Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

J63a89n 77Z27i90e37g69l44e35r

30. 12. 2021 10:32

Podobnou buzeraci jsem zažil v roce 2009 od rusáků na lotyšsko-ruské hranici. Také všichni ven. Všechny věci sebou atd. Když to napišu, tak jsem rusofob. Ale když se to napíše o Norsku, je to v pořádku. Mimochodem jsem kdysi při přejezdu švédsko-norské hranice nezažil žádné problémy. Žádní celníci. Byla to jen pomyslná čára, jinak nic.

1 0
možnosti
Foto

Musel jste mít smůlu, byla jsem v Norsku dvakrát autobusem, dvakrát jsem viděla "garáž", ale ani jednou nás do ní neposlali. Byly to soukromé zájezdy bez cestovky, autobusy české a plné Čechů. Jednou vlezl celník do autobusu a protože nikdo z nás nebyl připoutaný, tak nám vysvětlil, že se máme připoutat, protože kdybychom někam spadli a s autobusem se kutáleli do rokle, bude lepší být připoutaný. To mě dost pobavilo, protože jsem tam viděla takové rokle pod silnicí, že by bylo úplně lhostejné, jestli bychom byli připoutaní. Obecně jsou Norové opravdu velmi přátelští a ochotní. Ráda se procházím a když jsem šla pěšky po předměstí, tak mi několik řidičů zastavilo, jestli potřebuji pomoci. Nedokázali pochopit, že někdo jde pěšky, když všichni jezdí autem. ;-D Silnice mají skutečně ve výborném stavu, vysoko na severu jsem zírala na bezchybné asfaltky, protože u nás se vždycky vymlouvají, že po zimě se to zhoršilo a že za to vlastně může zima. Na severu Norska jsou zimy s našimi nesrovnatelné a přesto tam nemají výtluky jako u nás. U nás jsou výtluky úplně všude a to i tam, kde kamiony také nejezdí.

Elektřinu mají levnou, protože údajně mají hodně vodních elektráren, to jste si určitě všiml, že tam je vody spousta. Za chvíli lezou ty vodopády všude jednomu na nervy. Ale zase mají vodu tak kvalitní, že ji nepotřebují nijak upravovat.

Nicméně s tím, jak je tam všechno báječné podle paní Vlachové (já už ty její blogy moc nečtu, ale protože jste ho zmínil, tak jsem ho přečetla), nesouhlasím. Je tam draho a je tam spousta jiných problémů jako všude, nikde to zkrátka není ideální. Částečná prohibice, vysoké zdanění, odebírání dětí . . .

1 0
možnosti
VV

Donutil jste mne precist si ten clanek pani Vlachove, a opravdu nevidim duvod k napsani toho, co jste napsal.

Ale jaksi jsem si uz vsiml, ze pani Vlachova neni mezi ostatnimi blogery prilis oblibena, tak zrejme proto.

1 1
možnosti
DP

Ja jezdim do Norska uz od roku 1969 (vetsinopu vlakem, dvakrat autobusem, jednou lodi ) a nikdy jsem neco podobneho nezazil, musel jste mit asi smulu, mozna, ze ti celnici dostali hlasku, ze se nekdo pokousi propasovat drogy a tak k veci postupovali naprosto prehnane. Pri predpredposledni ceste svedskym autobusem do Norska, na hranicnim prechodu mezi Finskem a Norskem - Kautokeino - (daleky sever) nas celnici jenom odmavali. Pri ceste vlakem z Abisko do Narviku pred par lety norsky celnik jenom rychle vagon probehl. Nasi cesti pratele, predloni take jeli autem do Norska , na ceste zpet se zastavili u nas a podle jejich vypraveni, byl prejezd hranice naprosto v pohode, presto, ze meli auto CZ a ceske pasy.Jinak Norove, jako kazdy jiny narod, maji sva pozitiva i negativa a taky to zavisi na oblasti, treba v Bergen jsou dost odtaziti, na dalekem Severu jsou vetsinou velmi pratelsti a napomocni. Na mne udelali jako narod zvlast dobry dojem, kdyz v polovine sedesatych let, jako jedini, posilali ceskoslovenskym, polskym a madarskym uprchlikum v uprchlickych taborech v Nemecku, Rakousku a Italii (i tam v sedesatych letech, kdy nebyl velky problem dostat se do Jugoslavie utikali CSR obcane pres Jugoslavii jak do Rakouska, tak do Italie) sice male ale presto ocenovane vanocni darky. A to tehdy nemeli ty dnesni ropne penize. Na co jsem ale behem sedmdesatych a osmdesatych let narikal, byla jejich jidelni kultura, jidelny a restaurace drahe a jidlo za moc nestalo, tady byl velky rozdil mezi Norskem, Svedskem a Danskem. Jeste jedna zajimavost - hodne svedskych, hlavne mladsich svedskych zdravotniku pracuje v norskem zdravotnictvi. Podle nich to neni ani tak o platu (ktery je sice vyssi, ale zase jsou tam zivotni naklady vyssi tak ve finale plus minus nula) jako o pohodovem pracovnim prostredi - je tam vetsi hustota zamestnancu nez jak ve Svedsku, tak kdekoliv jinde v Evrope, no to delaji ty ropne a plynove penize.

2 0
možnosti

Ano, měli jsme určitě smůlu, ale takhle to prostě bylo. Když jsme pak jeli zpátky, tou hranicí jsme projeli, aniž jsme museli snížit rychlost. Ale to byl první "norský" zážitek a člověk pak podle něj poměřuje všechno ostatní. Já jsem jen reagoval na příspěvek paní Vlachové, která na tomto blogu adoruje naše severní sousedy a druhým dechem dodává, jak my stojíme za houby. Já s tím názorem nesouhlasím.

2 0
možnosti
JP

redaktor, dokonce šéfredaktor - Pavel Ďuran. Fotograf, filmař, kronikář, kolešovský a kryrský patriot.

0 0
možnosti
VV

Ke vsem ten negativum jste jeste zapomel napsat, ze kradou deti.;-D

0 1
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
PK

V N. jsem nikdy nebyl a v tomto životě to evidentně již nestihnu a tak pro mě zajímavé postřehy. Citovanou dámu nečtu, jsou pro to důvody. Snad v příštím životě tam nakouknu a Norové už nás třeba budou v tu dobu brát jako součást civilizovaného světadílu a nebo jste měl jen smůlu ;-D;-D;-D

1 0
možnosti

Norsko je nádherná země... nikdy před tím, než jsem se tam na pozvání svého někdejšího kolegy podíval, by mne nenapadlo na sever Evropy jet třeba na dovolenou. Dnes bych to zvažoval. Ta zkušenost byla fakticky mizerná, navíc já mám "tu smůlu", že když jsem někam v poslední době do zahraničí jel, pak s nálepkou novináře. Tedy do jisté míry jakési celebrity, jíž si všichni do jisté míry předcházejí. Z tohoto titulu mohou být mé poznatky zkreslené.

0 0
možnosti
MB

Přečtěte si články Nora žijícího střídavě v Norsku a Česku, možná si uděláte komplexnější obrázek o této zemi.

https://blog.aktualne.cz/blogy/yngvar-brenna.php

2 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 2
možnosti

Ona je otázka, jestli si jako jeden z největších evropských "producentů" pervitinu za to zahraniční renomé nemůžeme sami. Tím ale samozřejmě nechci omlouvat to nepřípustné chování norských celníků, kdy nás házejí všechny do jednoho pytle. Já jsem byl v Norsku dvakrát (jednou ještě za totáče vlakem:-)), podruhé letecky po roce 2000, a žádnou takovou špatnou zkušenost s nimi nemám.

0 0
možnosti

Já se tomu ale nebráním - jen jsem napsal, že to bylo zoufalý.

0 0
možnosti
JB

J80i13r60i 55B80o85r

29. 12. 2021 12:26

Nevím kolik je vám let, ale o československých čelních máte dost zkreslené informace. A stačila jenom mírová hranice s NDR.

1 0
možnosti
PK

Jak kdy. Byli hákliví když v prohlášení jste uvedl "boty". Když jste napsal "střevíce" tak nebyl problém.:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 414
  • Celková karma 23,47
  • Průměrná čtenost 1457x
Je mi 62 let. Dívám se a občas i vidím.

Seznam rubrik