volím_pravici

Videoklip volím pravci (viz http://vimeo.com/77060504) jasně ukazuje, jak češi vnímají okolní svět.  Když se podívám na ten videoklip, tak nevím jestli mám brečet, a nebo se smát. Máme 24 let po revoluci a většina naší společnosti stále žije v socialismu. Když se v 89 cinkalo s klíčema, tak se volalo po vstupu do kapitalismu. To už ovšem lidi nevěděli (nebo nechtěli vědět), že se svobodou přichází také odpovědnost. Odpovědnost za své vlastní životy.

Ve videoklipu se naráží na možnost zavedení školného na vysokých školách. Mám osobní zkušenost, s bydlením na koleji FTVS UK. A mohu říci, že většina studentů o studování vůbec nestojí. Je jim pohodlné, že ještě nemusejí do práce a můžou ještě nezávazně pár let pařit. Samozřejmě, že k vysoké škole patří párty, ale i tak se musí zvládat studijní povinnosti. Jsem si jist, že v případě zavedení i nízkého školného, by se přístup studentů ke studiu rapidně změnil. Studenti by si nejdříve rozmysleli, jestli je studium pro ně přínosné. Když by si řekli, že ano tak by tomu studiu i něco obětovali. Jsem klidně proto, aby se v případě získání červeného diplomu školné vracelo. To dodá studentům motivaci a zlepší kvalitu našich škol. Pouhým sponzorováním a bezhlavým vyhazováním peněz se naše školství bude nadále propadat ve světových žebříčcích.

Nejkrásnější ukázka českého myšlení je v případě mladé ženy. jak žádá o práci na Úřadu práce. Zeptá se úřednice, zda-li je pro ní práce. Dostane negativní odpověď a mladá žena to hodí na stát. Může za to přece stát, já se moc snažím, šla jsem se zeptat na úřad práce!  Uvědomme si, že k získání dobré práce nestačí jít na "pracák". Človek se musí vzdělávat, aby byl lepší než ostatní. Ve světě je normální, že lidé rozesílají desítky svých životopisů do různých firem. Tam se totiž už ví, že Úřad práce to za ně neudělá.

Další problém je, že se nám prostě nechce pracovat. Do práce se díky kapitalismu už nechodí jenom, aby se neřeklo. NE, chodí se opravdu pracovat! Musíme se už naučit, že pečení holubi nepadají do huby. Majitel firmy potřebuje být konkurenceschopný a to bez kvalitních zaměstnanců nejde. Zaměstanec také musí pochopit, že když se stane díky své píli  nepostradatelný pro svého zaměstnavatele, tak se opravdu o svoji práci bát nemusí. 

To že máme iPhony a počítače není díky tomu, že se chodí do práce na kafíčko. Je to díky tomu, že existuje kapitalismus. Kapitalismus znamená, že existuje konkurence a ta nutí  inovovat, vzdělávat se, zdokonalovat sebe i své výrobky. Díky tomu, že je kapitalismus, můžeme vidět příběhy lidí, kteří se dokážou prosadit. 

Děkuji za to, že máme svobodu a za to že máme a známe kapitalismus. Někomu asi vadí, že se po něm chce, aby v práci vyvíjel aktivitu. Svoboda není zadarmo a pokrok taky ne. V České republice chybí kapitalistické vzdělání. Neučíme se jak investovat, a hlavně proč. Neznáme pojmy jako pasivní příjem. Myslíme si, že o všechno se postará stát. To se ovšem nepostará. Vše s sebou nese nějakou oběť. Ale děkuju za to, že mám možnost něco se svým životem dělat a nemusím se spoléhat na soudruhy, jestli mi dají práci.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: André Dravecký | neděle 20.10.2013 10:30 | karma článku: 25,51 | přečteno: 1087x
  • Další články autora

André Dravecký

Můžeme si za to sami

23.7.2015 v 18:00 | Karma: 11,85

André Dravecký

Zeman vs. Peroutka

21.4.2015 v 16:00 | Karma: 23,96