- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Další důležitou složkou bulharské krmě je kiselo mljako – jogurt obsahující laktobakterii bulharskou lactobactericum bulgaricum. Bez jednoho jogurtu denně by Bulhar nepřežil. A v neposlední řadě nesmíme zapomenout na rostlinu čubricu – saturejku (saturea hortensis), běžně se vyskytující všude v Bulharsku. Používá se do téměř všeho slaného, co Bulhaři vaří. Vlastnostmi se podobá oregánu. Musím zmínit i minerální vody, které svým unikátním složením s vysokým podílem minerálů dodávají jídlům specifické balkánské aroma.
A jak se Bulhaři nejčastěji stravují? Snídají obvykle jogurt, dále štrúdl se špenátem, nebo sýrem - banicu. Obědy a večeře se začínají předkrmem – šopským salátem, hlavní jídlo bývá masité a zeleninové, ideálně s paprikou. Jako dezert se podává baklava: sladký moučník s ořechy a sirupem.
Pokud se budete stravovat v restauracích, vězte, že se lépe a chutněji najíte v klasické místní hospodě než na hotelu. Dobré restaurace potkáte i mimo hlavní turistické trasy a poznáte je podle obsazenosti místními. Bulhar by hnusné jídlo v restauraci nejedl. Restaurace, kde podávají tradiční bulharská jídla, jsou označeny jako Mexaha – tedy Mechana.
Recept na BANICU
Suroviny:
Těsto uválíme dle velikosti formy a vložíme do vymazané formy. Zakapeme olejem a položíme druhý plát těsta. Zasypeme sýrem a položíme další plát těsta a takto vytvoříme několikavrstevný slaný dort, dokud nájm nedojdou suroviny. Banicu nakrájíme na kostky a přelijeme rozehřátým olejem. Vejce ušleháme v sodovce a vzniklou hmotou zalijeme banicu. Pečeme při 180° C do zlatova.
Recept na ČUŠKY
Suroviny:
Papriky opečeme na roštu či ohni do černa, naházíme je do chladného hrnce a přiklopíme pokličkou. Zapařené papričky svlékneme, vybereme jádřinec, stopku zachováme a vložíme do mísy. V míse máme připravenou marinádu z česneku utřeného se solí, trochou octa a oleje. Papriky v omáčce naložíme a můžeme podávat teplé, nebo studené.
Recept na MUŠKALICU
Suroviny:
Maso nakrájíme na kostičky o hraně jeden centimetr, osolíme a na rozehřátém oleji v kastrolu zprudka opečeme. Pak maso vyndáme, přidáme nakrájenou cibuli, zpěníme, přidáme pepř, sladkou papriku a chvíli osmahneme. Šťávu s cibulí přelijeme do zapékací nádoby, přidáme maso, necháme pod pokličkou chvíli dusit. Až je maso měkké, posypeme nastrouhaným sýrem sýrem. V rozehřáté troubě zahřáté na 200 stupňů zapečeme, až se sýr roztaví.
Další články autora |
Lovčice, okres Hodonín
2 490 000 Kč