Pomóc, muž přes palubu

Když jsem přemýšlela nad tím, že bych se mohla vydat s kamarádem, který dělá kapitána na zámořských lodích v Holandsku, vůbec mě nenapadlo, že bych potřebovala kapitánské zkoušky. Ale nepotřebovala. Nějak jsme se s kapitánem nemohli dohodnout, až se mi naskytla možnost pronajmout si jachtu v Bulharsku. Domluvili jsme se s partičkou, v níž nebyl nikdo s kapitánskými zkouškami, že bychom se mohli projet kolem pobřeží.

S kapitánem nebyl problém, nafasovali jsme kníratého blgarského kápa, který na nás během týdenní plavby nezvýšil hlas. Pravda je, že poslouchat nebylo třeba a ani nás netýral drhnutím podlahy na palčivém slunci, jak je známo z románů.Trasu kolem Černomořského pobřeží jsme si vybrali sami, pouze s malými korekcemi kapitána.

Vyplouvali jsme z doporučeného jachetního přístaviště Svjeti Vlas a dále pluli podél pobřeží. Viděli jsme malé zátoky poblíž jižní hranice, zastavili se v přístavech Sozopol a Nessebar a dopluli až k legendární zahradě v Balčiku.

Objednali jsme si u organizátorů v jachetním přístavu trošku vína na oslavy a málem se stala klasika, které se obává snad každý nezkušený mořeplavec. Mořská nemoc to nebyla. Ale při vykonávání potřeby přes zábradlí se jachta trochu zhoupla, a náš kámoš málem letěl přes palubu. Ale zas tak dramatické to nebylo…

Taky jsme nevěděli, co budeme na palubě jíst, ale nemuseli jsme se o nic starat, posádku mimo nás a kapitána tvořil I KUCHAŘ. A ten nám podstrojoval čerstvé rybí specialitky, grilovaná masíčka a zeleninu, vyráběl skvělé saláty. Myslím, že jsme na cestě i přibrali…

 

Pravda je, že jsme poznali Bulharsko z trochu jiné strany, než jenom dle turistických destinací. Takto jsme pluli podél pobřeží, zastavovali se, kde jsme chtěli, s kapitánem se předem dohodli na době strávené v maríně, a dokonce nám pomohl s orientací v terénu a poradil nám, na jaké památky se jít podívat.

Kolik stojí pronájem jachty? Přibližný ceník nalezenete zde.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kalina Draganová | středa 16.7.2014 8:00 | karma článku: 9,20 | přečteno: 709x