Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AR

Don don

13. 12. 2010 21:40
no

tak to se mi snad zdá. Neco napsal již iacobau pode mnou, neco dodám já. Za socialismu byly církevní elity drakonicky diskriminovány, viz třeba akce K. Za celou dobu byli kněží postihováni a dokonce jim nebylo často dovoleno kněžskou činnost vykonávat. Tím tedy zrak bolševikovi vytírat nemohli. Pokud ovšem nevezmeme v potaz výslovné hýčkání církví, jejichž existence bolševikovi nevadila a dokonce je v hanobení římskokatolické církve používal jako výkladní skříň. A charita vám taky asi nic neříká, co? Je od vás velmi podlé takto psát v době adventu. A pokud vám znalosti chybí a problematiku neovládáte, tak o tom nepište. Děláte ze sebe hlupáka

0 0
možnosti
F

Faustino

13. 12. 2010 17:06
Pane autore,

přece víte, jak je Bible problematická a rozporuplná kniha. Jdou najít i jiné verše, kde Ježíš svým následovníkům slibuje mnohonásobek či stonásobek, a to na tomto světě, nikoliv v nebi:

Mt 19,29 A každý, kdo opustil domy nebo bratry nebo sestry nebo otce nebo matku nebo děti nebo pole pro mé jméno, stokrát víc dostane a bude mít podíl na věčném životě.

Lk 18,29 On jim řekl: „Amen, pravím vám, není nikoho, kdo opustil dům nebo ženu nebo bratry nebo rodiče nebo děti pro Boží království, aby v tomto čase nedostal mnohokrát víc a v přicházejícím věku život věčný.“

0 0
možnosti
OK

iacobau

13. 12. 2010 17:09
Re: Pane autore,

Problematická kniha? Přímo nesmyslná. A bez jakýchkoli vysvětlivek dokonce nečitelná.

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

13. 12. 2010 16:50
Ano, tak je to správně

Další, kdo dobře ví, co by měli dělat jiní. Máme demokracii, znalosti souvislostí netřeba, tak jen pište dál! Až Vám bude zabaven majetek, tak jistě s radostí uznáte, že Vás jen kazí.

0 0
možnosti
DMJ

druhej malej Jarda

13. 12. 2010 16:47
Jako bychom neměli dostatek

vlastních (českých) náboženských blouznivců ...

ADMINE,  neměly by náboženské blogy mít vlastní rubriku? To jejich možství by si ji určitě zasloužilo.

0 0
možnosti
OK

iacobau

13. 12. 2010 16:42
Nemáte šajnu

Zase jeden názor, který je úplně mimo. Majetek a církev, slovní spojení, které u mnohých vyvolává zlost u bušení srdce.

Proto se pokusím vysvětlit problém čistě pragmaticky a nezaujatě. Každá církevní stavba (kostel, fara, klášter, škola, nemocnice, azylový dům...) něco stála a jejich údržba a provoz stojí peníze dodnes. Nikdy v historii nebyla církev schopna toto financovat z milodarů věřicích. Využívala proto jednak zdroje vlastní (např. lesy a polnosti), jednak zdroje patrona (majitele panství).

Socializmus odebral církvi zdroje a dal jí jen tolik, co uznal za vhodné. S tím souviselo zdevastování či úplné zničení mnoha památek, zavření klášterů, odejmutí škol či nemocnic apod.

Málokdo ví, že církevní civilní zaměstnanci (na biskupstvích, charitách apod.) dnes pobírají minimální či téměř minimální mzdy, což je jistě nehoráznost. Poničené památky se opravují z velké části z milodarů z domova i zahraničí, protože stát na to nemá.

0 0
možnosti
G

Gamehoror

13. 12. 2010 16:11
Už jsem tý slovenštině odvykl :-)

To je hrůza to tu po Tobě číst :-)

Nechceš radši psát blogy na slovensku ?

0 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 680x
ekonóm, manažér

Seznam rubrik