Důl Paskov? Ano, ať jej klidně zavřou

 Společnost New World Resources (NWR) se rozhodla, že uzavře důl Paskov. V dole Paskov pracuje přibližně 3000 lidí. Ukončení těžby má podle prvních zpráv nastat koncem roku 2014. Setkávám se s názory, že nemůžou jen tak zavřít důl, kde pracují lidé. Hodně negativních reakcí jde na hlavu miliardáře Bakaly, který má v NWR podíl a je jeho nejvýraznějším akcionářem. Odboráři a levicoví politici chtějí udělat z Bakaly antikrista. 

Zapomínáme ovšem na pár důležitých věcí. 

Za prvé, je to byznys. V dole se těží uhlí, které se musí prodat. Těžba něco stojí a vzhledem k tomu, že v dole Paskov se těží až kolem kilometrové hloubky,  je těžba velice nákladná. Zároveň se ceny uhlí výrazně propadly. To znamená, že v dole rostou náklady na těžbu a na druhou stranu klesá prodejní cena. Podle finančního ředitele NWR Marka Jelínka je nákladovost těžby v Dole Paskov dvojnásobná oproti průměru celého OKD. Nemusím být finanční génius, abych pochopil, že tento byznys je pro vlastníka přítěží. 

 

Dále se hodně píše, že Bakala koupil doly pod cenou. Ano, to je pravda. Může za to ovšem Bakala? On není ten, kdo ty doly prodával. On nemůže za to, že mu někdo prodá něco levně. Když mi soused nabídne jeho novou Škodu Octavia za 50 tisíc, tak mu poděkuji a koupím si ji, jelikož je to pro mě velice dobrý obchod. V případě, že nedošlo k úplatku, či jiné protizákonné činnosti ze strany pana Bakaly, tak nechápu, jak může být obviňován za to, že udělal dobrý byznys. Horší ovšem je, že on ten byznys udělal s českým státem. To znamená, že podíl v OKD prodala Vláda, kterou jsme si zvolili. Podle znaleckého posudku společnosti Ernst & Young byla tržní hodnota téměř 46 procentního státního podílu v OKD zhruba 24 miliard korun. Prodej tohoto podílu byl ovšem uskutečněn za 4,1 miliardy korun. 

V té době byla u vlády ČSSD v čele se Stanislavem Grossem. Ministrem financí byl v té době Bohuslav Sobotka, který samozřejmě všechna obvinění, za prodej pod cenou, odmítá. Takže ten, kdo prodal státní majetek vysoko pod cenou je někdo, kdo nám teď nabízí spravedlivý stát.

Jestli bude spravedlivý jako v roce 2004, tak se máme na co těšit.

Téma Paskov se stalo novým volebním tématem. Politické strany nabízí miliardové investice na které nejsou peníze. Věříte, že po volbách se najdou peníze, které by naplnily předvolební sliby?

Nepopírám, že to pro horníky musí být těžká doba. Já pocházím z Tachova, kde se to za komunistické vlády hemžilo samými horníky. Po opuštění dolů se z toho ovšem region vzpamatoval a začal se orientovat jiným směrem. Uhlí v Ostravě nebude navěky a i Ostrava se musí začít transformovat. Třeba je tohle ten impuls, který potřebovala.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: André Dravecký | sobota 21.9.2013 8:30 | karma článku: 30,77 | přečteno: 1459x
  • Další články autora

André Dravecký

Můžeme si za to sami

23.7.2015 v 18:00 | Karma: 11,85

André Dravecký

Zeman vs. Peroutka

21.4.2015 v 16:00 | Karma: 23,96