Pravičáci, volte Fica!

Do rozhodujícího klání slovenských prezidentských voleb zbývají poslední hodiny. Bitvu mezi současným premiérem Robertem Ficem a podnikatelem Andrejem Kiskou budou rozhodovat desetinky procent a napjatě se očekává, zda některý z neúspěšných kandidátů z prvního kola doporučí svým voličům dát hlasu jednomu ze dvou hlavních rivalů. 

Už před dlouho před volbami se hovořilo o tom, že Ficovi pravděpodobně neunikne vítězství v prvním kole, ale ve druhém bude mít šanci „shrábnout“ vítězství miliardář Kiska. A předpokládalo se, že neúspěšní pravicoví kandidáti, jako např. herec Milan Kňažko nebo křesťanský demokrat Pavol Hrušovský, vyjádří Kiskovi před druhým kolem svojí podporu. Ale žádný z nich tak zatím neučinil.

Vysvětlení je nasnadě – slovenské pravici totiž paradoxně může vítězství jejího nenáviděného konkurenta prospět. Robert Fico vede stranu SMER, nejvýznamnější levicovou sílu na Slovensku, již od jejího vzniku v roce 1999. Před dvěma lety dosáhl tak drtivého volebního vítězství, že si mohl dovolit sestavit jednobarevnou vládu. Fico je i v EU a ve světě uznáván jako tvrdý politik s úctyhodnou kariérou. Při vší úctě k jeho politickým spoluhráčům, druhou podobnou osobnost slovenská levice ve svých řadách nemá a ještě dlouho mít nebude.

Prezidentská funkce je v ústavním systému Slovenské Republiky spíše funkcí reprezentativní, s minimem reálných pravomocí. Slovenská ústava má navíc tu výhodu, že narozdíl od české prezidentovi výrazně ztěžuje její obcházení. Už kvůli možnosti odvolat prezidenta lidovým hlasováním si navíc každá hlava slovenského státu rozmyslí i idiotské porušování tamních ústavních zvyklostí.

Uklizení Fica na 5 či 10 let do mocensky impotentního prezidentského úřadu by tedy mohlo roztříštěné slovenské pravici pomoci. Je pravděpodobné, že pokud nejsilnější pravicová strana SDKÚ-KS ucítí velkou šanci, vytáhne v příštích parlamentních volbách trumfové eso v podobě uznávané a populární akademičky Ivety Radičové. A v takovém případě je klidně možné, že po těchto volbách bude jednobarevnou vládu sestavovat pravice. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dominik Hrubý | čtvrtek 27.3.2014 21:41 | karma článku: 7,34 | přečteno: 406x