Pomáhat a chránit

Přiznám se bez mučení, rád jezdím autem a občas poruším i předpisy, zejména ty rychlostní. Nicméně se snažím, aby se to rozhodně nestávalo v obydlených oblastech, zejména u škol. Ale když vidím krásný slunečný den, tříproudovku bez jakéhokoli provozu, stane se mi snadno, že pedál přitlačím víc, než se smí. A jsem připraven za to nést následky.

Jen mám ale tak trochu pocit, že přítomnost policistů na našich silnicích nemá působit jako prevence, ale spíš jako zdroj příjmu státního rozpočtu. Většinou se totiž měří tam, kde je to „ekonomicky“ výhodné, než na místech, kterým by to logicky slušelo víc, tedy například u těch výše zmíněných škol.

Naposledy mne zaujal článek o nových, rychlých policejních vozech. Spolu s fotkami naleštěných „našich“ policejních aut (VW R36) byly vystaveny i fotky ostatních „flotil“. Porsche 911, Dodge Charger nebo Lamborgini Gallardo… Nádherné stroje… Rychlé a jako stvořené pro postih „rychlých a superrychlých“ řidičů. Podobné svým využitím, přece jen se lišily v jednom podstatném detailu. Každé z těch superaut bylo viditelně označeno nápisem „Policie“ v příslušné jazykové mutaci. S jedinou výjimkou. Těch našich vozů. Proč si s námi vlastně policisté touží hrát na schovávanou a využívají neoznačených vozů? Celé to na mě pak logicky působí, že se jedná o jediné: vydělat co nejvíc na pokutách namísto preventivního působení. O tom ostatně svědčí i vyjádření jednoho z řidičů superrychlého policejního VW: „Už jsme na téhle trase docela známí. Navíc nám práci ztěžují i rádia. Když nás řidiči spatří, někteří volají a upozorňují ostatní posluchače, že se v provozu pohybujeme…“.

Kde pan řidič vidí ztížení jeho práce? Když řidiče rychlých vozů upozorní zpráva z rádia nebo jiný řidič, „hříšník“ většinou zpomalí. Není to tedy preventivní účinek? Není to tak, že rádia a ostatní řidiči policistům práci usnadňují?

Neberte mne ve zlém, nemám rád piráty silnic. A nepočítám se k nim. Snažím se jet tak, abych nezpůsobil nějakou lapálii a nemůžu tvrdit, že se mi žádná na 100 % nestane.

Byl bych nicméně rád, kdyby si Policie vzala ze zahraničí nejen nápis na vozech (parafráze na To Serve and Protect), v našich zemích tedy „Pomáhat a chránit“, ale především ideu za tím sloganem.

Aby to nebylo jen prázdné motto, ale skutečný pocit, který z Policie budu mít, kdykoli pojedu kolem jejich hlídky a budu si moci říct, jak moc si jejich práce vážím a jak moc jsem rád, že v ulicích a na silnicích jsou.

Zatím to tak není. Bohužel, chce se mi říct. A rozhodně k tomu nebude přispívat obrázek, který zanechali někteří demonstrující policejní „kolegové“ ve vestibulu Ministerstva vnitra, tedy poničený bezpečnostní rám, rozbité skleněné turnikety, zahalené tváře demonstrujících a do nebe volající silácké řeči jednoho z nich, že by bylo nejlépe celé ministerstvo vyhodit do povětří.

Snad se ale jednou dočkám změny.

Autor: Petr J. Drahovzal | pátek 15.10.2010 11:25 | karma článku: 4,73 | přečteno: 334x
  • Další články autora

Petr J. Drahovzal

Návštěva F-2016 u F-1989

6.5.2016 v 19:06 | Karma: 20,72

Petr J. Drahovzal

Zloději a k**vy

1.11.2011 v 11:25 | Karma: 3,72