Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

simsII

23. 8. 2009 18:56
pokračování

K dysfunkčním patří: - tendence vyloučit veřejnost ze hry utajovat

informace, -Veblenova trénovaná neschopnost,-uplatňování přehnané

konformity (důraz na procedury, nedokázat nic rozhdnout).

Crozier pak řekl - byrokracie je taková organizace, která není schopna si vzít ponaučení ze svých chyb. Takže sám vidíte, že to ti úředníci nemají až tak lehké, tolik překážek ve vlastních řadách.

0 0
možnosti
S

simsII

23. 8. 2009 18:52
Pane autore,

abych Vás trochu potěšila, tak Vám vypíši pár postřehů klasiků - sociologů, kteří se fungováním či nefungováním byrokracie zabývali. 

Max Weber (specialista na byrokracii)

- podřízení úředníci jsou objektem libovůle uplatňující se shora a zdrojem libovůle směrem dolů. 

-úředníci jsou více místními vládci než administrátory a zpravidla jsou také diletanty.

-výkon správy se nekontrolovatelně prolíná s vyřizováním vlastních záležitostí (i osobních zájmů).  p o k r a č o v á n í

0 0
možnosti
PM

losdel

23. 8. 2009 10:49
odpovědnost jednoznačně, ale...

většina úředníků zejména na stavebních úřadech z nedostatku informací nebo neznalosti věci raději všechno odmítnou/zamítnou. Pokud na ně bude vystavena plná odpovědnost za jejich rozhodnutí, bude situace ještě horší. Navíc, znám jednoho úředníka, který je ve svých postupech naprosto precizní, zná dokonale zákon a postupuje striktně podle něj. Neudělá sebemenší chybičku, za kterou by mohl být potrestán. Protlačit u něj sebemenší úpravu nebo změnu stavby natož samotné povolení stavby je neštěstí. Problém je totiž v zákonech samotných. Jak budeš trestat úředníka, který odůvodnil své rozhodnutí po svém, protože to mnohdy zákon umožňuje? Je to jako kdybys měl špatnej manuál k pračce. Když pak poškodíš prádlo kdo za to může? Ty? Manuál? nebo výrobce??? ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2766x
Jsem člověk, který věří v to, že pokud někdo něco chce a věnuje se tomu může to dokázat i když se to zdá z počátku být nemožné.

Seznam rubrik