První tři dny nemoci nás již třeba přestanou okrádat??

Pro většinu lidí, kteří nejsou  daňově registrovaní na Panenských ostrovech a nemají privátního šoféra pro svou limuzínu či kuchařku na plný úvazek, je jistě zcela zásadní věc, přijít o tři dny svého příjmu..

Předpokládám, že sice se skřípěním zubů, ale nakonec všichni a přece - jsme si zvykli, že i když roky pracujeme a platíme příslušné pojištění, tak jsme v případě nemoci první tři dny doma zcela zadarmo. Nic, nedostaneme nic. Pijte rosu a živte se průvanem, zvládněte si to vakuum,  jak chcete. Takto nám to naši vládci, které jsme si demokraticky zvolili, nastavili. Roky vnímám tuto křivdu a připadám si okrádána a prostituována těmi, kdo mají tu moc takto činit.

Nebudu tu rozebírat, že pro většinu lidí, kteří nejsou  daňově registrovaní na Panenských ostrovech a nemají privátního šoféra pro svou limuzínu  či kuchařku na plný úvazek, je jistě zcela zásadní věc, přijít o tři dny svého příjmu. Většina nás totiž má i závazky - platí hypotéky, splácí spotřební půjčky, financuje studia svých šikovných dětí, platí školku a klavír těm menším, obědy ve školní jídelně, někteří se snaží zapojit do spoření na stáří, jelikož jsme přesvědčováni, že se musíme o sebe po celoživotním lopocení postarat sami.  Většina (bez těch limuzín s řidičem) to asi chápe podobně jako já.

Je třeba poukázat na skutečnost, že i když v Evropě je většinově princip karenční doby skutečně používaný, tak ve většině zemí nemá tak tristní dopady na většinu obyvatelstva, jako v Čechách. A řekněme si proč. Vše se odvíjí od výše příjmu, tedy pokud má jedinec napjatý rozpočet a minimální příjem daný obvyklým rozložením příjmu v daném místě a daném čase - a přijde cca o 3/20 tohoto příjmu, tak se jedná naprosto o jinou (a tedy zcela zásadní) částku, nežli jedinec s příjmy několikanásobnými v jiné zemi. Tedy v úrovni obvyklých mezd, na které se nás snaží v Čechách ti u moci přivyknout, se jedná o velice citelný zásah na rozdíl od zbytku Evropy, kde jsou zcela jiné příjmové podmínky.

Většina slušných lidí tuto nám násilně naroubovanou situaci řeší čerpáním dovolených na zotavenou v případě běžných onemocnění, jako jsou například různá nachlazení a virózy. To v lepším případě - protože současně je i dost těch, kteří nemoc jednoduše přechodí (tzv. novodobí hrdinové) a je jim zcela u řitního otvoru, že nakazí polovinu lidí ve výrobní hale ve fabrice, třetinu spolucestujících v trolejbuse, čtvrtinu dětí ve školce (co byly právě v šatně, když oni šněrovali boty svému Pavlíkovi), 25 % lidí v supermarketu a 20 % lidí v restauraci, kam si pak zašli na jídlo….

Proč? Protože novodobí hrdinové nehledí na své zdraví, ale na své finanční závazky, na zachování životní úrovně své rodiny a jak to mají probůh udělat, když jsme si zavedli „karenční dobu“,  plat jim nikdo nezvedl a jejich pravidelné závazky se pouze zvyšují….??

Abych to trochu demonstrovala na číslech, vybrala jsem si institut minimální mzdy. Mohla bych tu jistě také demonstrovat i čísla průměrných mezd, mezd podle různých odvětví - ale minimální mzda je takový základní, jasně definovaný ukazatel  a je vhodná pro srovnání. Demonstruje i životní úroveň toho kterého národa. Takže, Sezame otevři se - a jak na tom jsme, co ta naše úžasná ekonomika?

Cituji:

„V České republice je téměř šestkrát nižší než v Lucembursku. V porovnání s dalšími 21 zeměmi Evropské unie, které minimální mzdu stanovují, je současných 9200 korun měsíčně v Česku (tedy zhruba 336 eur) čtvrtou nejnižší částkou.

I kdyby se přitom minimální mzda zvýšila o tisíc korun, jak nyní prosazují odboráři, stále by šlo o šestou nejnižší částku ve srovnávaných 22 státech. Lépe nevychází Česká republika ani po přepočtu podle kupní síly v jednotlivých zemích.

Minimální mzdu v současné době v EU negarantuje pouze Finsko, Švédsko, Dánsko, Rakousko, Kypr a Itálie. Německo ji celoplošně zavedlo od letošního ledna.

Minimální mzda v zemích EU v roce 2015:

PořadíZemě
1.Lucembursko
2.-3.Belgie
2.-3.Nizozemsko
4.Německo
5.Irsko
6.Francie
7.
8.Slovinsko
9.Španělsko
10.Malta
11.Řecko
12.Portugalsko
13.Polsko
14.Chorvatsko
15.Estonsko
16.Slovensko
17.Lotyšsko
18.Maďarsko
19.
20.Litva
21.Rumunsko
22.Bulharsko

Zdroj: Eurostat

Pro zahraniční investory to znamená, že je česká pracovní síla levnější než ve většině zemí Unie. To je ale z dlouhodobého pohledu spíše nevýhoda - z Česka se tak stává zásobárna levné pracovní síly.“

Zdroj: http://zpravy.aktualne.cz/finance/minimalni-mzda-az-52-tisic-korun-nove-porovnani-zemi-eu/r~3db644b8ff9c11e4bfa2002590604f2e/

Takže pokud jste se pokochali čísly, tak jistě chápete, že v této situaci nechat pracující, platící si řádně své pojištění, celé 3 dny zcela bez prostředků, domnívám se - a zcela  právem - nazývám okrádáním. A pokud se najde síla, a v naší tristní situaci se podaří, aby pracující v případě chřipky se mohli doma i vyležet a vypotit (za to své letité pojištění),  a nemuseli svou nemoc přecházet  nebo  na ni čerpat dovolenou - tak by to bylo jen správně a prospělo by to nakonec všem.

A  nyní se vládnoucí hybné síly předveďte, co dokážete. Protože proč máte něco dokazovat - jsem tu snad právě dostatečně a černobíle načrtla. Jak to dopadne, povede se to změnit? Úroveň mezd u nás nikdo nezvedne (neslýchaná drzost, je to přeci naše konkurenční výhoda), i když úroveň spotřebních cen je slušně vyrovnaná s ostatními zeměmi. Tak jak, budeme se smět alespoň jako lidé vymarodit, nebo budeme i nadále aspirovat na ten legrační titul "novodobých hrdinů"?

PS: a rozumíte, proč ti imigranti, o kterých dnes nebyla ještě řeč, nás považují za tranzitní zemi a zuby nehty se brání u nás zůstat? Co by tu hledali, když se všechny dávky, po kterých tak touží - jsou odvozovány od minimální mzdy..

No, to bude sranda, až je budeme muset počítat z minimálních mezd Německa... co na to naše tradiční menšiny, nebudou se cítit diskriminovány??

Zdroj:

http://zpravy.aktualne.cz/finance/minimalni-mzda-az-52-tisic-korun-nove-porovnani-zemi-eu/r~3db644b8ff9c11e4bfa2002590604f2e/

 

 

Autor: Dagmar Drobná Kubalík | úterý 29.9.2015 20:26 | karma článku: 34,54 | přečteno: 1538x