Šátky, autority a nedělní plácání

Inu pane docente Petráčku, s některými vašimi názory nesouhlasím a rád bych jen touto formou řekl proč.

http://www.lidovky.cz/satky-ve-skolach-vzdyt-pankaci-ani-gotici-take-nevadi-rika-odbornik-1f2-/zpravy-domov.aspx?c=A141004_182132_ln_domov_hm

Tento příspěvek, byť jsem použil formu dopisu je pouhou snahou verbalizovat pocit, který ve mně výše uvedený rozhovor vyvolal.  Prosím omluvte mojí gramatiku, není to moje silná stránka.

Nebudu se s vámi přít o oprávněnosti někomu povolit či zakázat nosit šátek. Sice dále v rozhovoru poukazujete na realitu, kdy jednotlivé kultury by se měli navzájem obohacovat a já si nejsem jistý, jakého obohacení bude docíleno, když jedna kultura se nevzdá ani pokrývky hlavy, zatímco druhá musí skoro předělat ústavu, jenom aby jí vyšla vstříc, ale budiž.

Jenomže vy se pak pouštíte do mě, protože očividně jsem relativistou, který v nic nevěří a nestojí si za vlastními hodnotami.

Pane docente, můžete mi prosím vysvětlit, jak jste skočil od mé nevíry v Boha k nevíře v cokoliv a absenci hodnot? Protože zde už to já vidím binárně opačně. Já totiž mám hodnotový systém, a mnoho věcí, ve které věřím. Dokonce si troufám říct, že v některých ohledech jsou silnější než vaše, protože vychází ze mě, z mého života, z mého okolí a ne z toho či onoho historického textu či kontextu, na který se tak rád odvoláváte.

Moje víra v rodinu, v důležitost čestného jednání, nevychází ze slov, jejichž roztodivné interpretace i dnes vedou k akcím, které celý svět nepřestávají překvapovat, ale z prachobyčejné sounáležitosti s těmi nejbližšími a snaze učinit se navzájem šťastnými. Zkuste na tomhle axiomu udělat sebevražedného atentátníka. Myslím, že to bude obtížné.

Je pravděpodobné, že jste ve svém rozhovoru generalizoval, ale způsobem jakým jste to udělal, jste neponechal prostor pro nikoho jiného než pro ty co s Vámi souhlasí a pro ty ostatní které kritizujete. V rozhovoru nijak neuvažujete možnost, že svět není černobílý, že třeba lidé nemají problém s islámem, ale trochu je deptá, že už ZASE se stát postavil za menšinu a ostatní odsoudil. Že zase je třeba pro někoho dělat výjimky. A zase vidíme, že za někoho je hromada „autorit“ ochotná se bít do posledního dechu.

Nemám, žádné hodnoty, v nic nevěřím, jsem cynik, relativista a neuznávám autority.

Na tom posledním se možná shodneme, pane Doc. PhDr. Ph.D. Th.D, autority se v poslední době uznávají těžko.

S přátelským pozdravem

Michal

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Dvořák | neděle 5.10.2014 17:09 | karma článku: 19,37 | přečteno: 689x
  • Další články autora

Michal Dvořák

Je Babiš Bitcoin?

13.9.2017 v 10:59 | Karma: 8,67

Michal Dvořák

Koho vlastně Zeman nepozval

25.10.2013 v 11:40 | Karma: 16,09

Michal Dvořák

Ten pocit svobody

11.5.2013 v 10:23 | Karma: 5,24

Michal Dvořák

Z těchto voleb vítěz nevzejde

21.1.2013 v 16:43 | Karma: 9,62