Recepty na banicu, čušky a muškalicu

Bulharská kuchyně je vyhlášená svým typickým balkánským pojetím, které již od pradávna využívá tři důležité složky. Tou první je bílý slaný sýr, vyráběný z občího nebo kravského mléka. Kupodivu se mu říká balkánský sýr, nebo feta. Používá se v jídlech, jako je banica, nebo v zeleninových salátech.

Další důležitou složkou bulharské krmě je kiselo mljako – jogurt obsahující laktobakterii bulharskou lactobactericum bulgaricum. Bez jednoho jogurtu denně by Bulhar nepřežil. A v neposlední řadě nesmíme zapomenout na rostlinu čubricu – saturejku (saturea hortensis), běžně se vyskytující všude v Bulharsku. Používá se do téměř všeho slaného, co Bulhaři vaří. Vlastnostmi se podobá oregánu. Musím zmínit i minerální vody, které svým unikátním složením s vysokým podílem minerálů dodávají jídlům specifické balkánské aroma.

A jak se Bulhaři nejčastěji stravují? Snídají obvykle jogurt, dále štrúdl se špenátem, nebo sýrem - banicu. Obědy a večeře se začínají předkrmem – šopským salátem, hlavní jídlo bývá masité a zeleninové, ideálně s paprikou. Jako dezert se podává baklava: sladký moučník s ořechy a sirupem.   

Pokud se budete stravovat v restauracích, vězte, že se lépe a chutněji najíte v klasické místní hospodě než na hotelu. Dobré restaurace potkáte i mimo hlavní turistické trasy a poznáte je podle obsazenosti místními. Bulhar by hnusné jídlo v restauraci nejedl. Restaurace, kde podávají tradiční bulharská jídla, jsou označeny jako Mexaha – tedy Mechana.

Recept na BANICU

Suroviny:

  • 500 g listového těsta
  • 500 g balkánského sýra
  • 100 až 150 ml slunečnicového oleje
  • 4 vejce
  • 200 ml sodovky

Těsto uválíme dle velikosti formy a vložíme do vymazané formy. Zakapeme olejem a položíme druhý plát těsta. Zasypeme sýrem a položíme další plát těsta a takto vytvoříme několikavrstevný slaný dort, dokud nájm nedojdou suroviny. Banicu nakrájíme na kostky a přelijeme rozehřátým olejem.  Vejce ušleháme v sodovce a vzniklou hmotou zalijeme banicu. Pečeme při 180° C do zlatova.

Recept na ČUŠKY

Suroviny:

  • slovenské, pálivé papriky
  • česnek
  • ocet
  • slunečnicový olej
  • sůl

Papriky opečeme na roštu či ohni do černa, naházíme je do chladného hrnce a přiklopíme pokličkou. Zapařené papričky svlékneme, vybereme jádřinec, stopku zachováme a vložíme do mísy. V míse máme připravenou marinádu z česneku utřeného se solí, trochou octa a oleje. Papriky v omáčce naložíme a můžeme podávat teplé, nebo studené.

Recept na MUŠKALICU

Suroviny:

  • 800 g  vepřové kýty, nebo plecka
  • 4 pol. lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • mletý černý pepř
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 150 - 200 g balkánského sýra

Maso nakrájíme na kostičky o hraně jeden centimetr, osolíme a na rozehřátém oleji v kastrolu zprudka opečeme. Pak maso vyndáme, přidáme nakrájenou cibuli, zpěníme, přidáme pepř, sladkou papriku a chvíli osmahneme. Šťávu s cibulí přelijeme do zapékací nádoby, přidáme maso, necháme pod pokličkou chvíli dusit. Až je maso měkké, posypeme nastrouhaným sýrem sýrem. V rozehřáté troubě zahřáté na 200 stupňů zapečeme, až se sýr roztaví.

 

Autor: Kalina Draganová | neděle 20.7.2014 19:10 | karma článku: 11,86 | přečteno: 1520x