Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MG

Rubik1

5. 3. 2011 15:44
Omyl autora

Celá vaše úvaha stojí na mylném předpokladu:

"...podle teorie relativity se dvě tělesa nemohou od sebe vzdalovat rychlostí světla, ale to platí pouze pro jeden lokální časoprostor, např. jednu galaxii. Zde se však rozpíná časoprostor mezi skupinami galaxií, které se od sebe vzdalují, a to je něco jiného." Teorie relativity nemá omezenou platnost jen uvnitř jedné galaxie. Byla mnohokrát potvrzena v jakýchkoliv rozměrech a nemůžete říct, že pro vzájemný vztah dvou galaxií už neplatí. Odstraněním tohot mylného předpokladu z vaší úvahy logicky dojdete k tomu, že gravitačně na sebe působí veškerá hmota ve vesmíru a neexistuje moment, v němž by gravitace mezi dvěma vzdalujícími se galaxiemi najednou přestala působit. 

0 0
možnosti
PD

kosmolog

8. 3. 2011 7:44
Re: Omyl autora

Možná jsem se nepřesně vyjádřil, ale ale podle citovaného diagramu se od nás ta poslední supernova vzdaluje rychlostí 460 000 km/s. To je hodnota, která vznikla přepočítáním naměřené rychlosti na aktuální stav. A to, že se gravitace šíří pouze rychlostí světla již bylo prokázáno.

0 0
možnosti
PD

kosmolog

4. 3. 2011 12:26
Grygar o tom píše:

O velmi vzdálených galaxiích se zmiňuje i J. Grygar : "... tak vzdálené galaxie totiž zásadně nemůžeme pozorovat, protože nás neovlivňují ani svou gravitací, ani zářením." - Vesmírná zastavení, str. 341.

0 0
možnosti
PK

dolch

21. 2. 2011 21:35
Tak věcná připomínka

Současná kosmologie připouští, že i když se dva objekty vlivem rozpínání od sebe vzdalují nadsvětelnou rychlostí, světlo z jednoho ke druhému stejně doletí. Nejlépe si to lze představit na známém příkladu s gumou a mravencem. Máme gumu, která je na začátku dlouhá 1m a nekonečně pružná. V čase nula vyrazí z počátku mravenec a pomalu leze po té gumě k druhému konci. V tom stejném okamžiku ovšem s tím druhým koncem vyrazí rychlý běžec a začne gumu napínat. Není nutno zdůrazňovat, že běží mnohem rychleji, než je lokální rychlost mravence. Otázka zní, zda-li mravenec na druhý konec někdy doleze. A nebudu vás napínat, odpověď je ano, a to v konečném čase. Podobně si představujeme, že se světlo pohybuje po rozpínajícím se prostoročase,

Ale ve skutečnosti je to stejně úplně jinak, docela se divím, že mi pořád nevěříte.

0 0
možnosti
MP

Mad3

21. 2. 2011 22:13
Re: Tak věcná připomínka

Ten čas, který bude potřebovat mravenec na přelezení, se bude v pruběhu prodlužovat a po doběhnutí bežce zkracovat? Asi ne. Pak by musel mít mravenec vetší rychlost, než je rozpínání gumy.

0 0
možnosti
JN

tom-2718281828459

21. 2. 2011 20:49
to je ale naivita

Co vás nutí vrtat se v něčem čemu ani trochu nerozumíte?

0 0
možnosti
PD

kosmolog

21. 2. 2011 21:16
Re: to je ale naivita

Radši bych uvítal věcné příspěvky. Můžete mi ale třeba říci, jak je omezena platnost Hubbleova zákona nebo kosmologického principu?

0 0
možnosti
MP

Mad3

21. 2. 2011 20:17
Co...

Co se stane a jak se budou chovat částice uvolněné ze středu rozpínání, při náhodném roztržení rozpínajícího se prostoru?  Pokud by dospěly na hranu prostoru, přestanou se pohybovat a gravitace je pohltí zpět, nebo budou čekat na zacelení a poté se pohybovat opět vpřed?

0 0
možnosti
PD

kosmolog

21. 2. 2011 21:40
Re: Co...

Myslím, že prostor se nemůže roztrhnout. On prostě vzniká tam, kde je malá gravitace, tedy mezi kupami galaxií. To jsem si nevymyslil, ale někde četl.

0 0
možnosti
KBV

krkavec běžné velikosti

21. 2. 2011 19:41
Promiňte

ale vaše starosti bych v důchodu chtěl mít.

0 0
možnosti
  • Počet článků 197
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1155x
Vystudoval strojní fakultu VUT Brno, bývalý konstruktér a projektant obuvnických strojů, potom podnikatel ve strojírenství, nyní důchodce, bydlí ve Zlíně,nezávislý publicista publikující v Pravém prostoru a EP Shark, amatérský klimatolog se zaměřením na klimatické změny a Nový zelený úděl, atd.
 Nyní řeší hlavně původ nových variant koronaviru SARS-CoV-2, tedy  příčiny pokračování  pandemie. 

Seznam rubrik