Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MR

Rozpočet na školství rok 2015 - 153. miliard Kč, na rok 2024 - 264. miliard Kč. Učitelů je celkem 150. tisíc a pomocného personálu je 70. tisíc. Na jednoho učitele je u nás 10. žáků, jinde 16.

Je to psychologická válka s rodičovskými instinkty. Postačí se podívat, jak to bylo v dobách mocnářství a 1. republiky, kde nebyl takový dnešní komfort, ale společnost měla různorodý potenciál jak hospodářský, společenský, duševní, duchovní ... .

Zde byla i druhá ingredience jež vytváří celostní osobnost, a to tlak života, vypracovat se od píky ... .

Dnes máme jednobarevnou společnost ovládanou jednoduchou částí společnosti a bulvárem ... . Schody v řádů stovek miliard. Už ne Řecko, ale Argentina ... .

Je na čase jít zpět do reality, a podporovat jen tu část vzdělání kterou sama společnost potřebuje, nikoliv pár jedinců.

Už v dobách zavádění množin, zde byly odborné studie, jaké je rozvrstvení v dětské populaci, co se týče školského vzdělání od odborného až po univerzitní.

Problém je tzv. "rozežrané" vyšší školství, kde po zavedení krajů politiky je tak aby každý kraj měl univerzitu ... .

Pak zrušení zvláštních škol, a zavedení asistentů které se nekontrolovatelně rozjelo, a jde o 9. miliard Kč. ročně.

Peníze pro učitele tu jsou, jen je potřeba překonat určitá schizmata a paradigmata, jež jsou za rodičovskými instinkty, nikoliv celostním pohledem rozvoje osobnosti. Tím pádem zde nebude takový školský moloch. Zde je i krize našeho lidského druhu, evoluce, jež není schopno překročit svůj instinktivní stín, a vnímat věci v kontinuálním dějovém čase v řádech měsíců, roků, staletí ... Tím pádem nevidí určité zákony, principy, třeba ten že každá generace si vytvoří, své "nové" vědomí ve své době, a tu pak chce projektovat jako hodnotu do všeho a též do školství a na děti. Nevnímáme princip společnosti, kde se generace střídají jako ti svatí na orloji. Tento tlak bude sílit ...

1 0
možnosti

Mojmíre,

děkuji za příspěvek. Já sice neznám třídu na základní nebo střední škole, která by měla na jednoho učitele jen deset žáků, nicméně ono to možná čistě matematicky vychází.

Inkluze byl omyl, jehož se samozřejmě budeme zuby-nehty držet a s množstvím univerzit v naší zemi s Vámi beze zbytku souhlasím. Otázka je, jak kvalitní jejich studijní obory (obávám se, že jich jsou sta a z toho vysoké procento zcela ničemné...) jsou.

0 0
možnosti
Foto

Doufám Pavle, že si to poslechne co nejvíc lidí. Protože názory nejrůznějších mudrlantů ( i ze zdejšího prostředí) směrem ke školství jsou často až úsměvné, kdyby to nebylo tak smutné téma...

2 0
možnosti

Filipe,

děkuju za příspěvek. Já jsem si vlastně až teď uvědomil, že jste taky kantor. Takže víte, o čem řeč je.

0 0
možnosti
Foto

V tomhle případě jsem poněkud rozpolcenej, protože na jedné straně problémy školství a učitelů chápu, na druhou stranu vím, že učitelé vnímají okolí (samozřejmě) svým prizmatem, což poněkud zkresluje. Ukazuje se to i na tom, že paní sice platové požadavky jakoby upozaďuje za (prý) větší problémy, ale ohlasy z jednání ať s ministrem nebo premiérem se točí kolem zásadní neshody-peněz na platy.

Vynechám špatné školství a systém jako takový, ale v posledních letech byly platy ve školství docela slušně saturovány a budeme-li hodnotit pouze platy (an zich) tak to zase taková bída na umírání není. A na příští rok bude zřejmě školství jako jediné nekrácené, naopak mají mít zvýšené příjmy.

Proto nevím, jestli je to zrovna na stávku. Mám něco ve výuce za sebou, ale právě proto bych asi v aktuální situaci do stávky nešel.

6 1
možnosti
Foto

Hm, zase sme tu začali a skončili na ľudskom faktore. V každej profesii sú ľudia dobrí aj zlí, poctiví aj nepoctiví.A keď nepodliehajú kontrole... tak...

0 0
možnosti
Foto

...tak jsou schopni i učit.

V českém školství nejvíc škod napáchala právě kontrola a reformy. Pěkný den.

0 0
možnosti
Foto

Nestávkuji, odcházím načas ze školství. Ale stávku jednoznačně podporuji.

Důvodem je hlavně snížení PH maxů. To je prasárna.

2 0
možnosti

Veroniko,

Vás je škoda. Musíte být hvězdná kantorka, škoda, že (co je to "načas") odcházíte.

1 1
možnosti
VK

Paní ředitelka potvrdila skutečnost, že úředníci na ministerstvu jsou úplně mimo skutečný svět. Hlavně že máme pěkné platy my a na školách ať si to srovná paní ředitelka, ředitel, vždyť je za to odpovědný. A za co jsou odpovědní úředníci na ministerstvu? To je ten bordel, jak řekla paní ředitelka.

4 1
možnosti

Vladimíre,

děkuji za příspěvek. Prvně v životě jsem jí dnes slyšel použít vulgarismu. Ještě nikdy se k tomu nesnížila, takže je to asi skutečně vážný.

0 0
možnosti
  • Počet článků 403
  • Celková karma 27,06
  • Průměrná čtenost 1476x
Je mi 61 let. Dívám se a občas i vidím.

Seznam rubrik