Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

J76a77n 18L88e54p44í96k

21. 1. 2015 11:30

časoprostor podle současných poznatků observačních měření je 5D, tedy 4D prostorové a 1D časová. Ten čtvrtý rozměr prostorový je mírně kladně zakřivený a projevuje se jen na těch největších kosmologických škálách. Podle teorie strun existuje dalších asi 6 dimenzí které jsou svinuty ale to je observačně nedoloženo

0 0
možnosti
Foto

Zakřivení prostoročasu v tří dimenziálním protoru si umím představit a nemyslím, že toto zakřivení vyžaduje existenci 4. dimenze.

Představa 4. dimenze mi dělá obtíže, stejně jako vznik Vesmíru (v podstatě) z ničeho při Velkém třesku. 

Díky rozvoji techniky a technologií je možno objevovat dříve nemyslitelné a vytvářet podklady pro dalekosáhlejší hypotézy. Tím větší úctu mám k těm, kteří vytvářeli základy poznání Vesmíru, kvantové fyzice a pod., ačkoliv jejich vybavení bylo (ve srovnání se současným) velmi a velmi primitivní. Tím víc úcty zaslouží ti, jejichž výpočty, poučky a rovnice jsou dosud platné.

0 0
možnosti
JB

4tá dimenze (čas) hraje také v přesných výpočtech u velkých hmot roli.

0 0
možnosti
  • Počet článků 197
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1155x
Vystudoval strojní fakultu VUT Brno, bývalý konstruktér a projektant obuvnických strojů, potom podnikatel ve strojírenství, nyní důchodce, bydlí ve Zlíně,nezávislý publicista publikující v Pravém prostoru a EP Shark, amatérský klimatolog se zaměřením na klimatické změny a Nový zelený úděl, atd.
 Nyní řeší hlavně původ nových variant koronaviru SARS-CoV-2, tedy  příčiny pokračování  pandemie. 

Seznam rubrik