Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Malá poznámka: V době zavádění pojistného pan Klaus přiznal, by chválil, že rozdělení je proto, aby nebylo celkové zatížení "pracujících" tak bolavé (viditelné.)

(Jsem, arci, přesvědčen, že to dnes pan Klaus zapře.)

0 0
možnosti
OU
Foto

Neříkám to zde poprvé, že "chuděra" ministryně Schillerová se snaží o kvadraturu kruhu, přešupováním rozpočtových zdrojů a výdajů.

Lidové rčení říká: " Z h..na bič neupleteš!"

Jediným reálný řešením jsou progresivní daně z příjmu, z přepychu, hazardu a DPH z tabáku, alkoholu apod. To se ale miliardáři Babišovi a jemu podobným nehodí. Tak bude tato republika živořit dál!

0 3
možnosti
Foto

Jasně. Hrabat se cizím lidem v jejich peněženkách. Je to nemorální a odpudivé.

2 0
možnosti
MV

ODS měla v programu zavedení rovné sazby daně z příjmu 15%. V programu ale tehdy neříkala, jak by řešila výpadek daňových příjmů. Takže to vyřešila šalamounsky - zavedla rovnou daň 15%, ale upravila daňový základ (daň tedy byla de facto něco přes 20%). Stali jsme se tehdy možná světovým unikátem - díky zastropování odvodů na zdravotní a sociální pojištění jsme měli degresivní zdanění.

Pokud politici chtějí zrušít zdanění ze superhrubé mzdy, mají v principu 2 možnosti - buď nezmění sazbu a budou muset řešit výpadek několika desítek miliard ve státním rozpočtu, nebo zruší zdanění ze superhrubé mzdy ale současně zvýší sazbu.

Pan Kalousek dnes v OVM navrhoval zrušení zdanění ze superhrubé mzdy + zvýšení odvodů na zdravotní pojištění za státní pojištěnce (důchodci, děti, studenti, nezaměstnaní, rodiče na mateřské, ...) - škoda, že se ho pan Moravec nezeptal, jak by řešil následný výpadek několika desítak miliard v rozpočtu.

1 1
možnosti
AK

Máte pravdu.

Šlo opravdu o degresivní zdanění.

A skutečně se jedná o světový unikát.

Myslím si, že Kalousek by na vaši otázku neodpověděl, nebo by jen mlžil, ale časem by vymyslel nějakou "reformu" - třeba ve školství, zdravotnictví nebo důchodovém zabezpečení.

Vybral by z nich nějakou část a tu by hodil do klína spřáteleným soukromým subjektům. Ty by se pak odvděčily financováním volební kampaně i jinak.

Zdůvodnil by to jednoduše - že stát na to nemá.

Jak by taky mohl mít, když si napřed ořezal příjmy, že?

0 0
možnosti
AK

Máme březen, takže máme zase obvyklé téma - daně.

Bylo by dobré si uvědomit, že daně jsou tím, čím platíme za civilizaci.

A pokud se nechceme vrátit o 20 000 let zpět do prvobytně pospolné společnosti, bez daní se neobejdeme.

Bylo by dobré si uvědomit, že u nás neexistuje člověk, který by neplatil daně - pokud nebydlí v jeskyni a neživí se sběrem lesních plodů. I bezdomovec, který si koupí krabicové víno zaplatí rovnou dvě daně - DPH a daň spotřební.

Myslím si, že ideální je daně nereformovat a pořád s nimi nehýbat. Stabilita je to - podle mého názoru to nejcennější.

Jenže politici jsou jak malé děti, které dostanou na hraní nový kyblíček, lopatičku a formičky - jak je po volbách, vrhnou se na daně a hned s nimi chtějí nějak kinklat.

0 0
možnosti
Foto

Peníze jsou úžasný nástroj přenosu informací, lidé spolu mohou skrze ceny komunikovat. Nikdo nemá právo lidem určovat, kam mají své prostředky investovat. Pokud jim tyto prostředky nikdo násilím nesebere (nezdaní je) pak za ně postaví třeba ty silnice, nemocnice, školy a prakticky vše co dnes produkuje stát. Jen to bude vše efektivnější a vytvořených hodnot, tj. předmětů a služeb, potřebných k našemu životu, bude mnohem, mnohem víc.

Strašit lidi tím, že bychom si bez daní neporadili, je stejné jako kdysi strašit lidi tím, že bez otroků by to nešlo.

4 2
možnosti
MB

p. Dorotík, článek máte rozumný. Stát je v nesnázích a hledá zdroje. NIKDY nemůže připustit, že je to ON, který lidi odírá. To by vypadalo blbě. Dělá to tedy přes Prostředníka - Zaměstnavatele ...

Správně by to mělo fungovat - Zaměstnavatel se, se zaměstnancem vypořádá. Dá mu balík peněz. (Ten max. zaplatí obědy v obědovně). Tím jsou vypořádáni! Pak nastane to kojení Zaměstnance x Stát = Daň + Odvody. Kdyby to tak fungovalo - Do Mzdové účtárny by vstoupil i Levicový romantik - po obeznámení se s výši dalších nároků = By se z něj Vyklubal - Dožraný!, Pravicový extremista! To Schillerová pochopitelně nemůže dopustit - Chce tedy loupit, tak nějak tajně a pokračovat = Odvody NEJSOU Daňově UZNATELNOU POLOŽKOU ! Pak Ano - ANO má pravdu - Daně nezvyšuje = Pouze si přivlastní více peněz ! Je to Tragi - komi ... :-)

10 1
možnosti
MP

Samozřejmě kromě jiného je to zase bič na OSVČ a nízkopříjmové osoby, pobírající minimální mzdu, ty budou mít odvody o 100% vyšší.

0 0
možnosti
VR

Svědkyně Babišova hlásá cosi o nesmyslnosti superhrubé mzdy, svádí vše na ODS a anonisté jim nadšeně tleskají a plivají na ODS.

Jenže fakta jsou poněkud jiná! Už Nečasova vláda rozhodla o ukončení superhrubé mzdy i se stanovením termínu a parlament to uzákonil! Jenže pak za známých okolností nastaly předčasné volby a následující vláda rozhodla o tom, že se superhrubá mzda rušit nebude a že se v ní bude pokračovat! A kdopak že to byl ministrem financí, který si to prosadil? Nejmenoval se náhodou Andrej Babiš?:-/

Takže je to jen další lživé vymývání mozků a spoléhání na krátkou paměť voli(y)čů!

10 1
možnosti
AK

V čem jsou fakta jiná?

Superhrubou mzdu zavedl Kalousek jako cestu jak zvýšit daňový základ a tím i celkové zdanění, aniž by zvýšil procentní sazbu zdanění.

Další vlády ji nezrušily.

Takže plivat máme jen na ty další vlády a ne na tu původní?

2 4
možnosti
Foto

Hnutí ANO jsem nevěřil od samého počátku a každým svým dalším vyjádřením a skutky svých pohlavárů mě jen přesvědčuje že oprávněně.

6 1
možnosti
PK

Za mého mládí, když se připravovaly "soubory opatření", tak se to spíš utajovalo, dnes je to prakticky veřejné a tisíce ekonomů, politologů (chtěl jsem napsat omylem politruků) to přežvýkávají. Musí vykázat práci. Přitom jde o syrové návrhy, často kr.voviny. Chtělo by to ubrat na "politickém" pohledu, že vše z dílny MF a spol. je špatně ...:-)

1 0
možnosti
Foto

Daně jsou jen sprostou krádeží ať už si o nich myslí kdo chce co chce. Daňový farmáři nesmí nikdy ovcím ukázat jak moc je okrádají. To by se ovcím nelíbilo. Proto musí toto okrádání přenést na zaměstnavatele. Zaměstnance nezajímá co za něj zaměstnavatel musí odvést, zaměstnance zajímá to co dostane na ruku, nebo na účet za svou práci. Správné by bylo, aby zaměstnavatel vyplatil zaměstnanci plat v plné výši, Tzn. superhrubou mzdu a zaměstnanec by příslušné odvody, odvedl sám. Je totiž velmi důležité, aby každý viděl o jaké peníze přichází.

7 1
možnosti
VD

Ano, vidím to úplně stejně.

Ať to klidně zaměstnancům zpracovává a administruje zaměstnavatel, tak jako dosud, ale mzda zaměstnance by měla být tou superhrubou mzdou, která se následně daní a z které se odvádí ..... .

:-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Seznam rubrik