Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ML

Nesouhlasím.

České dějiny jsou součástí dějin Evropy.

Spíš se celník (jakékoliv národnosti, a nejen celník) zajímá ponejvíce o ten alkohol, sport, co bude k večeři a zejtra zase šichta. O ostatních národech ví stejný prdlajs, jako o našem.Když není Francouz, tak zná Eiffelovu věž, Napoleona, Louvre, nějakou revoluci, že žerou žáby a šneky. Norsko, Finsko, tam je zima, Švédové vedli kdysi válku, v Dánsku se chlastá, v Anglii prší a BigBen a Churchill. Němci zase pro změnu žáby nežerou, žerou kyselé zelí a tučná prasata, nosí kšandy a kloboučky. Italové žerou těstoviny, ale pak hodí talířem po lásce svého života a strašně řvou. A jezdí na skútrech a troubí, neumí postavit věž, co stojí rovně. Lidé jsou všude různí a mají různé znalosti, dokonce jsou po celém světě tací, kteří vědí i o naší zemi víc než leckterý Čech.

Opravdu známé osobnosti našich krajin (jsou i v učebnicích z dalekých krajů):

Sv. Václav (Duke od Bohemia Wenceslaus I.)

Jan Hus

Jan Žižka (John Zizka of Trocnov and the Chalice), patří mezi nejlepší desítku evropských vojevůdců.

Jan Amos Komenský (John Amos Comenius). Vezmu to rychleji.

Antonín Dvořák, Bedřich Smetana, Zdeněk Fibich (toho nezná skoro žádný Čech), Karel Čapek, Alfons Mucha, Franz Kafka, Viktor Kaplan, Václav Havel, Emil Zátopek, Emil Holub, Karel Zeman, Miloš Forman. Celkem v povědomí, i když si nejsem jistý, že v učebnicích: Miloš Zeman, Andrej Babiš, Už Jsme Doma, pivo a knedlíky.

0 0
možnosti
Foto

Pozor na záměnu ceco a cieco. Zní to dost podobně, ale to druhé znamená slepý. Proto se Italové mohou tvářit nechápavě.

0 0
možnosti
RE

To já říkám rovnou "Czechslovakia" Mj. i proto, že jsem se s "paktem Klaus - Mečiar" nikdy nesmířil:)

2 0
možnosti
RP

Také mám tu zkušenost Česko se nechytá, takže to zachraňuji tím Československem. Ale je fakt, že málo kde nás po světě znají, co si budeme namlouvat...ještě tak fotbalisty. Jednou mě velice na Bali překvapilo když tam v obchodním domě byl byl plakát Skuhravého s podpisem a tak jsme se tam ve sportovním oddělení ptali zda ho znají a všichni horlivě kývali, že jo. Ale že je Čech to nevěděli.

3 0
možnosti
PK

Je fajn, že uvádíte vlastní zkušenosti. V Evropě jsem něco podobného zas takto natvrdo nezažil, naposledy Dánsko a Švédsko a tam o nás bylo jakési povědomí. Později ve státech jen občas džeeegr. Karma za blogR^

2 0
možnosti
JB

J15i58r69i 25B96o16r

31. 8. 2020 11:27

Jste mladší člověk,ale přejížděl jste někdy hranice v době slavného a celosvětově známého Československa?Jak se k nám chovali celníci NDR,Maďarska,Polska,SSSR a v neposlední řadě vlastní Celní služba ČSSR?Kde byli Blaničtí rytíři tenkrát ,kdy hůř už být nemohlo?EU

2 0
možnosti

Pane Bore,

nejsem mladší člověk a hranice republiky - ČSSR, ČSFR či ČR jsem v životě přejížděl mnohokrát. Pamatuju si nejen na celníky z Maďarska či NDR, pamatuju si i na ty rakouské nebo západoněmecké. Ti byli vždycky klidnější, než ti naši. Ujišťuji Vás ale, že to, čím jsem si prošel na hranicích Švédska a Norska, jsem nikdy v předchozích padesáti letech nezažil. Možná náhoda, možná ale pohled ciziny, který na nás mají.

Když s hrůzou Norové zjistili, že nejsem pašerák drog, ale obyčejný redaktor nějakého regionálního plátku, začali se dost klepat. A měli důvod - celý tento případ řešilo posléze naše i jejich MZV, protože něco tak otřesného jsem nikdy nezažil a nenechal jsem to spát. Pro norskou stranu to tehdy nedopadlo vůbec dobře.

Bylo to o oblečení, které nám vyházeli z našich zavazadel na špinavou zem, o roztrhaném kabátu, zničeném notebooku, který prostě z auta vyhodili, o tom, že nás v podstatě svlékli (byl říjen a ani v té hale vedro zrovna nebylo), o ponížení, které nám připravili...

Kde byli blaničtí rytíři, když se nám dělo příkoří, které jsme ještě nikdy nezažili? Před šesti lety? Žádnej komunista, žádnej estébák, ale demokratickej Nor?

2 0
možnosti
Foto

J55a50n 83A87n73d53r74l38e

31. 8. 2020 11:16

já bych je vzal naplocho mečem ;-)

2 0
možnosti
JR

R^nemuzu si pomoct, ale ani se zavrenyma ocima mi pan Vystrcil nepripomina blanickeho rytire..proste ne..ani politika nebojsu:-)

5 1
možnosti
Foto

Od nemá místo mozku biceps, takže Vás chápu.;-D

0 0
možnosti
ZD

Souhlas dnes i s Vašim předchozím blogem. Díváte se na situace a jevy "od země" a vidíte je jak jsou, tak jak se odehrávají. Zdejší myslitelé se pohybují v té spíše teoretické rovině vlastních představ a sluncem osvícených dojmů.Váš názor na předsedu dokresluje i jeho dnešní projev. Zůstal "nevelkým" člověkem presentujícím především svou vlastní osobu a ne republiku. Velké osobnosti domácí prádlo v cizině neperou.

6 2
možnosti
  • Počet článků 414
  • Celková karma 23,39
  • Průměrná čtenost 1456x
Je mi 62 let. Dívám se a občas i vidím.

Seznam rubrik