Šance pro ODS?

Tím, že prezident Zeman jmenoval novým předsedou vlády Jiřího Rusnkoka, prokázal ODS velkou službu. Zeman nejspíše počítá s tím, že jmenováním Rusnoka otevře dveře do Sněmovny své straně SPOZ. To se ovšem přepočítal. Tento pokus o nastolení poloprezidentského systému  Zemanovi nevyjde. Členové Sněmovny by se v tuto chvíli měli spojit a dát Zemanovi jasně najevo, že své pravomoce překročil.

Nevyslovení důvěry nové vládě musí být nyní priorita celé Sněmovny, až poté může ČSSD, KSČM a VV obnovit jejich rétoriku o předčasných volbách. V případě, že se teď Sobotka zachová jako zbabělec, uškodí sám sobě.. Zeman si bude pamatovat, že Sobotka nemá dostatečnou kuráž a v případě že se ze Sobotky stane nový premiér bude toho Zeman využívat i v budoucnu.

Z celé situace může vyvstat jako bájný Fénix z popela ODS. Strana, která má nyní velké problémy jak s důvěrou voličů, tak i s důvěrou v sebe sama. Miroslava Němcová jako kandidát na premiéra se nyní musí zachovat jako vůdce strany a udržet koalici pohromadě a s ní potřebné hlasy. Je potřeba, aby byla zachována síla Poslanecké sněmovny. ODS nyní může odrazit útok Zemana a tím získat potřebné hlasy, které se budou hodit v příštích volbách. ODS nemá co ztratit, jen získat. V případě, že se ukáže jako strana, která se umí Zemanovi postavit, může své voliče získat zpátky. Pro ODS je potřebné, aby se více angažoval i oblíbený Jiří Pospíšil.

Nebylo by dobrým krokem rozpuštění Sněmovny. Jelikož by zde stále byla vláda Jiřího Rusnoka a to si Zeman přeje.  Zeman by mohl jmenovat své velvyslance a to nemluvím o Temelínu. Je nutné ukázat Zemanovi, kde jsou hranice a až pak je možné se bavit o předčasných volbách, či pokračování koalice v čele s ODS. Nyní se Poslanecká Sněmovna musí chovat jako jednotný orgán, který si chrání své prostředí a pravomoce. Pro budoucnost je to důležitá volba.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: André Dravecký | čtvrtek 27.6.2013 8:51 | karma článku: 21,92 | přečteno: 974x
  • Další články autora

André Dravecký

Můžeme si za to sami

23.7.2015 v 18:00 | Karma: 11,85

André Dravecký

Zeman vs. Peroutka

21.4.2015 v 16:00 | Karma: 23,96