Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

naruzichapodnebesy

21. 12. 2010 20:47
škoda, že karmu můžu dát jen jednu...

R^

0 0
možnosti

aji

4. 4. 2010 11:51
Mé zkušenost x osvěta je dobrý nápad, pomůže porozumět

Dobrý den, pěkný článek, je vidět, že jste velmi inteligentní člověk, víte, co chcete, kam směřujete. Ten nápad se školami je dobrý. Myslím si, že ani Romové kolikrát nevědí o své historii nic moc. Je to asi potřeba fakt brát tak, že přestože žijeme v téhle zemi už dlouho spolu, tak jsou původně Romové jiný národ a mají svou řeč, zvyky, krásnou hudbu, umělecké cítění .... A takhle by bylo dobré na ně pohlížet a vážit si dobrých věcí. Je ale také pravda, že mnohé rodiny asi tohle ztratily a žijí v bídě. Já okolo sebe mám Romy, co pracují a žijí docela dobrým životem, jen pro nás ostatní trochu jiní, mají jiné zvyky, třeba mají hrozně velkou rodinu, takže k sousedce, co tu bydlela chodilo ale fakt hodně lidí, ale byli milí a hodní. Já jsem s Romskými dětmi vyrostla - v dětství jsme bydleli v domě s rodinou asi s 11 dětmi, paní byla moc čitotná a děti byly fajn. Také jsem se ale v žiovtě setkala nebo setkávám s Romy, o kterých moc nevím, co si myslet a přiznám se, že se jich bojím.

0 0
možnosti

enrique

5. 2. 2010 9:04
Povolání

Nejhorší c..n je "povoláním c..n".

0 0
možnosti

achabisko

1. 2. 2010 23:41
fakt dobrý

Ted budu pár dnu chodit a přemejšlet, jestli tedy Romka nemá bejt dokonce i politicky korektně "romňa", a že je docela dobrý říkat prostě "lidi"

0 0
možnosti

vsamotar

29. 1. 2010 11:11
Slova a činy

Můžu mít dotaz? Když mezi sebou romové mluví o češích, říkají "gadžové" nebo češi, nebo jak? ;-)

Já vím, že češi mluví o romech a o cikánech. O romech když jde o ty spořádané občany a o cikánech v souvislosti s ghety. Ale zásadně se slovu cikán vyhýbají před romy i cikány, protože roma nechtějí urazit a cikáni bývají kvůli tomuto označení značně agresivní.

Mám kámoše, který je rom, bydlí na slovensku a vystudoval vysokou technickou. Sám říká: Jsem cikán, a těch, co si nechávají říkat romové se bojím.

Každopádně vím, že to nemá lehké. Vzhledem k tomu, že je čechoslovák (matka češka, otec slovák) tak měl ve škole problém s jazykem. Gympl má český, pak se odstěhovali na Slovensko. A do toho je ještě rom, takže romština a předsudky majoritní společnosti, kterých se prostě nezbavíme. Škytulky jak třídíme lidi na první pohled prostě máme. Někteří už je úspěšně odbourávají.

0 0
možnosti

paulina

29. 1. 2010 17:41
Re: Slova a činy

Já slyšela, jak říkali bí.é sv..ě

0 0
možnosti

Vlastimil.Kornas

28. 1. 2010 20:07
čumím

Tak trochu jsem vyveden z míry,že něco takového dokázal napsat Cikán.Jednak je to celkem napsáno pravopismě skoro bez chyby  / např.peorativní je správně pejorativní / a jednak jsou v tom dobré myšlenky.Karma.

0 0
možnosti

Vlastimil.Kornas

28. 1. 2010 20:10
Re: čumím

Taky jsem udělal překlep,místo n jsem se šmajdnul a napsal m.

0 0
možnosti

Moizeless Rubinstein

28. 1. 2010 18:43
Nechci psát úplně totéž co ostatní - ale je jasné,

že s inteligentním a pracujícím cikánem se domluví skoro každý čech a mám takových příkladů z bývalépráce hodně.Škoda,že se slovo rom začalo vynucovat a vkládat lidem do úst.Moc dobře si tajovou manipulaci pamatují z doby bolševika a ukrutně to nenávidí.A samozřejmě,že se tím víc proti cikánům zatvrdí.Přeji pane Horvathe,aby lidé jako vy neměli nikdy s gadži problemy a držím Vám palce.

Údajný rasista a xenofob.!

0 0
možnosti

Moizeless Rubinstein

28. 1. 2010 19:05
Re: Nechci psát úplně totéž co ostatní - ale je jasné,

P.S. - nepochválil jsem Vaší češtinu.Píši jedna a drobné gramatické přohřešky pominu,protože je nahradí slohová jasnost,držení se myšlenky a exaktní vyjádření názoru.

0 0
možnosti

komentator-1

28. 1. 2010 14:35
pane Horvath

škoda, že podobně smýšlejících není mezi cikány víc.

0 0
možnosti

Mojše

28. 1. 2010 13:48
U Židů něco jiného...

Výborný článek, mám jenom jednu malou námitku - srovnáváte spornost slova Cikán a Žid, což je trochu vedle. Jednak teda slovo Žid přímo vychází z hebrejštiny a jednak nevím o tom, že by samotní Židé někdy oficiálně prohlásili, že se jim má říkat jinak.

0 0
možnosti

Drahomir Radek Horvath (D.H.R)

28. 1. 2010 15:43
Re: U Židů něco jiného...

 Bingo!

 Tohle je právě ten případ, kdy Já nechtěje urazit tak hledám adekvátní termín. Já to prostě nevím jestli Žid, Hebrejec,Semita a tudíž v důsledku politické korektnosti zapojuji autocenzuru a jsem jak na trní jestli to je nebo není košer :-). Proč o tom musím na FB přemýšlet, když chci příteli něco napsat v naprosto přívětivém a slušném duchu. Prostě chci hovořit přirozeně a nikoliv vyumělkovaně.

 Jen protože se to právě nosí.....taková ta pseudo slušnost. Vždyť do zavšivených Romů mi může vynadat kdekdo a naopak pochválit logické uvažování Cigána také .....

 To, že nevím jak to mají Židé jednotlivě ale i jako celek s těmi termíny rozdané mě sice hendikepuje, ale ikdyby to měli tak že chtějí abych jim říkal Hebrejci tak to půjde proti mému naturelu, jelikož jsem tak nějak zvyklí termíín Žid používat a to ve vší počestnosti.

0 0
možnosti

martas_1.8T

28. 1. 2010 12:00
cikan / rom

Thumbs up. Ono totiz nejde o slova typu cikan / rom, nebo i dale zid, vietnamec a dalsi. Jde o to, jakym zpusobem se ono etnikum chova k majorite. Myslim, ze vy jste pro cikany udelal daleko vice, nez vsichni, kteri se snazi oprostit od pejorativniho "cikan" nahrazkou "rom". Vysledkem bude, ze driv nebo pozdeji bude slovo "rom" pejorativni uplne stejne. Az vetsina cikanu zacne myslet jako vy, nevyhybat se praci, nepachat beznou kriminalitu, tehdy veskere oznaci vaseho etnika ztrati pejorativni nadech. Myslim, ze tohle je nazor rozumnych lidi at uz je to majorita, cikan, zid nebo kdokoliv jiny. Vzdy rikam: vsichni slusni jsou vitani.

P.S.: nekteri mi znami jsou cikani a po oznaceni "rom" jsem byl od nekolika z nich servan ve smyslu "nejsme romove, jsme cikani". Doufam ze prispevek nebude zabanovan z duvodu "nevhodnych" slov.

0 0
možnosti

martas_1.8T

28. 1. 2010 12:03
Re: cikan / rom

Kazdopadne, karma. Jsi typ cloveka, se kterym bych zasel na pivo a vim tutove, ze o tomto "problemu" by nepadlo ani slovo, da se resit hromada zajimavejsich veci :o)

0 0
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3961x
"Většina Romů se zaměřuje jenom na svůj problém a všechno hodnotí ze svého pohledu. My jsme chudáci, my neseženeme práci, naše děcka jsou ve škole špatný... Málokdo se ptá, co může zlepšit on sám."
Za svými názory si stojím a proto kdykoliv:
e-mail(horvy00@seznam)
mob.(739312147)
Skype(D.H.Radek)

Seznam rubrik