Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jako malí kluci jsme říkali vtip: "Co je to? Řve to jako kráva, ale má to sto ocasů... Alexandrovci!" Jsou tu prostě přirozené historicky dané antipatie a na ty máme jako bývalá ruská kolonie svaté právo. A navíc ty Alexandrovce opravdu nikdo nezakazuje, na rozdíl od naší bývalé proruské koniální správy, která pod taktovkou Moskvy zakázala prakticky všechno.

1 0
možnosti
Foto

Kdo se nepoučí z chyb minulých, je odsouzen je opakovat.

2 0
možnosti
Foto

Rozhodně bych byl proti jakémukoliv zákazu, které by neumožňovalo takovýmto souborům vystupovat.  A je mi opravdu jedno, jaké budou mít uniformy, jestli ty  s rudou hvězdou, nebo s hákovým křížem. 

Osobně bych ale na žádný takový koncert nešel.

0 0
možnosti
Foto

máte pravdu - nejde však o "staré, zacyklované vlky", jak píšete, ale o normální bolševiky. karma

3 1
možnosti
VR

Chtěl bych jen  upozornit, že ty uniformy, které mají interpreti souboru na sobě, to jsou tytéž plukovnické uniformy, ve kterých vás sovětská armáda okupovala v roce 1968. Současní Alexandrovci se sami prezentují jako pokračovatelé tradic Rudé armády, potažmo sovětské armády.To není jen věc estetiky. Oni sami si dosud říkají „hudební batalion“ nebo „zpívající zbraň“. Tedy ta zbraň, kterou sovětská moc udržovala čtyřicet let své koloniální panství i ve východní Evropě. 

Příhodná je rovněž  epizoda s finskými Leningradskými kovboji. Ta je velmi symbolická. Začátkem devadesátých let, po rozpadu Sovětského svazu, v době, kdy Rusko bylo de facto na kolenou, Alexandrovci vystupovali s bizarní finskou skupinou Leningradští kovbojové: zpívali dunivými hlasy rokenrol na náměstí v Helsinkách a byl to jeden z velkých symbolů, že studená válka je za námi, ale také bylo jasné, kdo v ní prohrál. Vítězem byl malý David – Finsko, kterému sovětský Goliáš dělal vlastně kašpara. Toto symbolické, postmoderní a postideologické vystoupení bylo zároveň jakýmsi oddémonizováním Sovětského svazu prostřednictvím Alexandrovců. Pohleďte na ně: jsou stejně legrační a milí jako my, mají rádi legraci a rokenrol jako my na Západě. Jsem přesvědčený, že by se tohle představení a v takové podobě již opakovat nemohlo. Je tu nové Rusko, které zase duní starým známým patetickým, ještě mnohem odhodlanějším barytonem. 

Rv

3 4
možnosti
MK

Jasně, že si říkají zpívající zbraň. Protože jejich písně moc morálky nedodávaly vojákům Wehrmachtu, kteří je "museli" poslouchat před útokem Rudé armády. Ostatně podobně působil i Husitský chorál. 

Sovětská armáda nás rozhodně neokupovala v plukovnických uniformách. Tolik statisíc plukovníků Sověti neměli :) 

Víte Václave, jsem jeden z mála, který má konstatní názor na sovětskou a dnes ruskou politilku. (myslím blogery). Přesto s Vámi nesouhlasím. 

Mluvíte o uniformách. Podívejte se na carské uniformy, vždyť ty sovětské a dnes ruské jsou de facto ty samé. A kde mají svůj počátek? V napadení sovětského Ruska, kdy byl Stalin v koncích a začal poukazovat na ruské vojenské velikány a ruskou vojenskou tradici. 

Pro pár komoušů to může mít jiný význam, ale zakážeme kvůli tomu u nás Máchu, Nerudu anebo Jiráska, který byl falzifikátorem dějin, ale jeho Staré pověsti české jsou jedním z vrcholů národního povědomí? 

Nemusíte se mnou souhlasit, ale v tomto případě jde o vylévání vaničky i s dítětem

7 2
možnosti
PV

V nedávné době jsem slyšel varování, že je ohrožena svoboda. Tak jsem se usmál a život jde dál.

Jenže... že ČT mluví pravdu jen v souvislosti s datem, noviny vlastní místní oligarcha, kozel zahradníkem ministrem financí, je třeba zpozornět. Navíc se tu klube ke slovu náboženská policie, která si dává dokonce pozor, co řeknou poslanci... paradox je, že si ji zřídil jeden z vůdců tzv. sametové revoluce... a to zas nahrává konspirátorům, jak to vlastně s tím 89 bylo...

Svoboda je asi fakt v ohrožení, takže pozor.

8 5
možnosti
MK

Budu se opakovat. Alexandrovci to je špičkově zvládnuté řemeslo. V tom prst nahoru. Na druhou stranu je v Rusku ohromné množství lidových souborů, kteří jsou mnohem lepší než Alexandrovci. Osobně bych na ně z právě tohoto důvodu nešel. 

Na druhou stranu, kdo chce slyšet ruské lidové písně a nejen ruské v podání ruského souboru, který je precízně secvičen, tak asi nic lepšího v současné době v Česku nenajde. Hledat v jejich vystoupení nějakou ideologii je vlastně nesmysl. Ony i ty bojové písně Rudé armády z Druhé světové války v sobě z jistých důvodů moc ideologie neměly. Popravdě řečeno, tohle armádní těleso nebylo vývozcem ideologie ani za dob SSSR. Ono se zapomíná na jednu věc, že původní těleso založení A.V.Alexandrovem navazovalo i na hudební tradice carské armády. Chápu, že pro mnoho lidí,kteří ani nemají páru o kulturní historii Ruska, je toto zcela nepochopitelné, ale zapomíná se na jednu věc. Že vždy v i v SSSR byl na prvním místě ruský nacionalismus  a imperialismus a na až  druhém ideologie, která byla pomocnou zbraní prvního. 

Je třeba si uvědomit, že Rusové chápou dějiny jinak než my. Oni neuzavírají kapitoly s tím, že něco skončilo, tak to bylo špatné a co začalo je dobré. Proto v ruských městech jsou na mnohých místech sochy Lenina a opodál sochy cara Mikuláše, kterého Lenin nechal zavraždit. 

Problém mnohých u nás je v tom, že ruské vojenské písně berou jako písně okupantů z roku 1968, jako písně nositelů sovětských bolševiků. Jenomže už si neuvědomují, že obyčejný ruský (sovětský voják) v letech 1941 - 1945 nebojoval za komunismus, ale za Matičku Rus,že obyčejný voják v roce 1968 nepřišel do Československa zachraňovat komunismus, ale bránit Matičku Rus a zem,která byla pod ochranou Matky Rusi.

14 5
možnosti
MK

Tomu vojákovi byla nějaká ideologie ukradena, on trpěl jak cara, tak za bolševika a byla to právě píseň, která mu dávala sounáležitost se svou zemí. Proto v armádních písních ruské armády, předtím Rudé,je tak málo ideologie a více opěvují vlast, ruská děvčata, domov apod. Proto Rus nikdy nepochopí námitky mnohých českých "komunistobijců"

10 5
možnosti
Foto

Tak rok 1968 osobně pamatuji, přesto nevidím rudě jako Peszyňski, Máca a spol., kteří rok 1968 nepamatují.

Jinak souhlas a karma R^

6 7
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Minulost píše budoucnost.

 

Hle, člověče, máš bibli uč se, anebo se ji můžeš zříci zcela, přece zůstanu v tvé mysli spící, když mysl vládne zbytku těla, bláznův smích nad moudrými, blízko k srdci láska po ní žal, pasáček s ovcemi zbloudilými mezi vlky pase je dál.

 

Nuda bohatých spěje ke zločinu stejně jako bída chudých.

 

Netrap se lidmi ze své minulosti, je důvod proč se nedostali do tvé budoucnosti.

 

Stoupej tak vysoko aby, až budeš padat, uměl si i plachtit.

 

Kdo vede lidstvo ústy svými a mé myšlenky za své pokládá, ten není hoden očisty, jen špíny, ten schází tak, jak s čím nakládá.

 

Kde nestačí filosofie, jsou potřeba důtky.

                                  -ed-