Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

grandaunt

24. 8. 2009 10:36
Vazba a trest

Naprostá neznalost! Poměry ve vazbě jsou několikanásobně horší než ve výkonu trestu, většina obviněných se naopak snaží dostat se z vazby co nejdřív. Minimum možností vyžití, pohybu po věznici, sociálních kontaktů, žádné rozlišování mezi spoluvězni podle typu spáchaného skutku., tzn. pachatel ekonomického tr. činu na cele s vrahem, apod.Ten, kdo vidí svoji obhajobu jako beznadějnou, rozhodně stíhání neprodlužuje a chce z vazby co nejdřív pryč.

Že si za vazbu může obviněný sám? Ale no tak... Vazbu lze uvalit jen na základě tří konkrétně vymezených důvodů, o nichž v první den obvinění musí soud více či méně spekulovat. Bude ovlivňovat svědky, nebo nebude? Bude bydlet doma a přebírat obsílky nebo se bude schovávat? Jestli jde nebo nejde obviněný do vazby často závisí na přísnosti toho kterého soudce, ne na konkrétně zjištěných faktech.

Nezapočítávat vazbu doi trestu, to je fakt perla! Tu překoná jen proslulá "presumpce viny u jasných zločinců" z předvolební kampaně Petra Hanniga.

0 0
možnosti

jirkaknop

24. 8. 2009 10:29
Autore,ale Vy nejste právník

a nevíte,jak je věc ošetřena v tr.řádu. Při zaviněných obstrukcích ze strany obžalovaného , může předseda senátu rozhodnout,že doba vazby se NEZPOČÍTÁVÁ do výkonu trestu. To tady dávno je a je zcela na soudcích,jak s tím naloží.

Druhá věc je,že režim vazby odpovídá tzv. zvýšené ostraze. Tedy nejtvrdšímu typu vězení. Pokud někdo soud zdržuje,je to stejné, jako výkon trestu. Dokonce ten,kdo dostane ostrahu nebo mírnější režim,je takto na tom hůř.

Jinak vazba se platí po vynesení odsuzujícího rozsudku. Nechápu,kde jste přišel na tyto věci,že je to zdarma. Platí to stát,pokud je vynesen osvobozující rozsudek. A tam je to zcela namístě.

0 0
možnosti

grandaunt

24. 8. 2009 10:45
Re: Autore,ale Vy nejste právník

No, nemůžu si pomoct, ale ať procházím trestní řád ze začátku do konce a zpátky, o možnosti nezapočítat část vazby tam nic nevidím. Možná kdysi dřív. Připadalo by mi to i dost zneužitelný ...

0 0
možnosti

Glock každopádně bez -e

24. 8. 2009 10:10
Víte, to co navrhujete

Víte, to co navrhujete je dosti nehorázné. Tohohle se nedopustily ani československé soudy při retribučních procesech s Němci v letech 45-48 (ikdyž se tam dopustily jiné nehoráznosti - za dobu v. vazby se nepřiznávalo odškodné ani těm, kteří byli zproštěni obžaloby). Já bych si to dokázal představit i jako omezování osobní svobody (v případě že v. vazbu nelze započítat do doby trestu). Doporučuji nastudovat slovenskou ústavu a Listinu základních práv a svobod (která je de facto identická s tou českou). I zločinec má svá práva, kterých ho nemůžete jen tak zbavit.

0 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 680x
ekonóm, manažér

Seznam rubrik