Korupce v Česku připomíná hledání Yettiho

Všichni o ní mluví, mnoho lidí, včetně policistů tvrdí, že viděli její stopy, ale jediný kdo ji v ryzí podobě nikdy neviděl, byli státní zástupci.

A tak se dozvídáme, jak je těžké ji dokázat, že musí být nejméně dva, kdy oba jsou stejně trestně odpovědní. Státní zástupci úkolují policii nebo ruší její opatření a dávají příkazy k zastavení stíhání nebo vyslovují názor nebo stanovisko, které je pro policii závazné. Policisté, ač se to nezdá, mají také své možnosti jak se tlaku na odhalení úspěšně bránit. Je to bludný kruh, který skoro všem vyhovuje. Každý se může legitimně a zdánlivě věrohodně vymluvit nebo vykroutit. Dosaďte si co je vám bližší. Chyba je samozřejmě v systému a proto je to chyba systémová. Ministr spravedlnosti chce reformu justice, která je spíše směsí populistických, nic podstatného neřešících návrhů.

Se starým rakouským občanským zákoníkem vydrželi generace i různé systémy, počínaje monarchistickým přes demokratický, socialistický a návrat zpět k demokracii. Je to opravdu návrat k demokracii a právnímu státu alespoň na úrovni Rakouské monarchie když pominu práva politická? Máme různé morální kodexy policie, státního zastupitelství a ???? Soudci mají s kodexem již přes 20 let problém. Lékaři musí mít atestace a celoživotně se vzdělávat aby drželi krok s vývojem medicíny. Naši soudci ve své většině nedokázali do sebe vstřebat nové společenské uspořádání ani změny zákonů, které to přineslo. Převládá u nich v podvědomí názor, že jsou zaměstnanci státu a ne třetí pilíř moci – nezávislý. Největší odpovědnost nese Václav Havel když je téměř všechny jmenoval do funkcí a navíc doživotně. Bez bližší analýzy skutečnosti tehdejšího stavu justice, i když jich většina byla komunistů nebo jim věrně sloužila. Těch pár slušných aby jeden hledal snad mikroskopem. Státní zástupci i soudci jsou trestně prakticky nepostižitelní v souvislosti s výkonem funkce. Pokud se toto nezmění a v první instanci nebude nad státními zástupci nezávislý soudní dohled nad jejich rozhodováním a činností, se ke zlepšení stavu nedostaneme. U soudců je to podobné. Musí zde být mechanismus odvolání např. komisí senátorů a poslanců a musí zmizet doživotní jmenování na časově omezenou dobu třeba 8 let s možností jednoho opětovného opakování. Radikálně zvýšit nároky na odbornou a morální způsobilost soudců a to extrémně náročnou u soudců Ústavního soudu.

To je cesta k nápravě a konečnému nastolení právního státu. Musí skončit faktické porušování Ústavy, kdy se nám zde ustavil samovolně další pilíř moci a to státních zástupců. Varování z Výroční zprávy BIS, které neberou vážně ani poslanci a senátoři je cesta do pekel. Ironií je, že cestu k nápravě mají v rukou přitom právě zákonodárci. Vede se velká diskuze o přímé volbě prezidenta. Přestaňme mluvit v souvislosti s pravomocemi prezidenta o hloupostech, ale posilme jeho pravomoci především v tom, že mu přiznáme možnost zákonodárné iniciativy! Jsem si vědom toho, že můj hlas je hlasem volajícího na poušti. Životní zkušenost mě naučila, že nejhorší je mlčet i když nemlčení s sebou skoro vždy nese nepříjemné důsledky. Nerad ale musím zakončit jedním starým vtipem Ivana Mládka, který se jednou zeptal diváků jaký je rozdíl mezi inteligentní ženou a YETTIM. Odpověď je: „Že YETTIHO již 2 krát viděli. Zkusme si tento vtip parafrázovat. Korupci státní zástupci na rozdíl občanů ještě neviděli!

P.S. :  Yetti, sněžný muž, jedna z největších legend po celém světě, tvor, jenž podle některých neexistuje a podle jiných je natolik inteligentní, že se před člověkem a nebezpečím, které pro něj představuje, dokázal doposud úspěšně ukrývat. Ale kdo tento tvor je ? KORUPCE!

 

Zbyšek Dřevojan, Znojmo.

Autor: Zbyšek Dřevojan | pondělí 12.12.2011 17:06 | karma článku: 16,74 | přečteno: 1098x