Přepsáno z bloku a z různých lístků a papírů na mém stole

Americká kinematografie, tím, že ukazovala ve filmech černošské hrdiny a součinnost a souhru bílých a černých Američanů, udělala pro rovnoprávnost minimálně stejně tolik v boji proti segregaci, rasismu a Ku Klux Klanu, jako velká část fronty osvícenců a bojovníků za spravedlivé uspořádání americké společnosti.

Největší boj a alespoň částečná úprava a náprava uspořádání lidské společnosti na celém světě nás teprve čeká. A sice rovnoprávnost mezi chudými, chudšími a bohatými. Bude spočívat v prosazení spravedlivějšího rozdělování vytvořených a vytvářených hodnot, exploatace přírodního bohatství mezi vlastníky půdy, výrobních, technologických a vědomostních kapacit a těmi, kteří tvoří drtivou většinu, a kteří tyto hodnoty vytvářejí. Je nasnadě, že to bude vyžadovat zcela nové, příhodnější uspořádání společnosti. Ale tím se zmenší nebezpečí válek, různých kolapsů a zpomalí se podřezávání větve, na níž sedí celá lidská civilizace a populace.

****

Špatná politika, špatná vláda a politici jsou stejně škodlivé a zhoubné jako zkáza hodnot atomovou pumou v srpnu 1945. Svědčí o tom srovnání dvou měst. Amerického Detroitu a japonské Hirošimy, po 65 letech od chvíle, co byla svržena také na toto město americkým bombardérem. Hirošima je dnes pohledné, krásné a rozvíjející se město a Detroit je obrazem úpadku, sešlosti a negativním přízrakem bývalé slávy amerického automobilového průmyslu. Henri Ford zakladatel i Henri Ford vnuk se musí obracet v hrobě, kam až to dotáhl parazitní kapitalismus.

****

Na stejný objev, stejná poznání, stejná totožná zlepšení a nápady přišlo a přichází ve světě, zcela nezávisle více lidí. Ale jen jeden člověk, ne vždy první, je jako první označen a oslavován. A není vždy pravidlem, že byl z té řady objevitelů právě ten nejlepší.

****

Kolik je toho, čeho máme mnoho

Mnoho je toho. Zákazů, předpisů, regulací, naříkání, stesků, podplácení, lží, přetvářky, nepoctivosti, deklarací, falešné charity, mravokárců, lenosti, závisti, vypočítavosti. Ale všechno to jsou lidské výmysly a vlastnosti.

Co za něco stálo, toho máme málo

Tolerance, vzdělání, odvahy osobní i společenské, smysl pro čest, vstřícnosti a snahy pro porozumění a schopnost naslouchat druhým. Ale nezoufejme. Při upřímné snaze lze mnoho a mnohé napravit.

Autor: Miloslav Dubsky | sobota 24.8.2013 8:00 | karma článku: 8,09 | přečteno: 140x