Otevřený dopis ministru vnitra Ivanu Langerovi

Vážený pane ministře,

francisanderson.files.wordpress.com

za svou kariéru pracovníka v oblasti IT jsem se nesčetněkrát setkal s lidmi, jejichž náplň práce byla úzce spjata, ne-li přímo podmíněna znalostí práce s výpočetní technikou.

V dnešní době se snad již téměř žádná kancelářská práce bez takových znalostí neobejde. Činnosti, jako práce s elektronickou poštou, hledání na internetu, tvorba dokumentů v textových a tabulkových editorech, patří mezi základní počítačové vzdělání, jenž se stává nedílnou součástí požadavků na pracovní místa.
 
Situace v části státní správy, do které mám možnost nahlédnout, je však celkem zoufalá. Nedělám si iluze, že v jiných resortech by to bylo jiné.
 
Problémy s "vyskakujícími okny", špatně napsanými emailovými adresami, posílání zástupců místo souborů, naprostá neznalost principů vyhledávání na internetu, vědomost, že existuje sbírka zákonů, katastrální mapy a další rejstříky online, neuvěřitelně oblíbené nahrazování tabulátoru mezerníkem, znalost rozšířených možností tisku dokumentů, prezentace, tvořené zkopírovanými stránkami z několikastránkových dokumentů v textovém editoru, neschopnost zálohovat si dokumenty apod., jsou tak na denním pořádku.        

Dne 30. května 2008 byl vydán pokyn ministra vnitra, s účinností od 1. června 2008, který stanovuje požadavek počítačové gramotnosti.

Tento váš počin považuji za mimořádně odvážný a rozumný. Naplnění tohoto pokynu může přinést do státní správy poněkud nevídaný rozruch.
 
Dříve narození se logicky mohou začít bát o svá dosud "nedotknutelná" místa a v jistém smyslu oprávněně a logicky mohou vznášet protiargumenty, že pár let před důchodem už se něco výrazně nového asi nebudou schopni naučit tak, aby splnili dané požadavky. V jistém smyslu je to tedy pro ně konečná.

Ti uprostřed, kteří mají před sebou ještě dost let na to, aby se měli čeho bát, ale zase mají ještě dobré šance si tyto znalosti práce s výpočetní technikou doplnit.
 
Mladší ročníky už zřejmě v práci s počítačem problém nemají.
 
Nechci se stavět do pozice: Jsi starej, máš smůlu. Na druhou stranu, proč by měl nově nastupující zaměstnanec být zařazen do stejné, respektive nižší tabulkové platové třídy, nebraje v potaz výrazně nižší příplatek za odpracované roky, když jeho dnes nezbytná kvalifikace v oblasti práce s výpočetní technikou je na podstatně vyšší úrovni než u jeho služebně starších spolupracovníků?
 
Tento pokyn má z mého hlediska celkem kontroverzní ambice.
 
Respektive měl by. Pokud by se v něm nepsalo:        

 "... povinnost splnění ... pro stávající zaměstnance... nejpozději do 12 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto pokynu..."
 
Dnes máme duben, to jsou ještě necelé dva měsíce. A zatím je jaksi ticho po pěšině. Myslíte si, pane ministře, že se to dá stihnout?
 
Nechám se překvapit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Dvořák | čtvrtek 9.4.2009 8:08 | karma článku: 12,96 | přečteno: 1010x