Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A

Apodemus

20. 1. 2011 14:35
clovece

jak si predstavujete treba takovou 3-sferu? 3-sfera je koule ve ctyrech rozmerech, ktera ma jako svuj povrch 3-rozmerny prostor. Matematici si dnes tuto sferu zobrazuji pomoci stereografickych projekci do treti dimenze, ale takova projekce tu kouli nezobrazi celou, ale vzdy jen jeji aspekt.

Vy tu pisete jako by byla hracka si tyto veci predstavovat. Ja mam zkousku z diferencialni geometrie a obecne relativity a zakriveny prostor si neumim predstavit jinak nez jako tenzorova pole na vicerozmernych varietach. Tenzorove pole je podobne jako skalarni pole (napriklad teplotni mapa), jenze kazdemu bodu je prirazen tenzor (krivosti, torze, metricky atd)

0 0
možnosti
MK

Tom715

20. 1. 2011 18:15
Re: clovece

Vy si umite predstavit zakriveny prostor jako tenzorove pole na variete? A jak? Nic proti tomu, ale predstavit si tenzorove pole mi prijde tezsi, nez si predstavit zakriveny prostor. A i to je dost neprijemne, staci si zkusit predstavit eliptickou a hyperbolickou geometrickou geometrii.

0 0
možnosti
RR

RumBum

20. 1. 2011 13:35
3rozmerny prostor

napada me jen Cimrmanovske: ....a neni to malo?

Podle poslednich poznatku ma nas vesmir 11 dimenzi...

To uz bychom se do tech obinadel asi dost zamotali.

0 0
možnosti
PK

dolch

20. 1. 2011 13:48
Re: 3rozmerny prostor

To s tema 11 dimenzema je spis hypoteza, nez poznatek. Vyplyva z teorie strun, ale jestli je nejak experimentalne overeny, to nevim. A dost o tom pochybuji.

0 0
možnosti
PK

dolch

19. 1. 2011 16:51
Poznamka

dovoluji si skrome upozornit, ze Riemanovska geometrie dokaze popisovat zakriveni prostoru bez nutnosti jeho vnoreni do nejakeho nadprostoru vyssi dimenze.

0 0
možnosti
PD

kosmolog

19. 1. 2011 18:16
Re: Poznamka

S tím souhlasím, ale to je matematický model, těch máme dost. A mně se jedná o to, udělat fyzicky hmatatelný model.

0 0
možnosti
JZ

J. Zelezny

19. 1. 2011 10:49
celé je to špatně

Je asi zbytečné zde něco psát, ale nedá mi to, tento článek je celý špatně. Zaprvé váš model jednorozměrného vesmíru jako obinadla je blbost - tímto můžete namodelovat rozpínání vemíru, ale ne to, že vesmír je zakřivený. Proto se používá balónek, ten skutečně modeluje jak zakřivení vesmíru tak rozpínání . Stejně tak 3-rozměrný prostor se nedá namodelovat pomocí 6 obinadel. Vemír je skutečně 4-rozměrný zakřivený prostor, je nutné do zakřivení zahrnout i čas, jinak to nebude fungovat.

Zadruhé asi jste špatně pochopil informace o tom, že se rozpínání vesmíru zrychluje. Z vašeho článku by se zdálo, že se vesmír rozpíná na ruzných místech různě rychle. To ale není pravda, vesmír se rozpíná všude stejně rychle, ale tato rychlost se mění s časem.

Zatřetí: rozpínání vesmíru nemá žádný střed, od libovolného bodu se všechny ostatní body vzdalují stejnou rychlostí. Než začnete psát o tak komplikované věci jako je obecná teorie relativity tak si o tom něco nastudujte, takto akorát matete lidi.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

19. 1. 2011 10:53
Re: celé je to špatně

Promiňte ale váš druhý odstavec je pouhá teorie- máme pouze jedno místo z kterého to můžeme pozorovat tudíž to co říkáte vy je velice odvážné tvrzení které nelze experimentálně potvrdit.

0 0
možnosti
N

nicolbolas

19. 1. 2011 0:12
středem pozorovatelného vesmíru je země

je nemožné určit střed vesmíru, protože nevíme, kde přesně se náš pozorovatelný vesmír ve vesmíru nachází.

omezení rychlostí světla platí pouze lokálně, je proto možné, že se od sebe v rámci rozpínání galaxie oddalují rychleji, než rychlostí světla........ proto je nebudeme nikdy moci pozorovat. můžeme pouze určit střed pozorovatelného vesmíru, kterým by pochopitelně bylo stanoviště pozorovatele, tedy země

0 0
možnosti
BR

Stobka

18. 1. 2011 22:35
Díky!Hned jak seženu pružný obvaz

vyzkouším toR^

0 0
možnosti
SG

strycek-Joe GmbH

18. 1. 2011 19:31
Tak jsem to vyrobil pane Dudr

ze šesti šráků od starých kalhot a jak to natahuji tak koukám, že tomu moc nerozumím

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

18. 1. 2011 19:07
...

Popis je bezpochyby vynikající.

Ovšem vaše polemika o "středu" vesmíru je problém. Samotné souřadnice se roztahují ovšem prostorově naprosto nerovnoměrně. Tudíž "geometrický střed" vesmíru se neustále mění.

Navíc při velkém třesku byl defact všechen prostor "sbalen" sám do sebe. Tudíž mluvit o místě kde k němu došlo je zcela zbytečné... to místo je totiž nyní celý náš vesmír.

0 0
možnosti
  • Počet článků 197
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1031x
Vystudoval strojní fakultu VUT Brno, bývalý konstruktér a projektant obuvnických strojů, potom podnikatel ve strojírenství, nyní důchodce, bydlí ve Zlíně,nezávislý publicista publikující v Pravém prostoru a EP Shark, amatérský klimatolog se zaměřením na klimatické změny a Nový zelený úděl, atd.
 Nyní řeší hlavně původ nových variant koronaviru SARS-CoV-2, tedy  příčiny pokračování  pandemie. 

Seznam rubrik