Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

janle

14. 3. 2012 10:25
teplota reliktního záření

Nejnovější výsledky měření teploty reliktního záření nezaznamenaly rozdíly v teplotě tohoto záření ve vesmíru. Viz. článek v časopisu Vesmír roč.90 (2011), od Ivo Boháčka pod názvem "Žijeme v Hublově bublině".

Z těchto experimentálně získaných dat nic nenasvědčuje tomu, že bychom měli být ve středu vesmíru. Tedey v Hublově bublině kde by teploty RZ měli být odlišné od vzdálených oblastí ve vesmíru

0 0
možnosti
PD

kosmolog

9. 3. 2012 12:13
Doc. Jiří Langer píše obdobně

Teď jsem zjistil, že doc. Langer píše něco podobného:

"  Mikrovlnné záření však ve vesmíru význačný vztažný systém vytváří. Jeho pevné body tvoří pozorovatelé, kteří záření pozorují jako izotropní, tj. přicházející ze všech stran se stejnou intenzitou. Pozorovatel, který by se vzhledem k systému (rychle) pohyboval, uvidí pole záření deformované.... Existence privilegovaného systému ve vesmíru ovšem nijak nenarušuje teorii relativity." Pohled na okraj nedohledna , Vesmír č. 11/2006,  str. 658

0 0
možnosti
VK

Vlastimil.Kornas

13. 3. 2012 17:20
Re: Doc. Jiří Langer píše obdobně

Zatím co Galileo u soudu odvolával své "Bludy" že se Země točí,se zeměkoule pootočila o 5°.

Za tu dobu,co nám učitelka ve fyzice vysvětlovala,že neexistuje univerzální vztažná soustava,se škola posunula vůči univerzální vztažné soustavě asi o 1000 000 km.

0 0
možnosti
P

peter33

8. 3. 2012 1:13
Tvar vesmíru

Dobrý den,Velmi by mně zajímalo, jaký máte názor na tvar vesmíru a zda budeme někdy schopni jej poznat.

Vesmír se rozpíná sám v sobě, ale je velmi pravděpodobné, že ne rovnoměrně.Některé články poukazují na to, že podle reliktního záření, alespoň toho co z něj zbylo,se ukazuje, že vesmír nemá nějaký pravidelný tvar např. koule jak bychom očekávali,ale spíše připomíná "pomačkanou drapérii", nebo nějaké podivné "řasy" .Mělo by se jednat o tvar, který má organický charakter a čím dál více se rozpadá, nepravidelně natahuje, a tak nějak podivně mačká jako starý hadr.Děkuji za Vaší odpověď.

0 0
možnosti
PD

kosmolog

8. 3. 2012 6:00
Re: Tvar vesmíru

Myslím, že je to koule, která vznikla při Velkém třesku, rozpínala se konečnou rychlostí všemi směry, má tedy konečnou velikost. Asi bude nějak zasíťovaná, protože hmota se ráda shlukuje. Světlo a ostatní záření, které k nám přichází nám dává obrovské množství informací.

0 0
možnosti
  • Počet článků 197
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1031x
Vystudoval strojní fakultu VUT Brno, bývalý konstruktér a projektant obuvnických strojů, potom podnikatel ve strojírenství, nyní důchodce, bydlí ve Zlíně,nezávislý publicista publikující v Pravém prostoru a EP Shark, amatérský klimatolog se zaměřením na klimatické změny a Nový zelený úděl, atd.
 Nyní řeší hlavně původ nových variant koronaviru SARS-CoV-2, tedy  příčiny pokračování  pandemie. 

Seznam rubrik