Předpony za to nemohou

Rodný jazyk  patří k  nejcennějším pokladům každého národa. Potvrzuje jeho svébytnost, existenci, suverenitu i když v historii býval často mnohý národ poroben. Tak je to i s češtinou, jedním z nejkrásnějších a nejkvětnatějších jazyků. Proto je pro cizince tak náročná a složitá. 

Velká část českých občanů se chová k rodnému jazyku nezdvořile až neurvale, i ti, kteří by jej měli znát velmi dobře a být vzorem. Redaktoři, moderátoři, politici, poslanci. Mnozí z nich, ale nejen oni   mu škodí svoji neznalostí. Zabolí  u srdce, když v rozhlase či televizi řečník neumí skloňovat , plete si pojmy a češtinu przní. Je to jazyk kterým psali Božena Němcová, Karel Havlíček Borovský, Karel Čapek, Vladislav Vančura, K.H.Mácha a mnozí další čeští velikáni. I dnes máme spisovatele a publicisty, blogery, kteří to zvládají, ale mnoho  je těch, kteří to neumí. Je mi smutno, když seznávám, že většina žactva v devítkách, na středních i vysokých školách má povážlivé mezery v užívání rodného jazyka, ale i vědomostech  nejen o české literatuře. Nevědí kdo byl Masaryk, Štefánik, Komenský, Jan Hus, Edison, L.Tolstoj, Newton, Shakespeare a jini velikáni. Zato znají mnoho pomíjivých a zbytečných pojmů, s obsahem a délkou jepičích životů. Škola za to zcela nemůže. Je to především rodina, rodiče, ale hlavně dnešní málo humánní systém uspořádání společnosti nejen v Česku. Převrátil žebříček prověřených hodnot, které byly  oporami její  relativní stability, klidného soužití občanů, sousedů, odlišných společenských vrstev, národů a států. Každé slovo má v jazyce svůj obsah a význam. Tentokrát mi jde o předpony. Má je každý jazyk, ale my se přidržíme naší češtiny. Předpony vytvářejí nová slova nebo jejich nové podoby a s tím ovšem i často změněný obsah. Je jich mnoho, existují ve všech oblastech, jejich tvar se obměňuje podle základu slov i jazykových zvyklostí. Ukažme si co např. dokáže postihnout  taková jedna předpona , kterou  jsem  vybral z mnoha desítek.  Jde vždyo obsah a přesnou definici významu.

Erotika, Je souhrnem činností a dějů souvisejících se sexuálními aktivitami. Má bohatou historii, není vůbec něčím novým. Obsahově je spjata s krásou ženského těla. Tu znázorňovali umělci již v dávnověku. Věstonická Venuše je soška nahé ženy z období 29.000-25.000 před před naším letopočtem. Potom ve všech etapách lidských dějin znázorňovali tuto krásu další umělci, malíři, sochaři, básníci,  autoři knih, dramat. Je předváděna i dnes, ale trpí zneužitím. Zevšedněla.Okoukala se, protože je použita v propagaci a marketingu navšechno bez ohledu zda se to hodí či nikoli. Je spojována se vším možným i nemožným. Třeba na čikuli, čisticí prostředek na okna. Je to nedůstojné až zvrácené. Je přeerotizováno. Vystihuje to ona předpona pře.

Seznam slov s touto předponou by byl dlouhý. Závažný je však jejich změněný význam a obsah. Uvedu jich jen několik. Přeslibováno, přebyrokratizováno, přebankováno, přerozdělováno, přecharitazováno a mnoho dalších. Bylo by možná užitečné se jednotlivými slovy s jejich příponami zabývat a ukázat to na příkladech.

Milan Dubský

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miloslav Dubsky | středa 20.8.2014 18:30 | karma článku: 10,86 | přečteno: 641x