Z těchto voleb vítěz nevzejde

Internet, televize rádio i v práci se stačí na chvíli zaposlouchat a určitě zaslechnete, jak se někde řeší, prezidentské volby. Skoro každý má svůj názor a jen málokdo se čas od času trochu nevášní, když ho přednáší. Kampaně a anti kampaně nabírají na obrátkách a až se chce říct, že už je to jen krok od pouličních potyček. Jsou to naše první prezidentské volby a nějaké ty emoce se jistě dali očekávat. Já a někteří lidé, které znám, se však začínají ptát. Stojí to vůbec za to?

Volby znovu rozčeřili naší společnost, zatímco ale při volbách do parlamentu se názory, díky počtu stran, trochu rozmělní, nyní to jede naplno. Dvě možnosti, dvě stejně velké supiny za nimi. Společnost byla rozdělena a vztek, namířený proti neurčité množině zvané politici či vláda, se nyní otáčí směrem k nám samotným. Netolerance k názorům druhých dosahuje vrcholu a skalní zastánci jednotlivých táborů se stávají fanatickými, při podpoře svého favorita,  

                Já se ale ptám, skutečně prezident, který vzejde z těchto voleb, bude „naším“ prezidentem? Nepodaří se nám pouze dosadit osobu, která bude nenáviděna tou částí obyvatelstva, která ho nevolila? Pojmy lítající vzduchem jako vlastizrádce, bolševik, fašista jsou příliš silné, než aby se nad nimi mávlo rukou. Tato nálada se obtížně jen tak přejde. Za nového prezidenta poneseme zodpovědnost. A každý si bude pamatovat, jak ho on volil či nevolil. A vztek proti těm co volili jinak, tu zůstane. „Vidíš, co jsi tam dosadil? Fašistu/bolševika jednoho zasranýho?“ Už vidím, jak při každém veřejném výstupu se najde skupina lidí, která bude do vyvedení bučet a pískat. Bude to příliš těsné a kampaň je příliš vyhrocená, než aby se lidé jen tak smířili s výsledkem.

                Prezident, který letos „zvítězí“ bude viníkem toho, že společnost je polarizovaná, funkcí prezidenta je reprezentovat svůj národ a on ho bude representovat s vědomím, že je opovrhován jednou polovinou. Lidé kteří ho nevolili si to budou pamatovat.

                Hádám, že je fér abych uvedl, za který tým já kopu. Podívejte se na libovolnou internetovou diskuzi, vidíte její stav? Pusťte si záznam poslední presidentské diskuze. Vidíte to?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Dvořák | pondělí 21.1.2013 16:43 | karma článku: 9,62 | přečteno: 452x
  • Další články autora

Michal Dvořák

Je Babiš Bitcoin?

13.9.2017 v 10:59 | Karma: 8,67

Michal Dvořák

Koho vlastně Zeman nepozval

25.10.2013 v 11:40 | Karma: 16,09

Michal Dvořák

Ten pocit svobody

11.5.2013 v 10:23 | Karma: 5,24