Můžeme si za to sami

Pořád od svého okolí slyším, jak jsou politici zkorumpovaní, nepracují a jen chlastají. Ano u některých je to samozřejmě pravda, u některých ne. 

A to je právě kámen úrazu. Musíme si uvědomit, že je povinností náš všech se o politiku zajímat a kontrolovat lidi, které jsme si zvolili do zákonodárných funkcí. V případě, že je budeme kontrolovat, zajímat se o to jak spravují peníze nás všech, tak poté se může něco změnit.

Když se lidé o politiku nezajímají tak se volí většinou pořád stejní lidé, jelikož z plakátů se toho dá hodně naslibovat. A proč by taky politici neslibovali, když si lidé pak neohlídají jestli ty sliby dodrží? Demokracii tu máme chvíli, je tedy jasné že se jí teprve učíme a děláme chyby. To je naprosto normální a je to v pořádku. Důležité ovšem je, abychom se z chyb poučili. Na začátku si lidé mysleli, že stačí někoho zvolit a za 4 roky to zopakovat a všechno bude fungovat. Už chápeme, že všechno nefunguje, tak jak má. Ovšem pořád máme problém přijmout fakt, že musíme vynaložit energii a čas, aby se naše společnost vyvíjela a náš stát spravovali lidé, kteří jsou k tomu kompetentní a ne jen dobře vypadají na plakátech. Všichni chtějí změnu. Změna ovšem přichází tehdy, když se začneme měnit nejdříve my sami.

 

Na námi zvolené zástupce musíme jako společnost vyvíjet tlak, aby plnili své předvolební sliby. V případě, že tak nečiní a neplní své povinnosti, musíme požadovat jejich rezignaci, tak funguje demokratická společnost. Být zvolen do parlamentu neznamená 4 až 6 let prázdnin, právě naopak. Být politikem je náročná práce, v případě že se dělá svědomitě.

 

Nyní máme před sebou největší výzvu za 25 let demokracie v ČR. Místopředsedou vlády je člověk, který ze státního rozpočtu tahá miliardy do svých firem, ovládá média a potlačuje demokracii. Je jen na nás, jestli budeme stále lhostejní nebo si uvědomíme, že demokracie opravdu není zadarmo a je opravdu jen na nás, jaká ta demokracie bude. Ještě není pozdě.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: André Dravecký | čtvrtek 23.7.2015 18:00 | karma článku: 11,85 | přečteno: 436x