Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čunek žene své nohsledy a rukozvedače do maléru

Protože všechno, co se dosud dělo kolem případné stavby nové krajské nemocnice, často až neurvale prosazované zlínským hejtmanem Jiřím Čunkem, připojuji k předchozím dvěma svým blogům ještě tento.

Na úvod přikládám odkazy na zmiňované dva blogy, které s tímto úzce souvisí: Čunek řádí, jako černá ruka! To už je napováženou... a Čunek se nemocnice nevzdá, ale...

Je, alespoň pro mě s podivem, že situace dochází, respektive došla tak daleko, mám na mysli zejména až ke dvěma, byť neúspěšným hlasováním zastupitelů o přijetí projektu (duben a červen letošního roku), když ještě před tím, před prvním ani druhým hlasování byla odborná veřejnost a zastupitelé obeznámeni s mnoha závažnými argumenty, které megalomanské a narcistické snahy Jiřího Čunka a samovolné počínání Rady Zlínského kraje provázejí. Mimo jiné na závažné problémy upozornil dopis PROJEKTinvestu Zlín, který byl 5. listopadu 2018 zaslán náměstkovi primátora statutárního města Zlína, Pavlu Bradovi.

Hned v úvodu dopisu je Brada upozorněn na to, že téměř všechny informace předkládané zastupitelům v souvislosti s novou nemocnicí, jsou zmanipulované. V dopise je náměstek rovněž upozorňován, že materiál, jenž je předkládán zastupitelům, byl předtím projednán bez účasti zástupců města (nebo za jeho utajované účasti, aby lidé nevěděli?). Já se ptám proč, když tak významná stavba by měla vzniknout na území Zlína?

Navíc je náměstek Brada v psaní informován, že stavba nemocnice v hodnotě několika miliard korun je v předkládaném dokumentu (k 5. 11. 2018) ukryta za podlažními parkovacími domy. Mohu se tedy oprávněně domnívat, že jedna z nejvýznamnějších investičních akcí ve Zlíně a v kraji bude situována ve dvoře vytvořeném parkovacími domy? Pokud ano, pak jde o zcela mimořádný koncepční počin, jenž plně koresponduje se zkušenostmi nejen z ministerské politiky, jimiž se sebestředný Čunek tolik a rád pyšní a nepokrytě a nadutě na ně své oponentní okolí upozorňuje a snaží se tím dát najevo, že všichni, kdo jdou proti němu, jsou jakýsi nevzdělaný plebs.

Ztotožňuji se s názorem uvedeným v dopise, že nikomu z továrníků, politiků a architektů se od existence moderního Zlína nic tak zrůdného a zcestného zrealizovat nepodařilo. No, on, Čunek, chce být ale vždy a za každou cenu nej…, první a podobně. Jen doufám, že se mu to v případě nemocnice nepodaří. Určité indicie již k tomu jsou. Navíc, můj laický rozum mi říká, že kraj na něco takového objektivně připraven není!

Zaráží mě ještě jedna věc. Mám pocit, že v Čunkově realizačním týmu není žádný odborník na právo. Což si myslím, že v případě takového projektu, jakým je zamýšlená stavba nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích, je velká chyba. Z podle mně dostupných informací je v realizačním týmu hejtman kraje, architekti, lékaři, mluvčí kraje a nějaký koordinátor. Právník mně tu fakt a docela hodně chybí! Proč je tomu tak, je-li tomu tak?!?

Chtěl bych připomenout, že Ústava ČR nezná jiný orgán, než je zastupitelstvo města. To rozhoduje, to schvaluje! Rada je výkonným orgánem, který laicky napsáno, bez zastupitelstva nemůže nic! Je tedy namístě klást si v současné době otázky:

1. Proč byl od počátku celého procesu úvah o tak obrovské investici kraje zcela ignorován a téměř zcela vyřazen z rozhodování nejvyšší orgán kraje, tedy zastupitelstvo?2. Kdo rozhodl o mnohamilionových výdajích kraje na přípravu projektu, které nebyly v tu chvíli schváleny zastupitelstvem? Rada, jako výkonný orgán zastupitelstva, to nemohla či nesměla být! Jde o rozpor se schváleným rozpočtem, neboť rozpočtová opatření se mohou dít pouze v mezích schváleného rozpočtu. Výkladem ve vztahu k jiným finančním limitům nemohla rada sama zařadit podobný výdaj do rozpočtu kraje.3. Jak vlastně vznikl takzvaný realizační tým kraje, jakou má právní podstatu, kdo schválil smlouvy s poradci, jde o kolektivní orgán, může tento realizační tým může nést za kraj odpovědnost? Ptám se proto, že podle mých informací žádný realizační tým jako takový z hlediska práva neexistuje! Přesto tento tým uzavřel smlouvy bez toho, že projekt, k němuž se vztahovaly, byl zastupitelstvem schválen. Rada tedy v době uzavírání smluv tyto uzavřela bez mandátu zastupitelstva. Rozhodovala sama a Čunek!4. Nasnadě je tedy otázka, mohla rada kraje vynakládat prostředky z rozpočtu kraje na tak významný projekt, který nebyl schválen zastupitelstvem, s tím rizikem, že budou vynaloženy zbytečně? Vždyť jde o rozpor se zákonem o krajích!

Nemohu si pomoct, ale dám-li si dohromady jedna a jedna, pak rozhodování členů Rady Zlínského kraje silně ovlivňované Jiřím Čunkem o výdajích na přípravu projektu mimo jakoukoliv vůli zastupitelstva by mohly už dnes vyústit v trestně právní, a následně i hmotnou odpovědnost členů kraje, kteří pro výdaje spojené s přípravou projektu hlasovali.

Svoje dnešní poznámky k Čunkem zamýšlené nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích si dovolím zakončit takto:

§4, odstavec 1 platného občanského zákoníku říká: „Má se za to, že každá svéprávná osoba má rozum průměrného člověka i schopnost užívat jej s běžnou péčí a opatrností a že to každý od ní může v právním styku oprávněně chtít.“

Zatím krajští zastupitelé dokazují, tedy alespoň většina z nich, že svéprávnými osobami jsou. O to cennější zjištění, že mezi nimi jsou i členové koalice, kteří tak Čunkovi dávají jasně najevo, že s těmi jeho praktikami si na ně nepřijde. Patří jim, a všem ostatním statečným, za to poděkování.

Ale zatím je tady ve Zlínském kraji Čunek. Proto je potřeba být stále ve střehu. On se totiž, dokud nedostane pořádně přes prsty, svého megalomanství, narcismu a touhy po mamonu nevzdá. Musím přiznat, že je to ve svůj prospěch vhodným způsobem bojovník. Bojovník, který však má, byť věřící, hodně daleko k lidsky prostým křesťanským zásadám.

Neodpustím si ještě jednu poznámku. Také mezi českými politiky se mi, BOHUŽEL(!), v důsledku jejich jednání ovlivněným zdravotním stavem i různými návyky, vybavují takzvaní političtí vládci, kteří znamenali pro určité oblasti, ale v nejednom případě i celé lidstvo, tragédii. Ať už se dívám do dávnověku, nebo do z historického hlediska ne zrovna vzdálenou minulost.

Autor: Dušan Póč | neděle 11.8.2019 16:00 | karma článku: 25,01 | přečteno: 848x
  • Další články autora

Dušan Póč

Prasárna hejtmanství míří ke krajskému soudu

Zdá se, že pověstné ucho se utrhlo. Napovídá tomu rozhodnutí bývalého hejtmana Zlínského kraje, předsedy krajského Sdružení praktických lékařů a šéfa Okresního sdružení České lékařské komory obrátit se na Krajský soud v Brně.

24.2.2020 v 16:05 | Karma: 27,84 | Přečteno: 1092x | Politika

Dušan Póč

Vsetínský rathaus opět nezklamal a ukázal v koho područí je

Ukázalo se, znovu a zas, že radovat předčasně se člověk nemá. Ale, když světlo světa spatřila informace, že prostranství v centru Vsetína ponese jméno Jarmily Šulákové, nešlo to jinak. Ale nebyl by to vsetínský rathaus, aby, kdyby

21.2.2020 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 1168x | Politika

Dušan Póč

Čunek vyjádřil v plné nahotě svou impertinenci

Neomalenost některých českých politiků nezná mezí. To je v posledních letech více než zřejmé. Za jejich krále, byť takzvaně nepsaného, ale o to víc nepřehlédnutelného, lze označit hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.2.2020 v 13:16 | Karma: 24,52 | Přečteno: 965x | Politika

Dušan Póč

Čunek dostal další facku!

Zcela jasně se ukazuje, jaké záměry a choutky se honí hlavou a ovládají počínání hejtmana Jiřího Čunka. Že nejsou zrovna cnostné a co si o nich myslí i veřejnost, ukázala nedávná událost z lékařských kruhů. Pro Čunka nelichotivá!

17.2.2020 v 12:22 | Karma: 32,89 | Přečteno: 2482x | Politika

Dušan Póč

Mnoho povyku pro nic! Zbytečně…

Členové hnutí Extinction Rebellion Vsetín rozmístili na stromy ve vsetínské městské části Rybníky vzkazy ilustrující jejich nesouhlas s požadovaným kácením dřevin. Stromů, jež mají jít k zemi kvůli opravám inženýrských sítí.

14.2.2020 v 9:41 | Karma: 26,56 | Přečteno: 760x | Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá žena za zvuků techna rozhazovala před dětmi hlínu. Vystoupení vyšetřuje policie

3. května 2024  10:10

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:03

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik