Potopená (fotoblog)

Sinajský poloostrov, to jsou tak 4 hodinky letu a jste v jiném světě. Ve světě, o který byl vždy zájem... nad vodou, i pod vodou..

Oblast Sharm el Sheikh leží na Sinajském poloostrově a  ještě poměrně nedávno bývala vlastně beduínskou vesnicí. Zajímá nás část města Nabq Bay, což prý v našem jazyce znamená  Potopená. Je to nová oblast, ležící kousek stranou staré, původní části města. Proč jí místní říkají Potopená? Na zdejších korálových útesech tu před několika desítkami let ztroskotala ruská loď, která i dnes je nepřehlédnutelná - stále ji nabodnutou na útes můžete spatřit, tu "Potopenou".

Místo je obklopené překrásnými korálovými útesy, které tvoří kolmé stěny, dosahující hloubky kolem 40 metrů. Jsou poměrně dobře zachovalé, protože Rudé moře tu je proti jiným lokalitám objevováno vlastně až v posledních letech, místo začalo být navštěvováno zhruba od 80. let minulého století.

Pokud se chcete přiblížit k vraku lodi, přiblížíte se i k ostrovu Tiran, který je již Saudským územím a na který jen tak nevstoupíte, jsou tam vojenské základny. Ale i tak, je tu krásně - jen nezapomeňte pasy, bez nich vás na loď nepustí a počítejte z důkladnou prohlídkou v přístavu před naloděním, bezpečnost je tu na prvním místě.

 

Autor: Dagmar Drobná Kubalík | pátek 31.7.2015 14:17 | karma článku: 14,40 | přečteno: 597x