Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Ministerstvo pravdy“? To ne. To je hodně kulantní označení.

Jsou věci, které jsou natolik závažné, že by se měly nazývat pokud možno co nejpřesněji. Proto „ministerstvo propagandy a manipulace“ bude přesnější.

O co jde, pokud ne o účelovou propagandu a manipulaci s lidmi?

Že jsme dnes sledovaní na každém kroku, a že si ani „nepšouknem“, aby o tom nevěděl „velký bratr“, je už všeobecně známé. Kamerové systémy jsou téměř na každém kroku, s mobilem, tabletem a notebookem jsme tak „očipovaní“, že jsme k nalezení a sledování kdekoliv, standardní je odposlouchávání a monitorování veškeré elektronické komunikace (sms, e-mailů, internetu, …), … . Že tyto informace jsou shromažďované, ukládané, analyzované a vyhodnocované, to je také zřejmé. K tomu účelu slouží přece řada státních orgánů a složek (různé zpravodajské služby, ústavy, armáda, policie, …), které to mají přímo v popisu práce a k tomu účelu jsou zřizované a pracují. To všechno již existuje a funguje, aniž by se na to lidí někdo ptal a nebo jim to někdo jen sděloval. Protože to všechno jsou standardní prostředky a nástroje výkonu a uplatňování státní moci.

Kdo má informace, ten má moc a vládne. Platilo to vždy a všude. Proto každá státní moc se činila a využívala k tomu všechny (v té době dostupné) prostředky a nástroje. Pověstný Joseph Fouché, francouzský ministr policie a jeho zpravodajská služba za vlády Napoleona, Rakousko-Uherský zpravodajský a policejní systém je i pro laika dostatečně popsaný ve Švejkovi, systém „Třetí říše“ a „Socialistického tábora“ není potřeba popisovat, protože ještě žijí pamětníci. A jak to ve světě vypadá dnes? Pro nás laiky se stačí podívat např. na filmy „Tři dny kondora“ (1974) nebo v poslední době „Snowden“ (2016). A že z této hry nejsou vyloučené ani ty nejvyšší státní a politické kruhy a osoby mezi sebou navzájem, o tom vypovídá i odposlouchávání Merkelové a zbytku celého světa …. 

Dnes už nejde jen o to, vědět co lidé dělají, co si povídají a o čem přemýšlejí, ale je zřejmá potřeba je cíleně směřovat a programovat, co mají dělat, co si mají povídat a o čem mají přemýšlet. 

Tyto snahy také nejsou ničím novým a neobvyklým. Každý režim měl svou tajnou službu, aby věděl, kdo je kdo, a propagandu a represivními orgány, které lidi zavčasu směrovaly a přiváděly k rozumu, který byl v té době danou a jen tou jedinou správnou pravdou. Jenže dříve to bylo zjevně poměrně pracné (agenti se museli činit a kmitat). A hlavně, mělo to nepřehlédnutelné, neutajitelné doprovodné a ne zrovna populární efekty (vyslýchaní, mučení, kriminál, galeje, gilotina, kulka, šibenice). Ne že by dnes tyto praktiky zcela vymizely (Guantánamo, …). Jen jich není potřeba v takové míře, rozsahu a s takovým společenským humbukem. Dnes se vývoj společnosti dostal na takovou vědeckou, technickou a technologickou úroveň, že je možné tak činit, aniž bychom si toho sami všimli a sami si to vůbec uvědomovali. Máme výkonné informační techniky a technologie, takže stačí jen naslouchat, dívat se, monitorovat, sledovat, …. a na to potom jednat .... a nebo vypouštět mezi lidi cíleně a účelově zpracované informace, zprávy .... 

Takže co je vlastně záměrem nového „ministerstva propagandy a manipulace“ (v počtu uváděných asi 20-ti osob …???)  a proč to má takovou publicitu, když všechny špionážní, zpravodajské a manipulační praktiky tady už běžně fungují, aniž by se lidí někdo na něco ptal, a jsou to standardní nástroje a prostředky jako součást výkonu a uplatňování státní moci?

Je to projev hlouposti, či politického boje a nebo účelového odvádění pozornosti od podstatných věcí, což je také smyslem a účelem propagandy a manipulace? A i kdyby to byla jen hloupost, tak jaká je v tomto případě míra její nebezpečnosti?

 

Autor: Vlastimil Dorotík | pondělí 16.1.2017 12:32 | karma článku: 38,81 | přečteno: 2949x
  • Další články autora

Vlastimil Dorotík

Premiér je manažer, snaží se řídit stát jako firmu a to je pro nás dobře

„Ať si kdo chce co chce říká, ať si mamka slzy utírá .......", máme premiéra, který patří k tomu nejlepšímu, co tady za posledních 30 let bylo, a že toho zase až tolik nebylo.

1.4.2020 v 10:36 | Karma: 36,57 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Přestávám věřit v jen dobré úmysly naší politické reprezentace

Vůbec nezpochybňuji, že je tady nějaký virus, že se šíří světem a dokonce je možné na něj i umřít (ostatně ve světě se tak i děje).

21.3.2020 v 16:06 | Karma: 21,80 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Bude Adam Vojtěch obětním beránkem?

Adam Vojtěch se může stát a možná i stane obětním beránkem - na někoho se ty přešlapy budou muset hodit. Nemyslím si ale, že je to tak úplně jeho pochybení.

19.3.2020 v 12:30 | Karma: 14,98 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

"Ještě že profesor Pirk odvolal …. ".

Dnes jsem poslouchal v „Dvaceti minutách Radiožurnálu“ rozhovor redaktora Tomáše Pancíře s profesorem Pirkem, českým kardiochirurgem, přednostou Kardiocentra IKEMu.

17.3.2020 v 21:20 | Karma: 33,26 | Přečteno: 2508x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Názor: Cena města Rožnova pro bývalého "bolševika", proč?

Tento blog byl publikovaný na regionálním webovém serveru www.roznovskyprostor.cz. Vydržel tam od soboty do středy. Dnes byl 2x odstraněný bez udání důvodů. Administrátor na dotaz odpověděl, že nebude riskovat problémy ..... ..

27.11.2019 v 23:14 | Karma: 9,40 | Přečteno: 343x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Seznam rubrik