Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nekonečný příběh udavače Špačka, aneb jak se „perou“ agenti STB

Stav, který v justici je, zůstává stejný jako před volbami v r. 2006. Neperou se jenom špinavé peníze, ale i spolupracovníci, agenti a přímo příslušníci StB. I když dnešní vládnoucí strana ODS slibovala před parlamentními volbami  v r. 2006, že zastaví zneužívání justice k očišťování spolupracovníků StB různými nekalými praktikami a triky přímo soudy, nikdy se tak nestalo a toto „praní“ a očišťování agentů a jiných spolupracovníků StB nebo VKR pokračuje i nadále. Jediný z předvolebních slibů, který se naplnil bylo zřízení Ústavu pro studium totalitních režimů. Ale v momentě kdy došlo ke zveřejnění spolupracovníků StB ze současných vládních stran, nastal poplach a horlivý Žáček zabrzdil a vychladl. Mám k těmto tvrzením množství důkazů včetně korespondence s ministrem spravedlnosti a vnitra. Vše skončilo na obezličce „nezávislosti“ justice. Slibované změny v legislativě a praxi odnesla první nechtěná a tím nanejvýš nevhodná odhalení. Čekat na splnění slibů a zjednání nápravy je tedy jako čekání na Godota. Na nápravu rezignovali snad všichni, včetně organizací politických vězňů. Vše skončilo dekorováním pár vybraných jedinců a to buďte ještě rádi, že jste dostali žebráckou almužnu k ubohým důchodům ve srovnání s tím co dostali bývalí příslušníci StB. Dávám všem k veřejnému posouzení dopis, který jsem v minulých dnech poslal ministrovi vnitra. Tyto novodobé elity nedokázaly za posledních 19 let téměř nic, kromě toho, že připravují půdu a dělají vše pro návrat komunistů zpět k moci. Zbývá jediná útěcha. Že se poučili alespoň oni, a že obnovu socialismu začnou v duchu Marxe a ne Lenina.

Dopis ministrovi vnitra:

 

 

                                                                                    Pan

                                                                                    MUDr. Mgr. Ivan  Langer

                                                                                    ministr vnitra

                                                                                    Nad Štolou  3

                                                            170  34            P r a h a  7  -  Letná

Věc:

            Dovolání k Nejvyššímu soudu

 

Vážený pane ministře,

 

     Ministerstvo vnitra podalo 11. května 2007 dovolání k Nejvyššímu soudu ČR proti rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 7 č.j. 14 C 174 / 2004, kterým soud vyhověl žalobci MUDr. Milanu Špačkovi, nar. 22.9.1952, že nebyl tajným a vědomým spolupracovníkem StB. Obvodní soud vydal zmíněný rozsudek na základě fikce uznání, protože MV nedodalo své vyjádření k žalobě ve lhůtě stanovené soudem. Pozdní dodání odůvodnilo „administrativní chybou“ a zpozdilo se o jeden den. Toto pozdní dodání vyjádření mělo pro MV fatální důsledky ve vydání rozsudku soudu pro uznání. Tyto fatální důsledky dopadly i na mojí osobu, coby vedlejšího účastníka na straně MV. Odvolací soud – Městský soud Praha odvolání MV i vedlejšího účastníka zamítl a potvrdil rozsudek Obvodního soudu. MV i vedlejší účastník podaly ve věci dovolání, které Nejvyšší soud svým usnesením č.j. 30Cdo 3028 / 2007 zamítl.

Celá kauza má však několik závažných pochybení. Rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 7 č.j. 14 C 174 / 2004 zní na MUDr. Milan Špaček, nar. 22.9.1952, přesně tak, jak se žalobce sám ve svém žalobním návrhu označil. Dle zjištění MV ale taková osoba se nenachází v Centrálním registru obyvatel a MV na tuto skutečnost ve svém vyjádření se k žalobě soud upozornilo. V této souvislosti udělalo MV chybu když současně nepodalo návrh na zamítnutí žalobního návrhu žalobce z důvodu jeho neexistence. Městský soud Praha potom vydal rozsudek znějící na MUDr. Milan Špaček, nar. 29.9.1952. Jsou zde tedy dva rozsudky na dvě různé osoby, které si odporují. Datum narození je přitom jedním ze základních identifikačních znaků pro ztotožnění osoby. Tyto rozpory nevzal v úvahu ani Obvodní soud, ani Městský soud, ale ani Nejvyšší soud, který dovolání zamítl s odůvodněním, že dovolání není důvodné, protože rozsudky jsou shodné. To samozřejmě není pravda. Dále Nejvyšší soud nevzal v úvahu ustanovení par. 153a, odst. 2, o.s.ř., že nejde vydat rozsudek pro uznání v tom případě, kdy není možné uzavřít smír. To v tomto případě není možné na základě dokladů a důkazů, které má MV ve svém archivu - nyní v archivu Ústavu pro studium totalitních režimů.

Je zde i řada dalších nejasných okolností. Není mi jasné proč MV nepožádalo o prodloužení lhůty k vyjádření, když mělo problémy s identifikací žalobce a spis byl na policii ve Znojmě. Dále se domnívám,  že v demokratickém státě nemůže docházet k očišťování spolupracovníků StB způsobem vydávání rozsudků pro uznání, když MV udělá „administrativní“ chybu a nejsou ze zákona dány podmínky na vydání rozsudku pro uznání. Viz. o.s.ř. Navíc v tomto případě za tak podivných okolností.

  Z těchto důvodů očekávám, že MV udělá vše pro napravení své chyby, v tomto případě jedinou možností, a to podáním stížnosti k Ústavnímu soudu. Dále očekávám, že pro nápravu své chyby provede MV analýzu celé kauzy a podá žalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 7 proti rozsudku č.j. 14 C 174 / 2004 a bude žádat jeho zrušení pro zmatečnost. Dle informací, které sdělilo MV soudu byl inkriminovaný svazek spolupracovníka StB-VKR, MUDr. Milana Špačka r.č. 011 422 ukončen závěrečnou zprávou ze dne 18.9.1990 s tím, že spis byl komisionálně předán na SEO FMV do archivu. Při nahlédnutí do tohoto svazku r.č. 011 422 jsem zjistil, že ve svazku chybí cca 2 třetiny dokladů, které jsou v seznamu svazku uvedeny. Žádám vás proto současně o sdělení, kam se chybějící doklady ztratily a kde je možné do nich nahlédnout. Zároveň se domnívám, že by MV mělo nechat celý svazek řádně zrekonstruovat, aby byl k dispozici pro studium. 

  Vážený pane ministře, před volbami byla praxe očišťování  spolupracovníků StB těmito kličkami některými politickými stranami kritizována a bylo slibováno, že dojde k nápravě, prošetření těchto případů atd. Tyto sliby dala i strana ODS, za kterou jste v koaliční vládě. Doufám tedy, že zjednáte nápravu. Jako bývalý politický vězeň jsem se jako vedlejší účastník ve výše zmíněné kauze přihlásil dobrovolně. Nyní mi dokonce hrozí tak absurdní věc, že bych jako bývalý politický vězeň měl platit odškodné konfidentovi, který pomáhal represivním složkám protiprávního komunistického režimu. Jsem v důchodě a neoplývám zbytečnými prostředky. Kdyby ze strany MV bylo vše uděláno v pořádku, nebyl bych nucen platit soudní výlohy. Proto se na Vás současně obracím se žádostí, aby mi MV vzniklou finanční újmu uhradilo. Současně MV upozorňuji, že v případě kdyby, došlo k tak absurdní situaci, že bych byl odsouzen zaplatit odškodné konfidentovi StB MUDr. Milanu Špačkovi, protože má rozsudek , že nebyl spolupracovníkem StB i když to samozřejmě není pravda, budu tuto mi vzniklou škodu nucen požadovat po Ministerstvu vnitra.

Věřím, že uděláte vše pro zjednání nápravy a vítězství spravedlnosti.

Děkuji.

 

S pozdravem

                                                                               

                                                                                    Zbyšek Dřevojan, nar. 10.1.1946,

                                                                                    Pražská 31, Znojmo 669  02

                                                                                    Bývalý politický vězeň v.1970-71.

 

 

Ve Znojmě dne 10. prosince 2008

 

Autor: Zbyšek Dřevojan | sobota 13.12.2008 16:15 | karma článku: 18,72 | přečteno: 1974x
  • Další články autora

Zbyšek Dřevojan

Na Zemana platí jedině Zeman

Staré přísloví říká: Na hrubý pytel hrubá záplata. V tomto případě na politického slona v porcelánu platí jedině Zemanovo kladivo na Zemana.

22.1.2014 v 17:56 | Karma: 20,16 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Pour Félicité 2014

Vážení a milí návštěvníci mého blogu. Chtěl bych se s vámi opět po roce podělit se svými dojmy, zkušenostmi, prožitky a myšlenkami, které v uplynulém roce prošly mým životem a mojí myslí i duší.

5.1.2014 v 18:39 | Karma: 10,08 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Nejvyššího žalobce Zemana EXKLUZIVNÍ klub

V pátek 6. prosince 2013 vydal mluvčí Nejvyššího soudu ing. Petr Knötig TZ, že NS odmítl dovolání Nejvyššího žalobce Zemana v neprospěch tří policistů ze Znojma.

9.12.2013 v 18:51 | Karma: 13,87 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Císař Josef II, jeho reformy, vztah k církvi, státu a lidem

V posledních letech koaliční vlády byli jsme terčem různých reforem i pseudoreforem. Není jistě na škodu hledat poučení v dějinách. Doba Josefa II je přímo ideální.

29.11.2013 v 18:56 | Karma: 25,16 | Přečteno: 4412x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Dejte Babišovi co je Babišovo a zbytek ostatním.

Volby skončily, karty jsou rozdány a nastává kupčení mezi zvolenými. Hlavní aktéři: ČSSD – vítěz voleb de jure, Babišovo ANO vítěz voleb de fakto. Světla ramp jsou rozsvícena.

22.11.2013 v 18:23 | Karma: 13,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  19:45

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Srovnání průzkumů: ANO ohrožuje nová koalice, lidovcům umřeli původní voliči

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Desetitisíce zemřou... a nikdo si nevšimne. Japonsko je na hraně fungování

19. května 2024  19:32

Doma v osamění zemře v Japonsku ročně až 68 000 lidí starších 65 let. Jejich smrti si pak delší...

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  18:53

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2314x
motto:"Buďte realisté, žádejte nemožné“
Herbert Marcuse
Veškeré mé konání je ovlivňováno touto myšlenkou.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky