Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

J71a20n 98L35e78p15í21k

21. 12. 2015 15:36

Rozpínánívzdálených částí Vesmíru ve 4 D časoprostoru probíhá jak je dnes všeobecněpřijímáno díky temné energii jejíž podstatu podobně jako u temné hmoty zatímneznáme.

Analogicky „bymohlo“ probíhat i smršťování časoprostoru, ale nikoliv samo o sobě ale díkyčemu ? Čemu vlastně – strháváním časoprostoru vlivem rotujících černých děr(?), ale jejich přebytečný moment hybnosti se projevuje jen v malé vzdálenostiokolí horizontu událostí a dál by se šířil jak ? Gravitačními vlnami ? asi ne,vždyť černé díry gravitační hmotu spíše požírají a vyzařují jen Hawkingovozáření.

Čím je tedyvyvolán „ Tvůj malý pohyb časoprostoru“, který potřebuješ k vysvětlení (?)rovnováhy rotujících těles na okraji galaxií, k tomu aby nespadly dovnitř ?

Časoprostorje na kosmologických škálách hladký, tedy plochý a není zakřivený.

Jenmimochodem, ani temná hmota a temná energie nepotřebují 5 D prostor. Což ovšemneznamená, že nemůže reálně existovat. Topologové jej dokonce předpokládajíjako zakřivenou kouli. To má samozřejmě dopad na možné narušení fyzikálníchzákonů, ale do této disputace to nepatří.

„snímekz Hubbleovakosmického dalekohledu, kde byl vložen modrý obraz naměřenéhoprstencového rozložení temné hmoty kolem středu kupy galaxií. Jsou tam patrnéšmouhy směřující do středu této kupy a právě ty by mohly svědčit o pohybučasoprostoru, který unáší sebou nějaký prach nebo plyny (3).“

A nebo třeba nějakoutemnou hmotu jak kdo chceš.

Jakmůže temná hmota vědět kolik jí má být a jak má být v galaxii rozložena,jako by věděla kolik viditelné hmoty tam má být / Dr. Benoit Famaey z univerzity v Bonnu a ve Štrasburku.(5)/.

Tožto, to ano to beru to je zajímavé.

0 0
možnosti
PD

P20a80v65e74l 27D82u97d32r

23. 12. 2015 21:31

" A nebo třeba nějakou temnou hmotu jak kdo chceš."

Jenže k té temné hmotě potřebujeme mít nějaké částice.

0 0
možnosti
JC

Není to příliš dávno, co by lidi vůbec nenapadlo, že existuje i jiné světlo, které oni nevidí, a jiný zvuk, který oni neslyší. Natož jevy, pro které vůbec nemáme smyslové ústrojí, například elektřina či magnetismus.

Vesmír může být přeplněn jevy, pro které nemáme zatím žádné měřící přistroje, který by nám nahrazovaly neexistující smysly.

0 0
možnosti
LK

Pekne popsano. Diky.

1 0
možnosti
  • Počet článků 197
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1031x
Vystudoval strojní fakultu VUT Brno, bývalý konstruktér a projektant obuvnických strojů, potom podnikatel ve strojírenství, nyní důchodce, bydlí ve Zlíně,nezávislý publicista publikující v Pravém prostoru a EP Shark, amatérský klimatolog se zaměřením na klimatické změny a Nový zelený úděl, atd.
 Nyní řeší hlavně původ nových variant koronaviru SARS-CoV-2, tedy  příčiny pokračování  pandemie. 

Seznam rubrik