Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PD

kosmolog

21. 4. 2011 11:17
Doplnění

Ta podmínka, že obyvatelný planetární systém musí mít jupitera,  v antropické rovnici není, ale Brownlee a Ward ji tam mají, jejich argumenty se zdály být docela přesvědčivé. My tam máme jen to, pokud tam nějaký jupiter je, musí být dostatečně vzdálen od obyvatelné zóny směrem dál od hvězdy.

0 0
možnosti
BT

markyz.Gero

21. 4. 2011 11:23
Re: Doplnění

jen takový doplňující dotaz, co když Jupiter zapůsobí přesně naopak a svou gravitací navede nějaký větší meteorit či planetku na kolizní kurs se Zemí? pak bude jeho ochrana poněkud diskutabilní ;-D

0 0
možnosti
BT

markyz.Gero

20. 4. 2011 14:04
tak ochrana Jupiterem říkáte

půvabný nesmysl , jestli klesající počet zásahů meteority není dán tím že čistě statisticky se ty meteory které se trefit měly už trefily a to v době kdy tu žádný život nebyl ty co přišly později byly jen zbytkem původního meteorologického deště ale nebojte on zase nějaký přiletí

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

21. 4. 2011 9:51
Re: tak ochrana Jupiterem říkáte

A do té doby by bylo opravdudobré mít na orbitě pár set částicových zbraní které by jsme proti neměu mohli použít.

0 0
možnosti

Liborcermak

20. 4. 2011 13:24
to jako fakt ještě existují lidi,

kteří věří v osamocenionizmus (vzácnost života ve vesmáru)? A neexistují takhle náhodou také ještě lidi, kteří věří, že Země je středem vesmíru a vše ostatní kolem ní obíhá?

0 0
možnosti
RK

Renatus Karmín

20. 4. 2011 13:49
Re: to jako fakt ještě existují lidi,

V osamocenionizmus vzhledem k velikosti vesmíru asi nikdo nevěří. I kdyby byl život na každé miliónté planetě tak těch obydlených budou ještě miliony. A přesto být jeden z milionu je docela vzácné. Spíš jde o to, že prostor je tak veliký, že je téměř vyloučeno, aby se obyvatelé dvou planet mohli reálném čase potkat.

0 0
možnosti
JZ

Josef Zelený

20. 4. 2011 13:24
Laický dotaz

Pokud vím, tak Jupiter oběhne kolem Slunce za více než 11, ale méně než 12 let. Přesně si nevzpomínám, ale to není podstatné. Podstatné je toto: Zákonitě se musí stávat (jednou do roka a musí to vždy trvat několik měsíců, že Země je oproti slunci na opačné straně než Jupiter. Čím je v takovém případě Země chráněna před dopadem asteroidů? Když je Země mezi Sluncem a Jupiterem, je mi to jasné: Asteroidy, které by přícházely ze strany Slunce, svou gravitací vtáhne právě to Slunce. Před asteroidy z opačné strany nás ochrání Jupiter. Avšak co nás chrání během těch měsíců, kdy Země není mezi Sluncem a Jupiterem, ale z pohledu Jupitera na odvrácené straně od Slunce? Možná je můj dotaz nesmyslný, protože nejsem odborník. V tom případě se omlouvám.

0 0
možnosti