Nehomogenní, ale sféricky symetrický model vesmíru

Další kosmologové, kteří odmítají kosmologický princip i temnou energii, jsou např. Kari Enqvist a Teppo Mattsson z Helsinské univerzity. V úvodu své práce (1) uvádějí:

  „ Domníváme se, že nehomogenní, ale sféricky symetrický Lemaitre-Tolman-Bondiho model prokazuje, že prostorové variace rychlosti rozpínání mohou mít významný vliv na kosmologické pozorování supernov. U modelu bez temné energie, ale také s místní hodnotou Hubbleova parametru asi o 15% větší, než je jeho vzdálená hodnota, vycházejí data supernov lépe než u homogenního modelu s kosmologickou konstantou....
   Hodnota Hubbleova parametru se snižuje od místní hodnoty ~ 70 km / s / Mpc na hodnotu ~ 60 km / s / Mpc ve vzdálenosti ~ 500 Mpc od nás....“

Oni tedy říkají, že Hubbleův parametr se mění nejen s časem, to víme už dávno, ale také se vzdáleností od nás.
Zde je jejich diagram, který znázorňuje pokles Hubbleova parametru z 67 na 56 km/s/Mpc a také nárůst parametru hustoty Omega m ( červená křivka) a nárůst hustoty hmoty v jednotkách kritické hustoty ( zelená křivka)

 

Hubbleův vztah pro rychlostrozpínání vesmíru v = Ho . D je rovnice přímky, ale dnes už lze nalézt několik diagramů, kde zmíněná přímka už nevyhovuje a je mírně zakřivená.

Např Hubbleův diagram, který vyfvořil prof. Saurabh Jha z University of New Jersey. Když tento diagram porovnáme s výše uvedeným, vidíme pozoruhonou shodu. K původní černé křivce prof. Jha jsme doplnili modrou přímku s Hubblevým parametrem H = 67 km/s/Mpc a od vzdálenosti 200 Mpc červenou pro H = 56 km/s/Mpc.

A tak zde máme další podporu pro názor, že vesmír je na těchto kosmologických škálách nezakřivený, tedy euklidovský, ovšem s nelineárním rozpínáním, které způsobí jeho nehomogenitu.

 Prameny:

(1)  Kari Enqvist, Teppo Mattsson

Vliv nehomogenní expanze na pozorování supernov.

http://arxiv.org/pdf/astro-ph/0609120.pdf

Autor: Pavel Dudr | sobota 13.12.2014 20:26 | karma článku: 10,07 | přečteno: 530x