou volbou. Beze stran, bez Senátu, jen základní ministerstva, jen kraje, ale silná města se samosprávami. Strany ať si klidně jsou, ale financované z příspěvků a sponzorů. Strany vnasly do světové politiky jen korupci, klientelizmus, nezájem voličů o věci veřejné. V chování stran se nic nezměnilo, když vidím obrázky ze sjezdů, mrazí mne, před r. 1989 to vypadalo stejně. Strany nejsou demokracie.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

15. 3. 2010 14:56
Re: Ano,

Přesně tak. Strany se zmocnily moci a vytvořily systém, který nazývají "demokracie", ale k demokracii má hodně daleko. Volič nemá šanci volit si zástupce, jen vybrat stranu. ;-(

0 0
možnosti
SA

Saltos Alim

21. 2. 2010 17:31
Po staru ne

Jak ukazuje naše kritizovaná současná politická situacie tak to byla vláda partají která do této bžundy vyústila. Sice naplňovaly zásadu že politika je boj o moc, ale ve  svérázném pojetí, to je jejich vlastní soukromý píseček kde je občan  zbytečný, až na závadu, krom voleb.  Na rozdíl od vyspělých a osvědčených demokracií je to  kvalitou stran, tvoří je totiž převážně političtí diletanti, fušeři a karieristé voličovi zcela neznámí - a to je kámen úraz Perspektivně se zatím nic nemění a permanentní  politická krize hrozí a  bude se řešit  i nadále pokud nedojde k nastolení  volebniho systému který umožní  volit známé a důvěryhodné kandidáty. Bude nesmírnou zásluhou všech odpovědných stane-li se to co nejdříve.     8-o       

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

21. 2. 2010 18:02
Re: Po staru ne

Je pravda, že naše politické strany mají k těm západním tradičním hodně daleko. Myslím, že je to o míře vnitrostranické demokracie, která v jejich případě doplňuje demokracii občanských voleb. Pokud neuspěje politik ve volbách, smete ho vnitrostranická demokracie. To v našich parlamentních stranách moc nefunguje. :-/

0 0
možnosti
JJ

Jay6

21. 2. 2010 13:52
Jaká poslušnost straně?

Od doby Melčákova zázračného přerodu ze sociálního v občanského demokrata je naprosto zřejmé,že v tomto státě není poslanec odpovědný nikomu kromě sebe a zastupuje pouze své zájmy.Nikoliv zájmy strany,které je členem či dokonce voličů,kteří ho do sněmovny zvolili.A pokud tomu bude i nadále,tak skutečně nemá cenu hovořit o zastupitelské demokracii či svobodných demokratických volbách.Voliči Sociální demokracie tak zvolil do sněmovny poslance,který hlasoval proti všem bodům programu strany za kterou kandidoval a tedy proti zájmu svých voličů a za zájmy voličů a členů strany na opačném pólu politického spektra.Poslanec Tlustý také hlasoval proti zájmům vlastní strany,nicméně co se týče programu strany tak tady takový rozpor zase nebyl.Nicméně je těžké rozpoznat zda skutečně podvedl své voliče,když volební program nadřadil existenci vlády pod vedením své strany!Osobně se domnívám,že šlo o podvod.U Melčáka není o čem diskutovat.Podvod je v právním státě trestný čin!U nás ne!

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

21. 2. 2010 14:54
Re: Jaká poslušnost straně?

To je jistě na posouzení Melčákových a Tlustého voličů. V systému, který navrhuji já, by bylo absolutně jasné, kdo má k čemu mandát. Pokud by poslanec přestal plnit to, k čemu ho volič vybral, přišel by o hlas. Pokud by Melčákovi vzali jeho voliči hlasy, zůstal by na suchu. Pokud by naopak sebrali hlasy někomu jinému a dali je Melčákovi, byl by vítězem toho sporu. Žádné pochybnosti o tom, jestli strana porušila své předvolební sliby nebo jestli se Melčák zpronevěřil tomu, za co byl zvolen. Volič by obratem rozhodl a bylo by jasno.

0 0
možnosti
JB

El_Cid

21. 2. 2010 12:00
Strany jsou nezbytné

Radikálně nesouhlasím. Strany jsou jediný způsob, jak může volič pochopit o co se jedná a vědět, pro co přibližně hlasuje. Volit individuality do něčeho tak velkého jako je parlament je nesmysl. To by se člověk muse seznamovat se stovkami různých pohledů na všechny možné oblasti a to dost lidí nedělá ani u několika málo stran, natožpak u jednotlivců.

Proto nesouhlasím a nemůžu souhlasit s tím, když poslanci odcházejí ze stran a zůstávají v parlamentu a nebo hlasují proti zbytku strany. Jak se má volič v něčem takovém orientovat? Pokud strana nějak rozhodne, tak mmusí vystupovat jednotně. Jinak vznikne naprostý chaos.

A proto jsou strany tím nejlepším, bez čeho demokracie na celostátní úrovni prostě nemůže existovat.

0 0
možnosti

studánka

21. 2. 2010 12:07
Re: Strany jsou nezbytné

Velmi se mýlíte. Volit konkrétní zástupce občanů (nikoliv politické strany) je jediný demokratický způsob voleb. Přímo zvolení kandidáti se totiž jedině mohou občanům zodpovídat z vykonávání svého mandátu. Politické strany toto nemohou, protože nikdy nezastupují všechna občany ani jejich většinu, ale jen a pouze své členy ev. voliče, jichž je vždy směšná nedemokratická menšina.

0 0
možnosti
JH

Jania

21. 2. 2010 11:12
Naprosto presne

R^ bohuzel

0 0
možnosti

studánka

21. 2. 2010 11:53
Re: Naprosto presne

Až na jednu nepřesnost. Svobodné volby nemáme. Podle mne svobodné volby jsou takové, kdy nikdo a nic nediktuje voličům jak mají volit a už vůbec ne koho musí volit, pokud volit chtějí. Naše ústava diktuje voličům že musí volit politické strany a volební zákon potom, že musí volit pouze jednu politickou stranu a její kandidáty. Volič nesmí volit kandidáty z různých stran podle své svobodné vůle a vybírat tak kandidáty podle jejich kvality. Skutečnost, že může volit z mnoha stran není a nemůže být jediným měřítkem svobody voleb. O demokratických a svobodných volbách je možno hovořit pouze ve většinovém volebním systému, kde volič má k dispozici kandidátky  a kde má možnost volit z kandidátů zcela podle své vůle.

0 0
možnosti
IV

Hell2

21. 2. 2010 11:10
Není systém bez chyby

Demokracie je asi to nejlepší řešení ze všech špatných. Spočívá právě v zastupování občanů politickými stranami. Je na lidech, aby volili podle jejich programu a ne podle populistických keců a krásných obličejů. Po volbách je těžké něco měnit. Svou vůli lidi vyjádřili ve volbách, nelze potom přihlížet k přání každého jednotlivce.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

21. 2. 2010 11:15
Re: Není systém bez chyby

Přečtěte si odkazované články na konci, třeba změníte názor. :-/

-

Demokracie nespočívá v zastupování občanů politickými stranami. To je jen implementace, která se hodí politickým stranám a jejich sponzorům. Rv

0 0
možnosti
BH

BoboHml

21. 2. 2010 10:27
.

R^

0 0
možnosti

lubossula

21. 2. 2010 10:24
predne,

konstatoval jste stav, chybi mi alespon nastit reseni....

0 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1119x
Kdo z nás ví, kým doopravdy je? Já ani nevím, kým bych vlastně chtěl být, a docela by mě zajímalo, kým jsem kdy pro koho byl...

Věříte na reinkarnaci?

Seznam rubrik