Nechci vlajku EU na Hradě

Nevěřím tomu, že vyvěšení vlajky na Pražský hrad bude mít reálný efekt. Tím, že nám bude na Hradě viset vlajka EU, nebudeme mít lepší podmínky pro vyjednávání na Evropské radě, nebudeme mít větší zastoupení v Evropském parlamentu a ani nikdo nezapomene na to, jak se chováme. Místo gest by Česká republika měla být konstruktivním partnerem v rámci EU.  
Dnes náš nový prezident Miloš Zeman slavnostně vyvěsí vlajku Evropské unie na Pražském hradě. Tento vstřícný akt vůči Evropské unii má své příznivce i odpůrce. Já se řadím mezi odpůrce. Mezi největší argumenty příznivců tohoto aktu se řadí to, že Česko si tím udobří Evropskou unii a a vyšle jasný signál po 10 letech, kdy byl na hradě Václav Klaus. To ovšem není pravda, tím že vyvěsíme vlajku EU na náš Pražský hrad -  krásný historický symbol Česka, si Evropskou unii neudobříme. Signál sice vyšleme, ovšem v mizivé kvalitě.

Nevěřím tomu, že vyvěšení vlajky na Pražský hrad bude mít reálný efekt. Tím, že nám bude na Hradě viset vlajka EU, nebudeme mít lepší podmínky pro vyjednávání na Evropské radě, nebudeme mít větší zastoupení v Evropském parlamentu a ani nikdo nezapomene na to, jak se chováme. Místo gest by Česká republika měla být konstruktivním partnerem v rámci EU.  Pod tímto pojmem si představuji zemi, která přichází s jasnou vizí a jasnými návrhy. Tím, že se snažíme smést ze stolu vše co se nám nelíbí, si dobré jméno neuděláme. My potřebujeme přicházet s jasnými návrhy zejména v případě, kdy s něčím  nesouhlasíme. Naši partneři v EU musí vědět, že když s něčím nesouhlasíme, snažíme se najít kompromis. Až budeme činit tyto kroky, teprve poté budeme bráni v EU vážně.

Vyvěšení vlajky Evropské unie na našem krásném Pražském hradě není potřeba. 

To co potřebujeme jsou reálné akce, které nám vylepší jméno v Evropě. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: André Dravecký | středa 3.4.2013 8:35 | karma článku: 25,26 | přečteno: 1110x
  • Další články autora

André Dravecký

Můžeme si za to sami

23.7.2015 v 18:00 | Karma: 11,85

André Dravecký

Zeman vs. Peroutka

21.4.2015 v 16:00 | Karma: 23,96