Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

Hm, mínus. Člověk má něco dělat, dokud může. Plošné zvyšování důchodového věku není správné, ale spousta lidí ještě pracovat může (tedy živit se vlastním přičiněním), tedy pracovat i mají. Na druhé straně s věkem klesá výkonnost, tedy je třeba zkrátit pracovní dobu (nikoliv plošně, ale těm, kteří ještě mohou pracovat, ale ne naplno). Tedy stát by měl vytvořit takové podmínky, aby se i starším lidem vyplatilo pracovat (dokud mohou), a zaměstnavatelům aby se vyplatilo je zaměstnávat.

0 0
možnosti
LC

A přitom je to s valorizací důchodů docela prosté. Zamezit inflaci, valorizací pak bude téměř nulová. Jestliže ale ČNB má za úkol udržovat dvouprocentní inflaci, těžko najít nějaký rozumnější důchodový systém než dotovaný průběžný. Nebo nechat důchodce vybírat popelnice.

2 0
možnosti
LH

Pokud bude o nutnosti odchodu do důchodu v 68 letech hlasát i náš nový pan prezident, který šel do důchodu v 58... tak mám hodně smíšené pocity...:-P

4 0
možnosti
MB

Už je to úsměvné. Před 30 lety bylo na papíře dávno zjevné> Věk dožití se prodlužuje. Porodnost se v ČR nekoná. Odchodem Husákových dětí se problémy znásobí. Vznikne přetlak, na ufinancování důchodů. Chce to reformovat, ta Nečasova je špatná. Vše vyřešíme vhztením pár korun navíc, nad rámec valorizačního vzorce. Ti starší si to zaslouží, celý život přece poctivě pracovali. Navíc jsou to naši rodičové, i my postupně stárneme. Kdo to nerespektuje, pravicovým , ba fialovým asociálem jest ... .

Dále je to jednoduché. A kde se v tom systému právě nalézám já? Odpovědět si nas prostou otázku - "Je důchod Sociální dávka? Jsem součástí reality, nebo žiji na zcela jiné planetě? Nebyl by zde nějaký Mesiášek? Abych žil co nejdéle- v důchodu se měl co nejlépe? Jó a robil co nejkratší dobu? Kde je ten budelíp? Všechno věděl a znal. Sice nic nevyřešil, no zase mnoho rozdal. Sem s ním, to je náš člověk ... :-)

2 0
možnosti
LV

Zkrátka - chápu, že důchodová reforma je potřeba, ale hlavně, hlavně ať se to nedotkne mě!

Možná by bylo fajn, kdybyste si přečetl včerejší blog pana Prouzy mladšího.

5 1
možnosti
  • Počet článků 405
  • Celková karma 27,40
  • Průměrná čtenost 1469x
Je mi 61 let. Dívám se a občas i vidím.

Seznam rubrik