Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LU

pidla

15. 3. 2010 14:54
Hezky jste to napsal,

 ten odstavec zvaný motivace by byl možná zbytečný, kdyby genetické inženýrství nebylo bráno za zrůdné díky zneužití a díky fantasmagorickým kázáním různých církví. Vždyť zásahy do genů nesoucích tu kterou chorobu nebo poškozených jsou reálné. Takže by se ani nemocné děti rodit v budoucnu nemusely. Jasně, etika, zneužívání, lidstvo není zralé.... Mám vztek, protože na tohle z hlediska etiky nebude lidstvo zdravé nikdy.

0 0
možnosti
W

Wendolene

28. 2. 2010 18:05
Neni to slovo neslusne, ale neni ani mile

Eugenika opravdu ma velkou sanci dopadnout tak, jako to bylo v onom filmu Gattaca. Lide jsou jenom lide a chovat se zodpovedne, to proste nemaji vsichni v krvi. Stejne tak respektovani druheho. Cele slusne chovani je o tom, pomahat slabsim. Diversita neni v barve kuze, ale v tom, ze jeden je kratkozraky, jeden spatne slysi, jeden nechodi, dalsi ma vsechno, presto je nula. Nesouhlasim s umelym chovem lidi, kteri budou nadrazeni, lidstvo se rozdeli na podrasu a nadrasu, protoze jinak to s lidmi nemuze dopadnout. Jsou totiz slabi.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

28. 2. 2010 18:15
Re: Neni to slovo neslusne, ale neni ani mile

Takže necítíte hrozbu zhoršování genofondu vlivem medicíny, která umožňuje přežívání lidí, kteří by neprošli přirozeným výběrem? Myslíte, že se to vyřeší samo? A jak?

-

Umělý chov lidí je zajímavá myšlenka, ale nic takového nenavrhuji, právě proto, co připomínáte - rozdělení lidstva. Ale navrhuji informovanost a pozitivní motivování k rozmnožování pro lidi bez genetických vad - je to také špatně?

-

Mám obavu, že pokud bude zhoršování genofondu pokračovat, může v budoucnu nastat situace, kdy si zdraví vynutí opatření, která dnes považujeme za ta nejhorší. Naopak pokud se bude problém dnes řešit mírnými prostředky, nemusí nikdy narůst do kritických rozměrů.

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

28. 2. 2010 18:05
Eugenika

Je špatná. Ze všech úhlů pohledu. Je to steně nebezpečné, jako nacizmus, komunizmus a další ideologie. Protože eugenika je ideologie, moc nebezpečná ideologie.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

28. 2. 2010 18:16
Re: Eugenika

Eugenika není ideologie, kde jste na to přišel? Je to jako tvrit, že jaderná fyzika je špatná, protože způsobila tisíce mrtvých v hirošimě. Zkoumání genetických zákonitostí není ideologie.

0 0
možnosti
D

duhastrecht

27. 2. 2010 13:06
Víte, autore, proč eugenika patří na

smetiště - právě pro vágnost definice, co je to "kvalitní člověk". U krávy je to jednoduché, ta která dá více mléka je kvalitní, u člověka může ale být "kvalitní kříženec" rozhodnutím vládnoucí elity týpek z Huxleyho Báječného nového světa.

Eugenika je jen cesta do geneticky zhotoveného nového otroctví, do rozdělení lidstva na dvě podrasy, ti, kteří genetiku "objevili" a popularisovali, měli a mají na mysli  obnovení antického otrokářského řádu, ne vymýcení zaječích pysků, proto NE eugenice.

Uvědom si autore, cestu vědeckého pokroku posledních dvou staletí, filosofové poskytli vládcům morální odůvodnění vyvražďování celých národů a vrstev obyvatelstva, fysikové jaderné zbraně, my chemici jsme jim poskytli otravné plyny, bioogové jim poskytli choroboplodné zárodky, psychologové zase metody, jak vymývat mozek jednotlivci i celým národům, z jakého důvodu očekáváš, že genetici poskytnou něco jiného.

0 0
možnosti
KP

krysodlak pizmovy

27. 2. 2010 13:20
Re: Víte, autore, proč eugenika patří na

jak pise autor: vylevate vanicku i s ditetem. Fyzikove neposkytli jen jaderne zbrane, ale taky jadernou energii (a pravdepodobne v budoucnosti poskytnou jadernou fuzi, ktera se stane neomezenym zdrojem energie). Chemici poskytli plasty, hnojiva, barvy, leky. Psychologove metody jak lecit lidskou dusi. A stejne tak genetici mohou najit zpusob, jak zbavit lidi utrpeni v dusledku chorob. Geneticke inzenyrstvi je zneuzitelne, ale muze mit i benefity v podobe prodlouzeni lidskeho zivota.

Genetika starnuti neni zatim plne pochopena. Jedna z teorii predpoklada roli tzv. telomeraz (repetivnich sekvence DNA v urcitych genech, ktere jsou pomoci enzymu telomerazy v prubehu starnuti zkracovany a vymeruji tak delku zivota). Jsem presvedcen, ze geneticke inzenyrstvi jednou bude schopno prodlouzit lidsky zivot na nekolik set let.

0 0
možnosti
KP

krysodlak pizmovy

27. 2. 2010 10:46
eugenika je v podstate slechteji lidi

stejne jako se daji slechtit psi plemena, tak se daji slechtit lidi. Clovek si vybere urcity geneticky znak (treba inteligenci) a pak spolu krizi jedince s vysokymi hodnotami tohoto znaku, a tim ten znak umele podporuje. Problem je v tom, kdo bude urcovat, ktere znaky jsou hodnotnejsi nez druhe?

Ja kdybych mohl, tak vyhubim ze spolecnosti Klause vcetne vsech jeho sympatizantu, protoze jsem presvedcen, ze jsou pricinou velkeho zla. Naopak bych slechtil lidi s prosocialni orientaci. Nekdo jiny by zase rad vyhubil "pravdolaskovce" jako jsem ja. Takze je velky problem, kdo ma rozhodovat o tom, co jsou kvalitni znaky a co ne.

0 0
možnosti
KP

krysodlak pizmovy

27. 2. 2010 10:52
Re: eugenika je v podstate slechteji lidi

Tradicne v prirode je selekce provadena dvema mechanismy - prirodnim vyberem (tlakem podminek prostredi) a sexualnim vyberem (napriklad samicky preferuji urcity znak). Tyto dva selekcni tlaky mohou jit i proti sobe. Napriklad samicky podporuji samecky s pestrym zbarvenim, avsak toto zbarveni cini samecky snadnejsi koristi pro predatory. Nakonec se uskutecni jista rovnovaha mezi temito dvema tlaky. To vedel uz Darwin. Clovek vsak do hry prinesl treti selekcni mechanismus, kulturni selekci.

Dnes medicina umoznuje prezivat lidem, kteri by v prirode neprezili. Mezi nimi jsou i lide s genetickymi vadami, treba s cystickou fibrozou. Normalne by zemreli v detskem veku, medicina jim umozni dozit se 30-40 let a vstoupit do reprodukciho veku. Nekdy se rozmnozi a predaji sve nemocne geny dal. Tim dochazi k znehodnocovani genofondu lidske populace. Mame pravo jim to zakazat v ramci cistoty lidskych genu?? Tot otazka

0 0
možnosti

jarinka

27. 2. 2010 10:31
DOBRÉ.

Vaše myšlenky a jakési návrhy jsou velice zajímavé. Jejich důsledná realizace by přispěla ke šťastnějšímu životu lidí jako celku, i když jen na omezenou dobu. Je to ovšem utopie. Čím dál více se totiž chrání osobní svobody kteréhokoliv jedince, mezi které bohužel patří i možnost rozmnožit se podle libosti.

Ale příroda je svědomitá a postará se o to, aby něco tak nezodpovědného a zničujícícho, jako je člověk, nemohlo dále a dále přežívat. Obávám se, že lidstvo nezachrání žádná eugenika a ani žádné genetické inženýrství. Čím víc se bude snažit měnit genetiku, tím rychleji dospěje ke svému konci. Život tady ještě bude, ale člověk už ne.

0 0
možnosti
J

JeanPaulGaultier

27. 2. 2010 10:51
CNN - Professor wants doomsday, human depopulation

http://www.youtube.com/watch?v=lZJSJ9ilELM

0 0
možnosti
J

JeanPaulGaultier

27. 2. 2010 10:23
Margaret Sanger, Planned Parenthood’s Racist, Eugenicist Fou

http://www.infowars.com/margaret-sanger-planned-parenthoods-racist-eugenicist-founder/

!!!!!!!!!!!!!!

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

27. 2. 2010 10:45
Re: Margaret Sanger, Planned Parenthood’s Racist, Eugenicist Fou

No ano, od eugeniky je k rasismu jen krůček. Já doufám, že jsem tenhle "krůček" ve svém článku neudělal. :-/

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

27. 2. 2010 10:04
Nacisté

nejenže eugeniku zneužili, ale stavěli své rasové teorie zcela v rozporu s exaktními závěry eugeniky. Z hlediska eugeniky jsou Židé "kvalitnmější" než Němci. Útok na Židy byl útokem na "konkurenci".

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

27. 2. 2010 10:09
Re: Nacisté

Zajímavý pohled na doufám již překonanou fázi eugeniky.

-

Domnívám se, že k porovnávání kvality ras neexistují dost dobrá objektivní měřítka. Zneužitelnost takových úvah je navíc evidentní.:-/

0 0
možnosti
OK

o. k.

27. 2. 2010 9:50
Pod genetickým inženýrstvím se schová všechno

a nerozumí podstatě genetického inženýrství ani ti nejfundovanější lékaři. Takže jste otevřel téma, ke kterému by se měli vyjádřit ti nejlepší z nejlepších. Mrzí mě však, že za vším vidíte peníze a zase peníze. Nikdo z nás neví, jaká choroba ho může potkat až v dospělosti. Např. cukrovka je vskutku dědičná a takový diabetik je plnohodnotný člověk, který navíc např. pracuje na vědeckém výzkumu genetických chorob. Edmunde, tento článek je velmi nešťatný, protože genetické inženýrství je něco imaginárního - něco, o čem neví ani medicína, co všechno tento obor skrývá, může odhalit atd. Je to prostě těžké téma. K. K.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

27. 2. 2010 10:04
Re: Pod genetickým inženýrstvím se schová všechno

Těžké téma to určitě je. Ale je to téma velmi aktuální a důležité. Měli bychom se pokusit mu co nejlépe porozumět, v zájmu nás všech. :-/

-

Nevidím za tím jen peníze, primárně za šířením genetických chorob vidím utrpení. To utrpení pak bude narůstat, až dojdou ty peníze.

-

Zkuste přesně vyjádřit, co vám na tom článku vadí. Říkám snad někde, že by cukrovkář nebo krátkozraký nemohl být plnohodnotný? Říkám jen, že jsou nemocní. A jsou nemocní díky tomu, že jejich rodiče byli nemocní. Medicína jim umožňuje žít - díky za to. Mají pak děti, kterým bohužel tuto nemoc předají. ;-( Je v tomhle textu něco špatně?

0 0
možnosti
PC

Poslední Czarnian

27. 2. 2010 9:34
Vidlácká eugenika

Chyba je hned na začátku. Nepřežívají ti silnější, ale ti, kteří se zvládnou rozmnožit. A takový ptákoviny jako je krátkozrakost jsou pro druh s tak hypertrofovaným mozkem nepodstatný.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

27. 2. 2010 9:54
Re: Vidlácká eugenika

To je dost blízko tomu, co píšu. Krátkozrakost opravdu dnes není problém, jen výhodný byznys pro statisíce optiků po celém světě.  ;-)

-

Rozmonožit se dnes zvládne kde kdo. První otázka je, jestli je to dobře, k čemu to vede. Stát podporuje rozmnožování vyplácením peněz. Druhá otázka je, jestli by jiným rozložením těchto peněz nezískal kvalitnější populaci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1119x
Kdo z nás ví, kým doopravdy je? Já ani nevím, kým bych vlastně chtěl být, a docela by mě zajímalo, kým jsem kdy pro koho byl...

Věříte na reinkarnaci?

Seznam rubrik