Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Neumímse vžít do psychiky ženy v době těhotenství a pak při porodu.Navíc je problematické udělat si názor podle novinového článku.Chápu, kam jste mířila a co jste chtělaříct. Ne, není vinna jenom ta žena– odpovídám. Je těžké soudit. Snažím se to nedělat. Podle jednoho etického směruje soudit hřích.

Nadruhé straně nelze odsoudit společnost. Tedy lze, ale ona si z toho nic nedělá. Jestliže se ale řídíme obecnýmmravním postulátem, že je každý lidský život posvátný, pakimplicitně je ten, kdo za jakýchkoli okolností úmyslně zabije,vrah. A vrahy jako nebezpečné lidi a jako hříšníky,kteří se provinili proti mravním zásadám, společnost soudí a trestá a k tomu má justici a ta zase mánástroje k posouzení okolností vraždy, třeba i soudníznalce. Justice to dělat má a musí (jak to dělá, to je jináotázka) a vy nemůžete proto očekávat pochopení druhých provrahy.

Jistěsi okolí té ženy mělo všimnout, že se s ní něco děje a mohlose třeba vraždě miminka předejít. Leč nestalo se a nejde tovrátit. Z toho všeho vyplývá, že ta žena byla odsouzena právema je zbytečné se tím dále zabývat. A nyní lzeuvažovat, jako jste to udělala vy, jak zařídit, aby lidébyli všímavější a aby byli více lidmi.

Vy ovšem uvažujete jednak ex post (dodatečně) a exante (očekávaně, k zamýšlenému stavu) a v dalšímsledu ex tunc (od samého počátku). A diskutující uvažují sice také ex post a mnozí z nich jako vždy expromptu (bez předběžné přípravy) a pak uvažují užjen ex lege (podle zákona) a ex usu (podle zvyku), proto se nemůžeteshodnout. Tyhle latinské kreace s předložkou ex jsem připojil,protože latina je logická a přesná. Asi jste mělanějak vyjádřit: stalo se, nemůže se odestát, je tosmutné a tragické, ta žena si trest zasloužila, ale pojďme se exnunc (od nynějška) chovat jinak, víc si všímat a předcházet,co to jen jde, smrtelným excesům.

0 0
možnosti
Foto

Přečetla jsem si znovu článek a zaujalo mě, že ta žena dítě po porodu pečlivě umyla. ?Teprve po chvíli ho zabalila a pak odnesla. Možná si fakt z nějakého důvodu myslela, že je dítě mrtvé...Každopádně je to evidentně psychiatrická pacientka, spíš než na chladnokrevné uvažování bych to viděla na nějaký duševní zádrhel...(Málokdo by nesl své zemřelé dít do popelnice, mj...)

0 0
možnosti
DS

Mně ještě leží v hlavě jedna věc, která s tématem blogu souvisí : "jak dlouho může trvat spontánní překotný porod a následné vyrození lůžka, jak dlouho opatření novorozence (samotnou hendikepovanou rodičkou navrch), sebe sama a uklizení vší té krve a spol? Jak dlouho musela být paní v koupelně, kolikrát musela vyjít pro různé věci (nebyla-li na to připravena, jak tvrdí)?

Dle mne předvedla tolik věcného až chladnokrevného uvažování (musela uklidit koupelnu a dát prát minimálně jednu pračku)... a pak se vypravila směr popelnice.

0 0
možnosti
MT

Tak do půl hoďky se vším všudy? Asi si nepředstavujte porod jak u Apolináře... Vysype dítě, utře dítě a podlahu pár hadrama, co je se jí válej v koupelně pod umyvadlem, pak to komplet nacpe do igelitky a tradá. Omlouvám se za cynismus, ale tohle je fakt zbytečné rozebírat z hlediska normálních rodících lidí.:-/

0 0
možnosti
DM

Víte ,můžete to omlouvat jak chcete,psychická stránka sem, psychická stránka tam,pokud nebyla její schopnost rozeznat zločin dočasně snížena farmaky či trvale mentální poruchou,pak se omluva hledá těžko.

Společnost také nemůže pomáhat těm co si o pomoc neřeknou,pokud tajila těhotenství a následně dítě zabila, ano zaslouží si opovržení POUZE ONA...

Dnešní sociální stá nabízí dostatek možností jak situaci řešit a ne rovnou vraždit A ANO BABYBOX JE NUTNÉ minimum které osoba pakliže není zcela zhůvěřilá je povinna udělat,aby nebyla stíhána zákonem,pokud ne svědomím.

Nemyslím si že existuje jakákoliv omluva a těhotenství není něco o čem nevíte,nebo se vám to tak nějak přihodí samo do sebem,stále pokud není někdo hovado a dítě nechce ,může podstoupit interupci....

Už jen to že nejde k lékaři a nemá těhoteNský průkaz svědčí o nekalých úmyslech DOPŘEDU,DEFACTO ZATAJOVÁNÍ TĚHOTENSTVÍ INDIKUJE to že matka se nehodlá o své dítě starat a hodlá se ho zbavit,přičemž pohození do popelnic by mělo být trestáno po zásluze velmi přísně 

A ano společnost je povinna se s takovým individuem vypořádat,vrah jako vrah

1 0
možnosti
Foto

Hm.. a proč se ta matka nechce starat, proč s tím má problém - když to po dvakráte proběhlo evidentně v normě..

0 0
možnosti
MS

Podle rozsudku ta žena svůj čin dlouhodobě plánovala, tak nevím, o čem tady píšete. Rv

2 0
možnosti
Foto

Protože rozsudek a psychika ženy v takovémto stavu jsou dvě rozdílné věci. K soudu se nechodí pro spravedlnost - ale právě pro ten "rozsudek"..

0 0
možnosti
MT

Ona zabila svoje dítě, což je odsouzení hodné, ovšem společenská nebezpečnost nebí rozhodně větší jak bestiální vrazi, kteří běžně dostávají tresty i nižší.

0 0
možnosti
Foto

.. to je další aspekt celé kauzy.. a předpokládám, že ti bestiální vrazi, mnohdy i vícenásobní - ani nebudou v péči psychiatra..

0 0
možnosti
MT

Na co ty sáhodlouhé rozbory? Obávám se, že celý problém té ženské tkví v tom, že má IQ tykve a není schopná řešit ani takové základní životní situace. Takoví lidé byli, jsou a budou a nikdo s tím nic moc nenadělá.

2 0
možnosti
DT

Jako červená nit se vaší "tvorbou" tahne ublíženectví. Roubujete na všechno model ubohá žena versus zlý a podlý muž. Musíte mít smutný život, s takovýmhle přístupem.

5 1
možnosti

Jak píši níže, 9 měsíců je dost dlouhá doba, aby si paní rozmysela, jestli miminko chce, nebo ne, měla spoustu možností ho nemít a vybrala si tu nejhorší - vraždu. To je prostě černobílé, nic jiného v tom nehledejte.

4 0
možnosti
Foto

J83a60n52a 79M81a53j50o19v72á

24. 8. 2015 22:33

Názory soudních znalců rozhodně nejsou subjektivnější než názor Váš.

A vraždit lidi, a to ani novorozence, se v tomto státě naštěstí nesmí.

2 0
možnosti
Foto

To skutečně není dobré řešení, paní Jano.. Lepším řešením by tomu bylo předejít - a abychom příště předejít mohli, tak bychom se z každého případu měli poučit.. možná i proto tento článek a tato diskuse..

0 0
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4961x
dayen@seznam.cz