Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Václav Klaus je rozhodně proti přímé volbě prezidenta - poukazuje ne ten cirkus a spoustu marťanů. Taky se mi tento reálný úkaz "demokracie" nelíbí.

K Vámi, pane Dorotíku, zdůrazněné dělbě moci a třem pilířům bych dodal jen to, že vládce - U Nás prezident - plným právem V ZÁJMU OBČANŮ musí stát nad těmi pilíři a být eventuelně korigován soudem ústavním. Proto přímá volba občany.

0 0
možnosti
VD

Nevím, o jakém cirkuse ve srovnání s parlamentní volbou je řeč.

Možná, že určitý veřejný cirkus to je, ale stále je to souboj několika kandidátů, poměrně transparentní a mají to v rukou lidé. No, a ti marťani nakonec stejně vypadávají.

Jenže v parlamentu to vypadalo jako zalehnutí na matrace mafiánských klanů, bojovalo se zákulisně a snad úplně všude, včetně záchodků .... . No, a s lidmi to nakonec nemělo nic společného.

:-)

0 0
možnosti
JL

Pane Dorotiku. Vase uvaha nakousla snad velmi dulezitou otazku. Podle jmena u tohoto prispevku vite, kde ja stojim. Ale dnes jen par slov o dnesni funkci prezidenta.

Vsichni se vraceji k Masarykovi a k dobe prvni republiky. Snad by bylo dobre se tedy podivat na udalosti 1918 a 1919 v te nove republice. Podrobneji. Jak ten cely system vznikl a jak byl organizovan. Snad by bylo dobre tento cas vzniku republiky si objasnit dukladneji!!! Verim, ze se nejaky historik najde.

Pro obcany dnesni republiky jen pripominka. Dnesni prezidenska funkce je odvozena z funkce hlavy statu z roku 1918!! Tehdejsi politikove nechteli silneho prezidenta. Ti jen nahradili cisare s touto novou funkci. Tato funkce dostala mensi moznosti ovlivnit chod vlady. Funkce prezidenta dostala banalni pravomoci. Jmenovani vlad a prijimani jejich demisi, jmenovani profesoru, prijimani velvyslancu jinych zemi (bez moznosti jejich odmitnuti) udelit amnestii, udelit milost a pod.

Masaryk byl jmenovan prezidentem a jeste ani nebyl v CSR. Panove v Praze vsak meli cely system vlady uz pripraveny a schvaleny. Bez podnetu tech tri, kteri se o vznik CSR a jejiho uznani nejvice zaslouzili. Jmena tech tri by mel kazdy hrdy Cech znat!!!

Proto se nedivim snaze dnesniho prezidenta se dostat trochu dal. Ja ho v te snaze podporuji. Pane Dorotiku, vy znate , kde az ja bych sel. Dekuji

2 0
možnosti
VD

Zdravím Vás pane Limo.

O samotném systému je možné přemýšlet, diskutovat a navrhovat různá pojetí a řešení.

Domnívám se ale, že podstatné je, aby celý systém byl pro běžné lidi transparentní, jednoznačný, logický a srozumitelný. Aby neumožňovat výklady jak se komu zlíbí, jeho zpochybňování, překrucování a s tím i účelové dehonestování související osoby, která daný post zastává, protože je to odporné.

Přeji Vám pěkný den.

:-)

1 0
možnosti

Možná je prezident po většinu svého "panování" skutečně tím medvědem, pokojně si kráčejícím svým revírem, omezeným "třemi složkami moci", autonomním medvědářem sám sobě, aby v rozhodující chvíli zabručel a máchnul tlapou. Skutečný vládce svého lidu.

(výborně, pane Dorotíku)

1 2
možnosti
Foto

Jaký vladař, co to je za hloupost? Máme parlamentní demokracii a ne prezidentský systém, a už vůbec ne konstituční monarchii. Máme prezidenta, jehož práva a povinnosti jasně vymezuje Ústava, ze které si ovšem ten současný udělal toaletní papír. To máme. Bohužel.

3 1
možnosti
VD

Paní Jandová, jelikož Vaše reakce již nějakou dobu znám, nemohu Vám nyní nic více než doporučit, pokud ovšem chcete, abyste si celý text přečetla ještě jednou nebo i několikrát a snažila se vnímat, co je skutečně napsáno. A když se Vám to nepodaří, tak nic se neděje, nebuďte z toho smutná.

A nakonec, pokud máte pocit, že u nás dochází k porušování ústavy, tak se s důvěrou obraťte na náš třetí pilíř státní moci - moc soudní.

:-)

5 2
možnosti
MB

p. Dorotík, po dlouhé době s Vámi souhlas. Neutrálně sděluji - Občan prezidenta nepotřebuje - občan potřebuje zákony k žití, podnikání, aby se dobral ke spravedlnosti . Ty zajišťuje Vláda. Přímá volba, bez úprav pravomocí - je nedomyšleným krokem. Otázek je fůra a první mandát přímé volby to jenom prohloubil. M.Zeman žádá více pravomocí, asi ano, je osobitý. Jednou skončí, přijde - (Úvahový model) - podobný typ p. Kisky , p. Drahoše - Reprezentovat stát za hranicemi + výkon z Ústavy = jmenovat, velet armádě ap. Není možné dělat úpravy dle vlastností daného prezidenta. Pak říkám - Nic neměnit ! :-)

0 0
možnosti
VD

Jak můžete sám vidět, věci se stejně v reálu nakonec vyvíjejí tak, jak velí logika věci a přirozenost. Jde o to, dát alternativní pohled na věc proti účelově matoucím a zavádějícím pohledům a výkladům. Samozřejmě to může být vnímáno i naopak, kdo z nás je tím neomylným, že? Ale pokud jsou různé pohledy k dispozici, potom je na každém, jak sám přemýšlí, každý si sám vybere to, co sám dokáže vnímat a co sám chce.

:-)

1 0
možnosti
PK

,,a dodal bych nevnucujme našeho kandidáta těm dalším voličům,bo nejsou nesveprávní....;-D

1 0
možnosti
VD

Lidé, jako celek, když o něco skutečně jde, mají k mému překvapení a potěšení hodně racionální pohled a úsudek a málo kdy se pletou. Proto jim věřím.

:-)

4 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Seznam rubrik