Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ivo Vašíček

28. 12. 2007 19:13
pěkná analýza

Doplnil bych jen, že se nejedná pouze o Čínu, ale o celou oblast. Dnešní Vietnam je taky úplně něco jiného.

0 0
možnosti

Barry Goldwater

28. 12. 2007 17:00
Dobrý

Váš příspěvek je pěkný.  Já bych připoji dva body. USA se nestaly světovým hegemonem, protože by to chtěly, ale protože ostatní hegemoni se rozpadly. Byly to USA, kdo neustále naléhal na Evropu, aby se sjednotila a byly to americké dolary, kdo pomohl postavit na nohy její hospodářství. Stejně tak pomohly Japonsku a Jižní Koreji. Pokud by se stala Čína  nejsilnější ekonomiku světa, světu by to vadilo asi jako zánik Britského impéria.  Čína se v silnou ekonomiku nevyvine bez zapojení se do mezinárodní (globální) dělby práce, kdy bude jedno, jestli automobilka v USA má čínského, japonkého nebo arabského majitele.

Předpovědi o růstu Číny vyházejí z extrapolace dnešních trendů, které se nemusí nuetně vyplnit. U Číny vidím dva základní problémy, demografický a demokratický.  Po období politiky jednoho dítěte může mít Čína problémy se stárnutím obyvatelstva, a to větší než ostatní země. Počet obvyvatel by se měl ustálit na 1 mld.

0 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1046x
Narozen 1986. Absolvent politologie na FF UK v Praze. Mezi jeho zájmy patří mezinárodní politika, cizí jazyky, cestování a turistika. Momentálně žije v Českých Budějovicích.