Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Babiš nemůže stanout v čele státu, ještě nebyl v kriminále

Naše národní tradice velí, chceš-li být vladařem, na kterého se nezapomíná, musíš projít kriminálem. Jinak to asi nejde.

Historie ukazuje, že každý čelní představitel našeho státu, který kdy něco (ať tak, či onak) znamenal a byl nositelem nějaké změny o proti původnímu estabilišmentu, měl co dočinění s mocenskými represivními orgány a byl donucený vyzkoušet tvrdou lavici kriminální cely. Počínaje Masarykem, přes Gottwalda, až po Havla. Ti druzí takové „štěstí“ neměli, protože buď ladili s daným režimem a nebo často jen nejméně vadili. Ale také koneckonců po nich nic nezapomenutelného nezůstalo. A tak se zdá, že kriminál je nezbytnou kvalifikací politického lídra, aby se mohl stát historicky něco znamenajícím čelním představitelem státu.

Taková nekonformní osoba, při svém pobytu v „v chládku“, asi má tak čas utvrdit se ve svém přesvědčení, dostatečně se nabudit a vyladit plány, jak dále. Zatímco daný estabilišment se dále utápí ve své neschopnosti, propadá do stále větší krize, a čas tak dále zraje.

Je pozoruhodné, jak při těchto mocenských extempore je pojímáno právo a právní stát, který by měl chránit jedince proti zvůli ostatních a naopak ostatní proti zvůli jedince.

Jak je u nás neskutečně jednoduché a zcela legitimní kohokoliv z čehokoliv účelově dočasně nařknout, obvinit a tím se snažit jej bez soudu politicky znemožnit a zlikvidovat. Žádná presumpce neviny neplatí. Právě naopak, účelově a pokrytecky se veřejně proklamuje, že presumpce neviny pro politika neexistuje. A tak nepohodlný člověk je vinný už jen tím, že se stal politikem, obzvláště když myslí jinak, není zticha a nedrží lajnu.

Podobně to je se selektivním výkladem a pojetí právního státu – „pro někoho ano, pro někoho ne“, bez ohledu na lidská práva, rovné příležitosti a rovnost před zákonem?

Jestli „někdy někdo prováděl něco s dluhopisy“ a nebylo to v souladu s platnou legislativou, tak už měl být dávno v base. Jenže dodnes se i při intenzivní štvanici neprokázalo, jestli to bylo, či nebylo „košér“. A nakonec, takto by přece muselo dopadnout asi dalších 500 osob, včetně těch politiků a úředníků, kteří něco takového (stoprocentně účelově) umožnili. Že těch zbývajících 499 nedělá politiku (což není pravda), proto se na ně pohlíží jinak? Podivný to selektivní přístup v právním státě, nebo snad ne?

Že „někdo získal dotace na něco“ a stejně tak dodnes se neprokázalo, jestli to bylo, či nebylo „košér“? Jestli někoho zavřít, tak potom s ním všechny ty stovky ostatních za dotační podvody a samoúčelné vyvádění prostředků z dotovaných projektů v uplynulých desetiletích. Vždyť ty nesmyslně vyhozené a často odkloněné milióny do vlastních kapes nebo stranických pokladen jsou do očí bijící a prokazatelné, jen kdyby k tomu byla politická vůle.

Jestli „někdo je někomu trnem v oku“ za to, že úspěšně dělá svůj business na dotované řepce? Pokud je to v souladu s platnými pravidly a právem, tak o co jde? Potom se jedná jen o obyčejnou lidskou závist, že to dotyční nedokážou také. Daleko větší a skutečný problém se jeví samotná podstata dotování řepky a dotací jako takových. Komu se to ale nelíbí, tak ať se nechá zvolit a nebo lobuje a změní zákony. Jinak zřejmě náš reálný kapitalismus stále ještě nepochopil (a dnes si může už jen někde na lampárně stěžovat a reklamovat, „že když v 89-tém cinkal klíči na náměstí, tak to byl jen omyl, že právě šel z hospody s dvojkou v krvi a už na ulici hledal klíče od domu, a tak se všem chtěl pochválit, že je právě našel“).

Podstata problému ale není v tom, jestli Babiš „někdy něco“. Problém je v dlouhodobě známém nerespektování, ohýbaném uplatňování a vymáhání práva u nás, tj. v řádném fungování právního státu. Jestli Babiš „někdy něco“, tak měl být řešený a vyřešený už před deseti a více lety a ne až nyní, když se to právě někomu hodí. A Babiš přece není takto jediný v této společnosti.

Jestliže byl po roce 90 společenský úzus, že se klidně může „zhasnout“ a není až tak podstatné, jak k obrovským přesunům majetků dochází, hlavně že dochází (ministr Tomáš Ježek), tak není možné dnes po létech selektivně kohokoliv za cokoliv z toho kriminalizovat, ještě navíc tendenčně, účelově v rámci politického klání a předvolebního boje.

Je možné, že byť ANO volby vyhraje, Babiš přece jen premiérem nebude. No, co? Svět se nezboří. Pokud to Babiš nevzdá, možná si bude muset doplnit výše zmíněnou „kvalifikaci“ a počkat na další kolo. Jen my ostatní si budeme notovat s Tomášem Klusem „... zase čtyři roky v p.deli …“.

Autor: Vlastimil Dorotík | středa 18.10.2017 9:44 | karma článku: 19,87 | přečteno: 601x
  • Další články autora

Vlastimil Dorotík

Souhlasím s Nelou Boudovou

Je to poněkud netradiční, kuriózní a trochu tvrdé vyjádření nesouhlasu a protestu proti mainstreamu, ale považuji jej za daleko humánnější, než se např. polít benzínem a upálit (nic nemá větší cenu než lidský život).

20.4.2020 v 19:20 | Karma: 43,16 | Přečteno: 9607x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Stát uvolní až bilión …., kde jej asi vezme?

Premiér ve svém včerejším projevu k národu uvedl, že stát je připravený uvolnit až 1 bilión korun na pomoc všem, kteří s koronavirem přišli o své příjmy. Taková starost a podaná ruka je určitě chvályhodná. Jenže .... .

10.4.2020 v 11:47 | Karma: 23,31 | Přečteno: 843x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Ivan Langer ožil a pálil do černého

Ivan Langer byl včera večer u Jaromíra Soukupa na TV Barrandov. Ani ve snu mě nenapadlo, že budu podvědomě přitakávat všemu, co z jeho úst padalo k dnešní koronavirové krizi a co předvádí ti, kteří u nás a o nás rozhodují.

9.4.2020 v 2:30 | Karma: 27,06 | Přečteno: 2236x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Kurzarbeit - možná pěkná to účelová „kulišárna"

Cesta do pekel je obvykle dlážděná dobrými úmysly, ale platit je nakonec vždy budou jen daňoví poplatníci.

6.4.2020 v 12:09 | Karma: 15,30 | Přečteno: 475x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

A už je to konečně venku ….

A to z úst nejpovolanějších, jak samotného premiéra, tak jeho zástupce na TV obrazovce v Událostech ČT1.

3.4.2020 v 2:25 | Karma: 26,38 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Prodám rodinný dům
Prodám rodinný dům

Masarykova, Němčice nad Hanou, okres Prostějov
2 700 000 Kč

  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Seznam rubrik