Langer vs. Bublan v Otázkách Václava Moravce

22.02.2009 byli v pořadu Otázky Václava Moravce jako hosté současný ministr vnitra Ivan Langer a bývalý ministr vnitra František Bublan. Rád bych se k tomuto dílu vrátil a pokusil se jej krátce apoliticky okomentovat.

Zdroj: http://www.ct24.cz

Nechci dělat jakkoliv politický nebo politologický rozbor nebo komentář, politickou scénu vnímám zatím stále pouze spíše z pohledu řadového občana. Tuto neděli mě však na tomto pořadu zaujalo něco jiného.

Bez ohledu na onu faktickou skutečnost, jak se mají věci ohledně ÚOOZ, práce policie, potažmo Ministerstva Vnitra, onen skutečný stav věcí, který znají jen ti zasvěcení a který se vždy bude tutlat, na mě oba pánové udělali dojem, jako by u jednoho stolu seděl zkušený učitel a jeho laický žák.

Typickým projevem takového rozložení jsou na jedné straně kategorické, rychlé a nepromyšlenost budící odpovědi, radikální tvrzení podpořená odpovídajícím body language a v zásadě pozice opoziční, na druhé straně odpovědi rozvážné, promyšlené a nebudící dojem černobílé jednoduchosti problematiky. Toliko můj dojem.

Nehodlám pitvat kariéru Františka Bublana za dob ministrování. Při letmém průzkumu jsem našel veskrze kritické články a příspěvky týkající se hlavně aférových kauz, které mu jistě nedělají nikterak pozitivní renomé. Poukazuji pouze na to, jak kdo z nich působí při svých projevech a jaký tudíž vyvolává dojem o své osobě.

Jakkoliv je Ivan Langer ministrem vnitra "jiné doby", neřešené problémy přetrvávají. Bohužel na mě tento politik nebudí dojem člověka, který by, krom plamenných řečí o tom, co "je třeba změnit" a co je "pro něj prioritní", byl skutečně schopen s nimi něco udělat. Jeho projev je bohužel projevem ředitele či vedoucího, který prostě nemůže prezentovat špatná čísla.

V době nových hesel, která jakoby byla vystřižena z komedií Byl Jednou Jeden Polda (např: šéfe, budem jako ti profíci v emeryce, ti tam maj to .. tu prokekt end sérf), nezbývá než doufat v další volební období.

V roce 2008 byl ve věstníku Ministerstva Vnitra vydán jistý pokyn Ministra Vnitra, jehož naplnění by mohlo silně otřást dosud téměř nedotknutelným statusem státního zaměstnance. Ale o tom až příště.

Autor: Martin Dvořák | pátek 27.2.2009 14:04 | karma článku: 19,71 | přečteno: 1609x