Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

thunder-bolt

3. 11. 2011 21:26
Přeji dobrou noc

a rozloučím se citátem W. Churchilla: " Není jediného národa ani území patřícího před tím habsburské monarchii, jemuž

by získání nezávislosti nepřineslo utrpení, jaké staří básníci a teologové

připisovali výhradně zatraceným a prokletým. "

0 0
možnosti
JW

georges

3. 11. 2011 19:43
Co napsal Palacký

Právo národův jesti skutečné právo přírody; žádný národ na zemi nemá práva žádati, aby k jeho pro­spěchu soused jeho sebe sám obětoval, žádný není povinen pro dobré souseda svého sebe sám zapříti neb obětovati.

Přesto Ústavou byla ČSR státem Čechoslováků a ostatní hráli roli menšin.Včetně Slováků.

Ode hranic říše rakouské ale musím každou myšlenku o republice již napřed odhodlaně i důrazně zamítati. Pomyslete si říši rakouskou rozdělenou na množství republiky a republiček - jaký to milý základ k univerzální ruské monar­chii!

Ten byl ale jasnozřivý co?

0 0
možnosti
MK

thunder-bolt

3. 11. 2011 20:14
Re: Co napsal Palacký

Ono byl Palacký vůbec zajímavá postava. Sám bez jakéhokoliv mandátu odmítl za Český národ účast na Frankfurtském sněmu. Rv

0 0
možnosti
HA

hrabě Artstetten

3. 11. 2011 17:58
Zánik podunajské monarchie byl velké neštěstí.

Ale zpovykané zástupy vedené hochštaplery jako Masaryk a Beneš dosáhly toho, co chtěly. V "rakouské republice" tomu bylo zrovna tak. Maďaři jsou Maďaři, o nich darmo mluvit, admirál bez loďstva podrazil svého panovníka velmi sprostě.

Blahoslavený Karle Habsburský, oroduj za nás!

1 0
možnosti
MK

thunder-bolt

3. 11. 2011 18:10
Re: Zánik podunajské monarchie byl velké neštěstí.

R^

0 0
možnosti
MK

thunder-bolt

3. 11. 2011 16:50
Vážený pane, krutě se mýlíte!!!!

Začnu od konce: Československo platilo reparace, jen se jim za první republiky politicky korektně říkalo "Daň za osvobození". Nová politická garnitura ( samozvaní revolucionáři v čele s Masarykem a Benešem ) pod zámnkou sebeurčení tzv. Českslovenského národa zcela pošlapala to samé právo na sebeurčení Němcům, Polákům, Maďarům a Rusínům. V rámci Československého národa pak upřela federální uspořádání i se Slováky. Všeobecný jásot sice nastal, ale to v celém RU. V Českých zemích se však jásajícího davu zmocnila samozvaná MAFIE, která uskutečnila převrat. Po tomto převratu založila do dneška pokračující tradici přerozdělení majetku, kádrování utlačování, vydírání a politických procesů. Vojenští zběhové sloužící v Legiích byli příkladem takto vzniklé nové společnosti a hrdinové RU armády, kteří neporušili svou přísahu byli šikanováni. Nově vzniklý stát byl větším "žalářem národů" než stará monarchie.

2 0
možnosti
S

Shackall0

3. 11. 2011 17:10
Re: Vážený pane, krutě se mýlíte!!!!

No tak zase buďme realisté - za První republiky nikdo proto, že bojoval za císaře pána, šikanovaný nebyl. Už jenom proto, že Češi bojovali i na frontách, kde legie vůbec nevznikly (Itálie) a Legie nedisponovali některými specializacemi, na kterých pak Čs. armáda stavěla - třeba dragouni. Ve skutečnosti to bylo tak, že "legionářské" a "čísařské" kádry v armádě na velitelských postech spolupracovaly, jakkoliv jistá rivalita mezi nimi byla.

Druhá věc je, že se společnost zachovala velmi nepěkně ke svým historickým hrdinům - například maršál Radecký. Ale to byla spíš mediální záležitost, a roli médií snad známe...

0 0
možnosti

Ottis300

3. 11. 2011 16:47
Samostanost byla dítkem rozverné ulice, naivity Ameriky a

pohotovosti tzv. Mafie. Na tu nedopečenost také doplatila. Ne, že bych si to přál. Pokud tyto národy žily vedle sebe v poměrném klidu, mohly žít i tak dál v jiném státoprávním, volnějším, uspořádání. A ty reparace nás stejně neminuly, nazývaly se válečné kontribuce. Jenom tzv. poplatek za osvobození znamenal částku téměř 5 mld. Kč.

0 0
možnosti
MK

thunder-bolt

3. 11. 2011 16:51
Re: Samostanost byla dítkem rozverné ulice, naivity Ameriky a

je to tak!R^

0 0
možnosti
S

Shackall0

3. 11. 2011 16:08
Národ Československý

Co si mám prosím představit pod pojmem "Národ Československý"?

0 0
možnosti
JMS

Jakov Michajlovič Sverdlov

3. 11. 2011 16:14
Re: Národ Československý

Já myslel, že základní školní docházka je v ČR povinná.

Protože do roku 1945 na území Československa žilo víc Němců než Slováků, byli Slováci včleněni do umělého národa československého.

0 0
možnosti