Nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to má, Političtí vězni???

Skončil účetní a poslanecký rok a poslanci a senátoři jsou povinni zveřejnit své příjmy za uplynulý rok, které získali kromě svého platu.

V loňském roce byla navíc zveřejněna další jména z řad poslanců a senátorů, kteří byli vedeni jako spolupracovníci StB nebo VKR. Tentokrát jejich jména nezveřejnil Petr Cibulka, ale nově zřízená instituce, kterou zřídili svým rozhodnutím právě poslanci a senátoři. Jména zveřejnil Ústav pro studium totalitních režimů a jeho Archiv bezpečnostních složek. Jako občana Znojma, i z dalších důvodů mě zajímal bývalý senátor za Znojmo MUDr. Milan Špaček, který byl rovněž uveden mezi zveřejněnými Ústavem pro studium totalitních režimů jako spolupracovník StB-VKR pod krycím jménem“ MEDIK“ ve svazku 011 422.

Spolupracovat měl dle svazku v letech 1983 až 1990 do zániku StB. Ze svazku i když ho značná část chybí je patrné, že nesloužil zadarmo, ale byl za svoji udavačskou práci odměňován.Za r. 2008 měl MUDr. M. Špaček kromě svého senátorského platu, který se v r. 2008 přiblížil částce70 000,-Kč, plus paušální náhrada cestovních výloh, diety za cesty do ciziny, které jsou 3x vyšší než v tuzemsku, příplatky za funkce ve výborech a podvýborech. Suma sumárum měsíční plat senátora je minimálně cca 100 000,-Kč měsíčně plus další výhody, např. cestování v dopravních prostředcích zdarma a to včetně letadel. K tomu přiznává M.Špaček plat lékaře za zkrácený úvazek (1/3)  v Dětském centru 100 000,- a odměnu za členství v Dozorčí radě společnosti Cargo ČD (České dráhy) ve výši 200 000,- Kč. To dělá bratru minimálně 1,5 mil. korun ročně.

Z toho splatil v r. 2008  250 tisíc na hypotéku a koupil si auto VW Passat za 745 tisíc. V r. 2007 měl příjmy obdobné. Nesplácel ještě hypotéku, ale koupil si dvě osobní auta. VW Golf za 690 tisíc a Škodu Fabia za 240 tisíc. 3 auta za dva roky asi potřeboval. Zřejmě hodně cestuje. Obdobné, ne-li větší příjmy měli i další evidovaní poslanci a senátoři, jako třeba Vítězslav Jonáš a Walter Bartoš z ODS, nebo Evžen Snítilý z ČSSD. StB za zločineckou organizaci prohlášena nebyla a tak její bývalí příslušníci pobírají nadstandardní důchody nebo výsluhy. Musíme uznat, že i o spolupracovníky této složky se náš demokratický režim stará více než nadprůměrně.

        A teď z hrušky dolů a ruku na srdce. Vážení političtí vězni protiprávního komunistického režimu!

Použiji parafrázi Jiřího Paroubka: „Nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to má???

Autor: Zbyšek Dřevojan | čtvrtek 5.2.2009 17:37 | karma článku: 24,39 | přečteno: 1395x