Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

dolch

10. 9. 2012 22:32
Hmmm, ten závěr

tím jste to tedy rozštíp. Otravy metylalkoholem byly v socialistickém Československu asi poněkud častější, než jsou dnes. Možná by stálo za to, udělat k tomu nějakou reserši. Minimálně jednou to bylo v Černé nad Tisou a jednou někde ve středních Čechách. O této události byl dokonce natočený film "Černá sobota". Takže ode mě je to bez karmy.

0 0
možnosti
JB

Bereniké

10. 9. 2012 22:39
Re: Hmmm, ten závěr

Jo, dobré kecy to jsou. Moc dobře si například pamatuju, že otec pálil slivovici i meruňkovici, bohužel tu varnu už zničil. Soused Slovák zas vozíval pravidelně zásoby hruškovice od příbuzných. Takže nějaké plky o tom, že se za komunistů na černo nepálilo, neberu.

0 0
možnosti
R

Romantik

10. 9. 2012 22:03
Co se musí stát příště

Najednou jsou všichni na nohou a hyper aktivní. Co se musí stát příště aby to odpovědné soudruhy zvedlo z křesel a začali konat? Za totáče se říkalo, že by pomohla neutronka spadlá na Prahu. Nepřišel už ten správný čas.Rv!!

1 0
možnosti
P

PeGa01

10. 9. 2012 16:37
jedna technická ..

tvrzení, že absolutní ethanol obsahuje 95,57 % ethanolu a 4,43 % vody je poněkud pomýlené. Absolutní ethanol je prostě absolutní a obsah vody musí být nižší než 0,01%. To, o čem mluvíte, je azeotrop.

P.S. Absolutní ethanol se získává z ethanolu azeotropického přidáním sušidel (molekulární síta, Na a pod).

1 0
možnosti
JJ

Šerlok Homeless

10. 9. 2012 17:35
Re: jedna technická ..

Ano, a přísně vzato je nepřesné i tvrzení o jedovatosti methanolu. Methanol sám není příliš jedovatý (asi srovnatelně, jak ethylalhohol). Jedovaté jsou jeho metabolity (formaldehyd -> univerzální cytoplazmatický jed, mutagen; vytváří velmi ochotně methylenové můstky mezi aminoskupinami) a kyselina mravenčí -> asi nejsilnější organická kyselina, důsledkem je acidóza, tedy překyselení organismu, což je asi podkladem většiny syndromů otravy).

Protijedy jsou: Ethanol (soutěží s methanolem o alkoholdehydrogenázu), jedy blokující alhoholdehydrogenázu, jedlá soda (proti překyselení organismu) a kyselina listová (jako koenzym enzymu odbourávajícho kyselinu mravenčí).

Křeče je nutno mírnit léky proti křečím.

0 0
možnosti
  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2314x
motto:"Buďte realisté, žádejte nemožné“
Herbert Marcuse
Veškeré mé konání je ovlivňováno touto myšlenkou.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky